Големите компании ще работят за стандартизиране на 3D очилата

Първите универсални очила се очакват на пазара през 2012
9 авг 2011 19:12,
28
Големите компании ще работят за стандартизиране на 3D очилата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Водещите производители на телевизори в света и XpanD, която произвежда 3D очила, се договориха за създаване на единен стандарт за активни Full HD 3D очила, с които се вижда триизмерно изображение, предаде Cnet.

Panasonic, Samsung и Sony са се разбрали за създаване на унифициран продукт с Bluetooth или инфрачервен интерфейс за синхронизация с 3D телевизор или компютър, става ясно от съвместното изявление.

Четирите компании искат да  създадат не само индустриален стандарт за триизмерни очила за телевизори, но и за триизмерни монитори, прожектори и кина.

През следващия месец ще бъде публикуван и лицензът на инициативата и ще започне дейността по разработването на новите активни очила (с вградена батерия и специално покритие от течни кристали). Първите универсални очила се очакват на пазара през 2012 година и според обещанието на производителите ще бъдат съвместими и с телевизорите, пуснати през 2011 година, стига да използват активната технология.

За потребителите единният стандарт със сигурност ще донесе полза. Така например те може да са сигурни, че ще могат да гледат триизмерно съдържание дори ако очилата и телевизорът са на различни производители. Ако например си купят нов телевизор, няма нужда да търсят и нови очила.

Друг плюс е, че така повече хора ще могат заедно да се наслаждават на триизмерни предавания. В крайна сметка не всички приятели имат една и съща марка телевизори, но ако очилата са универсални, всеки може да си донесе своите за една обща видео вечер.

Прави впечатление, че големият корейски производител LG се отказа от инициативата на своите конкуренти - той залага на технологията с пасивни очила.

Американската асоциация на потребителите на електроника още през март призова за единни стандарти.

Въпреки че стават все по-леки 3D-очилата, със своето многообразие, представляват пречка пред по-широкото навлизане на триизмерните технологии. Все повече производители анонсират и разработване на 3D-телевизори, които работят без очила.

Още технологични новини в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: 3D
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Защо? преди 12 години
Какъв е смисълът от активни 3Д очила след като така или иначе образите се смесват автоматично при интерлейс 3Д технологията и пасивните очила на LG? Между другото Toshiba и мисля че Sharp за платили лиценза и ползват пасивната технология на LG.
27
0
 
0
 
! Отговори
от 26 преди 12 години
Объркал съм се искал съм да напиша Green - Magenta.
26
0
 
0
 
! Отговори
от 25 преди 12 години
И не всяко видео може да се гледа със всички очила. Ако очилата ти са Cyan-Magenta не става да гледаш Blue-Yellow филм. Трябва да знаеш какви са ти очилата и да пуснеш видео в съответния формат. За Cyan-magenta видео - Cyan magenta очила. Може би не си гледал видео според стандарта на очилата ти и затова не си видял ефект.
25
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Ами налучка между другото. Никога не съм гледал 3D защото не разполагам с финанси за 3D очила и монитор. А пък не обичам да ходя на кино. И какво като не съм гледал. Аз ЗНАМ как се прави 3D анимация колкото и да ти е странно че някой даже не е гледал а може да направи. И знам принципа на който работи. И мой познати са гледали и казват че има ефект. М/у другото както ти казах има 22 вида активни очила работещи на различни принципи
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най обичам да гледам порно на 3D.;))))))))))))))
23
0
 
3
 
! Отговори
501 преди 12 години
К'ви цайси да си купя да ми стане 3Д фермата у фейса?
22
2
 
1
 
! Отговори
? преди 12 години
каква конспирация....аз те питам за какво ти е това 3D каква полза виждаш в него ти не можеш да ми кажеш...явно не си гледал 3D...
21
0
 
4
 
! Отговори
dancho82 преди 12 години
neka vi cepqt kratunite i ot tezi o4ila!!
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами не знам. Питай фирмите които ги произвеждат Dell,Asus и т.н. защо лъжат хората. Ти явно разкри някаква световна конспирация.
19
3
 
0
 
! Отговори
Аймакс преди 12 години
Развалиха киното с това 3Д пфу
18
1
 
3
 
! Отговори
? преди 12 години
направиха ги направиха много силна реклама и народа клъвна...така и не каза за какво ти е 23" 3D?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А тогава защо ги произвеждат и продават ? Излъга че ти трябва TV което не е вярно. И монитор става. Все пак TV - тата са за по 10000 лв. а мониторите за по 600.
16
2
 
2
 
! Отговори
? преди 12 години
за кое съм излъгал?и пак те питам за чии ти е 23" 3D?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз написах за монитори над 120Hz. Не знам за монитор от 22" над 120 Hz. Прочети пак и ако има ти си прав но се съмнявам че ще намериш освен на някоя Индийска или Пакистанска фирма :))) Но на 23" ти стига. Затова и се продават тези монитори. И не искам да споря с теб защото не те познавам и може наистина да разбираш повече. Но тогава не знам защо лъжеш хората като всичко което съм написал до тук е истина.
14
1
 
0
 
! Отговори
? преди 12 години
а аз ти повтарям че говориш пълни глупости....и за какво ти е 3D на 22"?ако искаш и очила от 10000лв си вземи Crosstalk си го има няма как да избягаш от него
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ти трябва 3D TV Стига ти и 3D монитор и е вярно че едва ли ще намериш наистина качествени 3D очила за под 600 лева. Но пак ти повтарям ТИ НЕ СИ ЗАПОЗНАТ активните очила са 22 вида според това кой цвят от кой отделят. Cyan-Magenta, Yellow-Blue и т.н. и според мен не знаеш и как се разделят цветовете според цветовата гама и не знаеш как се прави 3D анимация за разлика от мен :)))
12
0
 
5
 
! Отговори
? преди 12 години
3D без очила го има но още качеството на картината на 3D образите е доста незадоволително...трябва време
11
0
 
1
 
! Отговори
от 8 до 9 преди 12 години
Аз говорих за сега как е не за в бъдеще.
10
0
 
1
 
! Отговори
? преди 12 години
явно ти не си запознат...естествено че само с очила не става за целта ти трябва и 3D ТВ и какви са тези очила за 3D 300лв?Sony правят 3D ТВ и съответно имат и 3D очила за тях няма значение кой е модела ако ТВ-то е 3D очилата ставатговориш за монитор ако е монитор за PC просто няма смисъл 3D ефекта се вижда на голям диагонал по малък диагонал от 40-42" 3D няма смисъл и в статията се говори за активни 3D очила
9
0
 
4
 
! Отговори
3D преди 12 години
Изобщо не се знае кой стандарт ще се наложи - с активни или пасивни очила. Други фирми работят върху съвсем друг тип очила - очила-монитори. Така не е необходим екран, монитор... Някои фирми разработват холограмни технологии - изобщо няма нужда от очила. Засега няма яснота коя технология ще се наложи. А може да се появи нещо съвсем различно - евтин 3D екран/монитор, който да се гледа без очила, вече го има експериментално.