Край с красивите снимки! Легендата Kodak обяви фалит

Citigroup предоставя временно финансиране в размер на почти $1 млрд.
Обновена: 19 яну 2012 10:40 | 19 яну 2012 10:40, Бойчо Попов
38
Край с красивите снимки! Легендата Kodak обяви фалит
Снимка: Reuters

Край с красивите снимки – някогашният американски флагман на пазара на фотоапарати и ленти Eastman Kodak обяви фалит. В четвъртък компанията подаде на документи за защита при банкрут, но ще продължи да работи.

За това е било одобрено финансиране в размер на почти 1 млрд. долара, което е предоставено от голямата банка Citigroup. В САЩ е често срещана практика концерни да бъдат оздравявани с помощта на Закона за защита на кредиторите, отбелязва Ройтерс. 

От компанията смятат, че до 2013 г. ще приключи с процеса, от който са изключени всички дъщерни компании извън САЩ. Преди седмица от дружеството разкриха, че е получено предупреждение за сваляне на акциите му от фондовата борса в Ню Йорк.

Причина за това е факът, че в повече от 30 поредни търговски сесии акциите на компанията затварят на цена под 1 долар за акция. Новината доведе до срив на котировките с 28,2% до 47 цента за акция.

През 1888 г. Kodak изнася на пазара първия фотоапарат и в продължение на много десетилетия е смятана за икона на фотографията. Но връзката с модерността беше пропусната от пионерите в снимането.

Организацията с почти 19 000 служители в продължение на десетилетия трябваше да се бори с новите тенденции, защото в момента се снима почти само с цифрови фотоапарати.

И едва когато класическият бизнес с лентите загина, концернът се опита да намери широка клиентела с дигиталните устройства. От 2007 г. насам обаче компанията не успява да отчете печалба.

Но заради многото си клонове по целия свят и големия брой служители концернът има високи фиксирани разходи. И към момента в компанията са заети над 19 хил. служители, като засега не са обявени планове за съкращаване.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Kodak
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Дано преди 12 години
Кодак си е име и дано ги спасят и продължи да съществува.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И какво става, нама ли кой да ги купи, чзък за търговската марка.
34
6
 
3
 
! Отговори
Джаба Хътянина преди 12 години
Чакайте Нокия да фалира,ама на куково лято...По скоро HTC и Samsung отколкото те...След 2-3 години Нокия отново ще си върне първото място!!!!
33
4
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Един грандиозен ..буф!Никога не са били в ниския клас като цени.Негативите им са били винаги с 30 % по-скъпи,а като капак и с изместен баланс на цветовете.Абе дърво...като фирма.Но имат патенти, за които лешоядите ще платят мнооого.
32
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
Пиленце златно, ти не си наясно, а и лекичко си неграмотничък! Повечето хора знаят, че Кодак бяха лидер в производството на фотографска и кино лента. Точно в тази насока е мнението ми под номер 18 - Кодак се оказаха нефлексабилни спрямо пазарните и технологични промени и вместо да се наложат като лидер и в цифровата фотография, те стигнаха до логичния си край, именно защото лежаха на стари залоени лаври! И още нещо: Кодак оставиха японците от FUJI да завземат безбрежната щатска киноиндустрия!
31
0
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Технологиите...изядоха занаята.Моят ЗЕНИТ със...скачаща бленда,върши същата работа;само трябва да го...намеря,на тавана.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нокиа действително натам върви,защото Самсунг ги постави на колене с по-добри и по-модерни телефони,смартфони,таблети. Нокиа е нещо като сянка от миналото. Никога не съм ги харесвал,а моделите на Самсунг и преди имаха по-добри показатели - и като снимки, и като екстрти, и като графики. Изобщо всичко.
29
4
 
1
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Така е в живота, който е бавен и не е флексблен и не може да се приспособи загива.... Никога не съм харесвал Кодак, бизнеса с дигиталните фотоапарати вече е в азиатски ръце...
28
5
 
3
 
! Отговори
... преди 12 години
Ред е нa Nokia.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
18, 26 изобщо не сте на ясно за какво става дума! Фотоапаратите Кодак никога не са били лидери на пазара и винаги е имало по хубави от тях! Това в което бяха лидери Кодак са най-качествените филми за фотоапарати! За по пладите ще поясня, че до преди 10 години снимките във фотоапаратите се запаметяваха на филм, а не на някаква цифрова памет.
26
5
 
7
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
Доста не съм съгласен със заглавието. Красивите снимки и преди (и най-вече сега) не са патент само на една компания, камо ли на Кодак. 18 е абсолютно прав! Но и преди и сега водеща си остава основно Канон. Ако не вярвате, загледайте се в репортажите на водещите тв да видите с каква техника снимат или на фоторепортерите по големите спортни състезания - почти без изключения Канон и тук таме Сони. Факт!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Битката на банките срещу предприемачите продължава...с поредна загуба за производителите.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма по яко нещо от Фотоапарат 'Скина' и лента 'Коника' с 32 пози!
23
1
 
0
 
! Отговори
gumichka преди 12 години
Някой е платил доста голяма цена, тази смешна новина да обиколи света и да достигне до най-малкото селце, така по принцип излиза някоя новооткрита фирма или друга голяма заема по обширно място, абе като наркотиците са, който убие другия бос заема и неговото място.
22
0
 
0
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Е остаряхме и погрозняхме най вече ти които четеш :P
21
0
 
6
 
! Отговори
ANDROID преди 12 години
HELLO WORLD!
20
2
 
25
 
! Отговори
Хо преди 12 години
Сбогом SAAB,сбогом KODAK,сбогом индивидуалисти,сбгом на една краива и изпълнена с романтика епоха! HELLO ANDROIDS!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hoho в голяма заблуда живееш! Цифровите апарати са Nikon и всички останали. :)
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато цифровата фотография започна да яде главата на конвенционалната, от Кодак си правеха оглушки и продължиха производството на нискобюджетни 35мм. пръчки, вместо бързо да яхнат новата вълна. Именно затова вместо Кодак, сред флагманите като Канон и Никон, огромен пазарен дял захапаха компании като Панасоник и Самсунг, които произвеждат сравнително евтини, но доста качествени фотоапарати. Случващото се даже много закъсня!
17
11
 
22
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Цяла Америка ще фалира до 10-15 години