"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана

За първи път ракетата беше изстреляна извън пределите на бившия СССР
Обновена: 21 окт 2011 17:56 | 21 окт 2011 17:56,
177
"Союз" беше изстреляна от космодрума във Френска Гвиана
Снимка: ESA

От космодрума във Френска Гвиана днес за пръв път беше изстреляна руска ракета-носител - "Союз-СТ-Б", информират ИТАР-ТАСС и АФП. С историческия старт в космоса ще бъдат изведени два спътника от европейската навигационна система "Галилео".

За пръв път прославилата се руска ракета-носител беше изстреляна извън пределите на бившия Съветски съюз. "Союз-СТ-Б" получава допълнителна "помощ" от стартовата площадка във Френска Гвиана, благодарение на въртенето на Земята, което е много по-голямо в областта на екватора, отколкото при космодрумите Плесецк в Русия и Байконур в Казахстан. "Ефектът на прашката" увеличава значително полезния товар на ракетата-носител.

С днешния старт в кръгова орбита на 23 километра височина се извеждат два европейски спътника за глобално позициониране "Галилео", всеки тежащ по 700 килограма. Това би било невъзможно от космодрума в Байконур. Ракетата-носител "Союз" е един от ветераните в космическите изследвания и има зад гърба си 1776 изстрелвания, припомня АФП.

Космическите апарати ще застанат на кръгова околоземна орбита на височина 23 200 км и наклон 54,7 градуса 3 часа и 49 минути след старта, осъществен в 13.30 часа българско време, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: ракета-носител
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
106 ТИ СИ ИЗПЕРКАЛИЯ! Точно че дядовците ти работеха като луди за жълти стотинки в Царство България. С дървеното рало и воловете и със свинските *** на краката. Я погледни старите кинохроники как са облечени по селски хората. Я виж колко процента е било градското населени е в България до 1944-1950 година. Руснаците ти донесоха модерно земеделие с машини,Електричество,моерен градски начин на живот.Не като дядо ти дето нужника му е бил на двора,а добитъка в една от стаите. Тъъъпак!!!
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ *** 107 ! ЧЕ РУСИЯ НЕ ПОСТРОИ ЛИ ГОЛЯМАТА ЗА ВРЕМЕТО СИ СТАНЦИЯ МИР ОЩЕ В 1985-1987 ГОДИНА. КАТО ИЗСТРЕЛЯ ПО СЪЩИЯ НАЧИН МОДУЛИ И ГИ СГЛОБИ В КОСМОСА. МНОГО НЕ СИ НАЯСНО. САМО ПОЛОВИНАТА МКС Е ИЗВЕДЕНА ОТ ЯНКИТЕ, ДРУГААТА ЧАСТ Е ИЗСТРЕЛЯНА ОТ РУСИТЕ С ОБИКНОВЕНА РАКЕТА. ДА НЕ БИ СЪС СОВАЛКА ЯНКИТЕ ДА ИЗСТРЕЛЯХА ТЯХНАТА СТАНЦИЯ СКАЙЛАБ В 1973 Г ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД РУСКАТА САЛЮТ-1?КАТО НЯМАХА СОВАЛКИ ЗНАЧИ НЕ СА ИЗСТРЕЛВАЛИ СКАЙЛАБ,НАЛИ?
107
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сОЮЗ-11 СЕ ПРИЗЕМИ АВТОМАТИЧНО ПО ПРОГРАМАТА ИЗБРАНА ОТ АСТРОНАВТИТЕ ПРЕДИ ДА ЗАГИНАТ. ПОКАЗВАЛИ СА МНОГО ПЪТИ КАДРИ КАК ГИ ВАДЯТ ОТ КОРАБА И СЕ ОПИТВАТ ДА ИМ ПРАВЯТ ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ. АКО СЕ ОПИТВАШ ДА ДРАЗНИШ ПРОСТО,ЗНАЧИ СИ ***!
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде ги прочете тия глупости които ръсиш сега? ХАЙДЕ СЕГА ДА ФАЛШИФИЦИРАМЕ ИСТОРИЯТА ДЕ! Салют-1 е изстреляна на 19 април 1971 г. Към нея е скачен Союз-11 който на 7 юни 1971 г се скачва със Салют. телевизионни репортажи от тая първа станция бяха показвани и по нашата телевизия. ЕКИПАЖЪТ НАПУСКА БЛАГОПОЛУЧНО СТАНЦИЯТА НА 29 ЮНИ, А ЗАГИВА ПРИ ПОДГОТОВКАТА ЗА ПРИЗЕМЯВАНЕ НА 30 ЮНИ. ТОЕСТ В ПЪРВАТА ФАЗА НА ПРИЗЕМЯВАНЕТО. КОРАБЪТ СЕ ПРИЗЕМЯВА АВТОМАТИЧНО СЛЕДВАЙКИ ПРОГРАМАТА ЗАДАДЕНА ОТ КОСМОНАВТИТ
105
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другия пък говори за МИР, но 70% от МКС е собственост на НАСА, другите 30 % са на Русия и останалите държави участнички. МКС е построена не със Союзи, а точно със совалки, ако ги нямаше Русия дасе насереше нямаше да може да я направи.
104
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя па изперка и почна за освбождението да говори хаха. И какво освободиха ни и после ни поробиха икономически, с руски комунизъм, руски аец, руски фабрики, руски манталитет, руски мързел и т.н. В историята на света няма държава която да се е обвързала с Русия и да е прокопсала, България не е изключение. Дядовците ни работеха като луди за жълти стотинки по нивите и произвждаха от пиле мляко, а всичко заминаваше за русия докато родните магазини едвам хляб и сирене имаха. Да живей корекома.
103
3
 
1
 
! Отговори
НАСА до 103 преди 12 години
Глупости!Първата работеща станция е Скайлаб, САЩ, 1973г. Салют беше ПРОВАЛЕН ОПИТ за станция! Космонавтите не можаха да влязат вътре, а при втория опит не можаха да излязат и ЗАГИНАХА! Следващите ТРИ Салюта катастрофираха, чак 74г на ПЕТИЯ качиха хора, но след 15 дена трябваше да се евакуират и по чудо оцеляха!Що не проверяваш, преди да пишеш глупости?
102
3
 
0
 
! Отговори
НАСА до 102 преди 12 години
Еми скъпи са... Руските работници ако взимаха 100 000 долара заплати и трябваше да вдигат и качват по 20 тона и 10 човека наведнъж, системата им колко пари щеше да им излезе - ти кажи?"свръхопасни" са СЛЕД като стане авария, знаем защо, не спорим. Но самата авария се случва по-рядко от руските. Понеже явно американската техника просто е по-добра.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв Скайлаб? Дето беше толкова тъпо конструиран от *** инженери,че не му бяха сложили тягов двигател ли? Дето падна неконтролирано на земята в 1979 г и можеше да разруши градове като атомна бомба? Скайлаб беше зле обмислена американска авантюра. Само за да догонят руснаците с тяхната ПЪРВА В СВЕТА ОРБИТАЛНА СТАНЦИЯ САЛЮТ-1 изстреляна 2 години преди американската.
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама щом един старт струва по 1 милиард долара,кое му е хубавото на совалките. Златни полети,при това и свръхопасни. Ти би ли летял с една от тях?
99
2
 
0
 
! Отговори
НАСА до 85 преди 12 години
Е колко де, колко, ти ги преброй, аз дадох каквото знам.То така не става - аз давам числа, вие викате не не не ...
98
2
 
0
 
! Отговори
НАСА до 86 преди 12 години
Имаха - Скайкаб - просто не им трябваше след совалките.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
92 АКО СА ИСКАЛИ ДА НИ ОСВОБОЖДАВАТ СА ЩЯЛИ ДА ГО НАПРАВЯТ ПРЕДИ 500 ГОДИНИ ,А НЕ ПРЕДИ 130 Г. КАЗВАШ? ТИ КАКЪВ СИ? 10-12 ГОДИШЕН? ИЛИ СИ С ОЛИГОФРЕНИЯ? КЪДЕ ПРЕДИ 500 ГОДИНИ СА ИМАЛИ ТАЯ ДЪРЖАВА И АРМИЯ САМИТЕ РУСНАЦИ? БИЛИ СА ЕДНО МАЛКО КНЯЖЕСТВО,ТОКУЩО ОСВОБОДИЛО СЕ ОТ МОНГОЛИТЕ. НИЕ ЩО НЕ ГИ ОСВОБОДИХМЕ,КАТО БЯХА САМИТЕ ТЕ 2 ВЕКА ПОД МОНГОЛСКО ИЛИ ТАТАРСКО ИГО? ЧЕ ПОСЛЕ И ТЕ ДА ХУКНАТ ЗА НАС?
96
2
 
1
 
! Отговори
НАСА до 83 преди 12 години
Провали им се бюджета, не совалките - те си остават най-доброто, което човечеството е постигало в областта.(И също са по-надеждни, не знам дали споменах )))
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашите градове,по-големите са били преобладаващо турски в 1878 г. Дори Шумен и Варна са били направо турски. Едвам са ги измъкнали русите от турците на Берлинския конгрес 1878 организиран от Англия за да разцепи новата българска държава,токущо освободена. Те вместо да се радват,че има още една християнска страна,уж сме единоверци,а те тръгват на съюз с мюсюлманите срещу нас . ***!!!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маи добре де, 92. То на това му има лесното. Турският президент беше канил Петър Стоянов за 700 годишнината на Османската империя. Връщаме се в Турция още сега при Ердоган и после се освободете сами или пък като "случаен резултат". Искате ли всички да опитаме? Хайде да се обединим отново с Турция и после ще се опитаме като кюрдите да се отделим от тях. Да видим дали е възможно? Кой е бил с нас тогава на запад? Имаше ли такъв? И кой беше с Турция?
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господи, слез си прибери вересийте.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маи добре де, 91. То на това му има лесното. Турският президент беше канил Петър Стоянов за 700 годишнината на Османската империя. Връщаме се в Турция още сега при Ердоган и после се освободете сами или пък като "случаен резултат". Искате ли всички да опитаме? Хайде да се обединим отново с турция и после ще се опитаме като кюрдите да се отделим от тях. Да видим дали е възможно? Кой е бил с нас тогава на запад? Имаше ли такъв? И кой беше с Турция?
91
0
 
0
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
Ми тогава да запсуваме и българите от преди 600 години дето не са се сетили да се съюзат със гърците и другите царства за да ударжат на турската инвазия.Не че не признавам руския героизъм ама тъй нареченото ни освобождение не е ли било по-скоро страничен резултат?Те ако са искали да ни освобождават целенасочено са щяли да го сторят преди 500 години не преди 130. Аз си ги уважавам за което де щото както са го били подкарали турците по едно време е имало 30-40 хил българина-другите турци и ***.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АМА ТЕБЕ КАКВО ТЕ БОЛИ ЗА ЖИВОТА НА РУСНАЦИТЕ БЕ ***? ТЕБ БОЛИ ЛИ ТЕ ЗА ЖИВОТА НА 20 ИЛИ 40 ИЛИ 60 ХИЛЯДИ РУСНАЦИ ЗАГИНАЛИ В 1877-1878 Г ЗА НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ,ЗА ДА ЛАЕШ ТИ СЕГА ПРОТИВ ТЯХ. ЩОТО СЕГА МОЖЕШЕ ДА ТЕ НЯМА НА ТОЯ СВЯТ? КАКВО СИ РЕВНАЛ НА ЧУЖДОТО УМРЯЛО. ЧЕ НЯКОЛКО МИЛИОНА ФРАНЦУЗИ БЯХА ИЗБИТИ ОТ СОВИТЕ В ТЯХНАТА РЕВОЛЮЦИЯ ЩО НЕ РЕВЕШ? ИЛИ МИЛИОНИТЕ ЗАГИНАЛИ ГЕРМАНЦИ,ЗАРАДИ НЕМСКИТЕ ЛУДОСТИ ВЪВ ВОЙНИТЕ? И МИЛИОНИТЕ В ЕВРОПА ИЗБИТИ ОТ НЕМЦИТЕ? 50 МИЛИОНА!

Спонсорирани публикации