Първата лунна база ще бъде в пещера

Очаква се тя да бъде изградена до 2030-2035 г.
Обновена: 20 окт 2011 08:11 | 20 окт 2011 08:10,
79
Първата лунна база ще бъде в пещера
Изображение: NASA

Нови данни за Луната ще помогнат за създаване на безопасни космически бази на естествения спътник на Земята, заяви началникът на Центъра за подготовка на космонавтите "Ю. Гагарин" (ЦУП) Сергей Крикальов, съобщи ИТАР-ТАСС. С помощта на космически апарати на повърхността на Луната са били открити отверстия с диаметър до 65 м и дълбочина до 100 м. Учените са на мнение, че това са следи от вулканични процеси на Луната.

"Информацията е нова. Ако се потвърди, че има много такива пещери, това напълно ще промени технологията по усвояване на Луната" - подчерта Крикальов. "Достатъчно ще е просто да се разтвори херметична обвивка в пещерата, няма да се налага да се строят стени и таван" - поясни той.

Началникът на ЦУП припомни, че още на станцията "Мир" е било предвидено да бъдат създадени надуваеми модули. Технологията не е нова, подчерта Крикальов. Според заместник-началника на ЦУП по научните въпроси Борис Крючков в тунелите на Луната, образувани от лавата, ще могат да бъдат разположени жилищните и работните отсеци на базата.

"Това ще осигури защитата на нейните обитатели от радиация -  поясни той. - Немаловажен фактор е постоянната температура в такива тунели - около минус 30, минус 40 градуса по Целзий." Руските специалисти са на мнение, че първоначално роботи ще монтират на Луната надуваеми модули, а след това те ще бъдат обслужвани от хора.

Според Крикальов засега подобни проекти не са разработвани. Нужни са допълнителни изследвания и полети както на автоматични, така и на пилотирани апарати. На базата на техните резултати ще бъдат разработени проектите.
Според Крючков първите лунни бази могат да бъдат изградени до 2030-2035 г. В тях ще се извършват изпитанията на технологиите, които ще бъдат използвани по време на полетите до Марс, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: пещералунна база
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Ако са стъпили, наистина са били камикадзета. Камикадзетата се засилват в името на императора и се разбиват. Ей това са направили, ако въобще някой е отишъл да загине. Дали от задушаване, дали от високата температура, дали от радиацията. Няма как да оцелее. Как се охлажда костюма, който няма допир с нищо освен обувките, леко се допират до повърхността. През тях ли се охлажда? Физика учил ли си. Или си гледал за физиката в ютуб. Пфф!
37
0
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
светът е оцелял, защото се е смял, а мечтите го движат напредако не бяха любопитството и мечтите, даже и от клоните нямаше да слезем до първата си пещера и първия си лагерен огън
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тия, които верват само на руснаците требе да споменем, че тия същите, руснаците демек са проследили целия полет на американците до Лунътъ та да видят да не ги лъжат нещо...пък на тия дето верват само на американците да речем, че именно те, американците ползват руски самолет да си превозват ракетата Атлас, понеже според тях, американците де, той е най-надежден...Та хората не съ псуват кат назе ми си работят заедно и върят напред...и на Марс ше идат па ние ше викаме че не са и на лъжат
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде. Ето ви клипчето как Руснаците първи кацат на луната. Вярно ли е според вас???("vbox7/play:1010d14c") - линк
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все още никой не е стъпвал на луната-проумейте го.И не само на луната -никъде никой не е стъпвал.
33
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 16 (Иван)Иванчооо, много си зелен чичовото!Имаш ли поне малка представа какво са направили американците преди 50 години?А знаеш ли колко хора са загинали преди да кацнат още?А знаеш ли че тези които първи са стъпили (наистина са стъпили) на Луната са били почти камикадзе? Не са били сигурни че ще се върнат, но са отишли въпреки всичко защото руснаците са им дишали във врата! Даже като са засекли съветската сонда са си помислили че са ги изпреварили! Нищо не знаеш ти!
32
0
 
2
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
Томас е блажен, за жалост току-що отмених Рая ютуб - Jesus Returns! - CultOfDusty той сега спи, ама е вярващ и ще го преодолее
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един Руски генерал го беше казал. Мога да потърся линка. - Ние никога не сме изпращали човек, извън орбитата на земята, защото знаем, че ще умре.А Русия за първи път извежда изкуствен спътник в орбита, първата космическа станция за строеж на космически тела в космоса, както се строят големите кораби. Не се строят на сушата. Изведоха първия човек в космоса. Изстреляха първата ракета в космоса. И т.н. и т.н.
30
4
 
4
 
! Отговори
222 преди 12 години
База на Луната?След 100 години може би!За сега могат да скалъпят някой филм.Мечтатели
29
0
 
6
 
! Отговори
е, то навремето преди 12 години
затова разработваха едни вдъхновяващи проекти - да се направи база на Луната, оттам по-лесна колонизацията по-нататъкама с тия войни, с тия капитал-соц.-блокове, с тоя папа, тия ислямисти, световна чалга, гей паради и други житейски належащи проблеми - ей тъй ще си останем само с мечтите
28
1
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
ХАХА. Томас го знам от година. Страшен индивид е. Вярва много дълбоко и много сляпо.Едно си баба знае, едно си баба бае.
27
4
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Ами те наистина може да са кацнали там. Ама не са се върнали тези, които са слезли. Армстронг определено не е стъпил там.
26
2
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
И въртящ се около себе си кораб трябва. Още няма такъв. И много, изключително силни магнитни или гравитационни полета трябват. Иначе живи хора няма да има на кораба. Най-много съм се смял, един от НАСА, като наприказва, че щели да следят за слънчеви изригвания и щели да ги предупредят да се крият в някаква специална камера. Смях! Шегуват се хората. :)
25
0
 
4
 
! Отговори
До просветлените преди 12 години
Аве Марс е далече...към него може да се тръгне само ако е удобно разположен спрямо Земята...за 9 месеца някъде са там...Тва не ти е да идеш до Горно нанадолнище с кололото...? И на Лунътъ и на Марс нема ни едене ни пиене ни въздух за дишане...всичко требе да си го носиш...И къде ще го побереш и ква ракета ше изстреляш кат за 1 кг ти трябват тонове гориво ? Кат не фащате не пишете простотии да са излагате.
24
2
 
6
 
! Отговори
Gazibarev преди 12 години
*** сте вие индивиди, които си мислите че кацането на американците на Луната е фейк...
23
1
 
3
 
! Отговори
): преди 12 години
10Луна няма!това са фосфоресциращо кръгче, сърпче и картонче, които едно тъпо ангелче бута от изток на запад по второто небе, а вечер слиза на земята да го занесе обратно на изток. и пак, откакто светът на Томас съществува
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Остана да си признаят и че няма как да стъпят там сега. А за старите истории се подразбира. Отишъл със шевито 69 г., до луната. Това да не е Ян Бибиян на луната. Хахах. И преди американците е имало подобни истории.
21
5
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
ОООО, братооо!!! Какъв Марс?! ХАХАХА. Само който се занимава с астрономия, той знае колко е далече Марс. Само той знае колко е опасно да напуснеш орбитата на земята.От време на време се пише по малко за радиацията в космоса, ама не се обръща достатъчно внимание. След 100 години, ще се учи, ама сега, американците могат спокойно да си разправят историите. Аз познавам и в България хора, които могат да разправят истории. Смях! Вече се разбра, те си признаха, че филма за луната е фалшив.
20
0
 
3
 
! Отговори
я, живец! преди 12 години
хайде сега да видим кой ще победи в новата надпревара Луна : Марспоследната космическа я спечелиха руснаците, макар че направо се разориха финансово и политически
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ам какво стана с проекта за 2015. Май още не могат да изпратят хора на луната. 40 години след като излъгаха света, все още не могат да пратят човек там. Защото няма да оцелее и 5 минути. Ако се приземи на повърхността. Всичко там е уран. Как да отиде човек?!

Спонсорирани публикации