Защо щатската SOPA ще играе и по нашата гърбина

Редица онлайн медии се включват в протеста срещу US законодателството
Обновена: 19 яну 2012 16:03 | 19 яну 2012 16:03, Бойчо Попов
81
Защо щатската SOPA ще играе и по нашата гърбина
Снимка: Reuters

В протеста срещу двата нови американски закона за защита срещу пиратството - SOPA и PIPA, вече участват и европейски сайтове. Защо обаче тези закони ще окажат влияние и на Стария континент?

Stop Online Piracy Act (SOPA) е законопроект, който има за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа. SOPA предизвика противоречия сред обществото в САЩ, а ако бъдат приети в сегашния си вид, нормативните актове ще позволят на властите да налагат безконтролна интернет цензура в глобален мащаб.

SOPA и PIPA биха имали различно влияние върху Европа.

Като начало САЩ имат пионерска роля в международното интернет право. Те имат и известно влияние върху европейското законодателство.

В допълнение, най-различни популярни търговски и нетърговски сайтове, които се използват от европейските граждани - от Wikipedia до Facebook, имат седалище в САЩ. Ако тези платформи, фирми или общности са предмет на друго законодателство, това ще има пряко въздействие върху живота ни в мрежата, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt.

По всичко изглежда, че възможността за DNS блокиране вече не се дискутира. Това обаче не означава, че политиците не може да се върнат към тази идея.

Интересно в случая е, че американското правителство забеляза, че тук има конфликт на целите: от една страна, да продължи стратегията за свобода на мрежата на Държавния департамент, а от друга страна – да насърчи стратегията за кибер сигурност. Така че идеята за такова блокиране засега е забравена, но може да бъде върната на масата на преговорите.

И без нея обаче в проектите за Sopa и Pipa има доста спорни моменти. Например при новите дефиниции за отговорност на провайдърите, които ще доведат до това, операторите да носят отговорност за съдържание, качено там от самите потребители.

Това от своя страна ще доведе до по-силно наблюдение на потребителите и заплаха за една от ценностите на интернет – случването в реално време. Защото операторите ще бъдат едва ли не задължени да проверяват всяко едно съдържание за нарушаване на авторски права, което, разбира се, не е съвсем възможно. Представете си Twitter – компанията ще трябва да назначи хиляди служители, които в колцентър да проследяват, модерират и одобряват всеки един туит.

Що се отнася до авторските права, САЩ имат по-скоро либерално законодателство. Със своя т. нар. Digital Millennium Copyright Act Вашингтон вгради принципа „Notice and takedown“, който обаче не действа в нито една държава в ЕС. Това е и една от причините в Европа да няма добри музикални новостартиращи компании. В САЩ например Facebook или Youtube са длъжни да трият съдържание едва когато праводържател си поиска защита на правата. Това нововъведение е виновно за повечето иновации в САЩ.

Втората част на коментара четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обмен на файлове между хора от целия свят чрез Интернет пространството никога няма да може да се контролира по какъвто и да е начич,да живее peer-to-peer (P2P) метода.
64
0
 
1
 
! Отговори
asda преди 12 години
Най-доброто, което според мен могат да направят обикновените хора, е да започнат да строят собствена мрежа, извън ISP системата, с частни средства. Само не съм наясно с окабеляването през Атлантика.. А на правителствата и корпоративните обирджии като не им харесва, да не ползват тази система. Но са нужни хора, а не българи за това - да се случи нещо добро.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След преоценка на цените на така наречените АВТОРСКИ ПРАВА, и когато има опция праите обратно щом филма не струва, може да се замислят за такива закони. Сори ама 50-60 лева за да отида на кино със семейството си е ОБИРДЖИЙСТВО. Хапят ли те млавките хапи ги и ти, или КРАДЪТ ЛИ ТЕ АЛЧНИТЕ И БЕЗДАРНИ КОМПАНИЙ, КРАДИ ГИ И ТИ! Кво да кажа като всяка седмица излиза "нова" версия на еди кой си софтуер с три нови бутончета и нищо наистина ново? Да им плащам по 3000$ всяка година ли?! НЯМА ДА СТАНЕ!
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щатите да ходят да са еат....
61
0
 
7
 
! Отговори
rossen.kulov преди 12 години
Na men tiq SOPA i PIPA mi zvu4at kato latinoamerikanski prostitutki ot LAS VEGAS...
60
0
 
5
 
! Отговори
Дупе123 преди 12 години
Напълно съгласен съм с 69 коментар! Само парите вече имат значение... Каквото и да стане. Не може обаче да получа, аз, нещо без пари? Сори ама мога. Дори и да се осъществи винаги ще се намери начин да се наруши този "закон" според мен.p.s.I Don't like SOPA.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A можели да плащаш данъци и такси за щяло и нещяло (примери цяла книга може да се напише) и насреща да не получваш НИЩО. Които иска ходи на кино (за 4 човека 50 лв) други на концерт (за 2 човека 160 лв)
58
0
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 12 години
Нещо ти май си с промит мозък! ... Има подробни анализи на юристи от Европейския съюз за тези инициативи. Не е лошо да ги прочетешОще първия напън да ни натрапят тези инициативи повдигна дебати, имаше скандали и Европейския Съюз официално ги отхвърли. После САЩ започнаха да притискат и изнудват държава по държава докато ги принудят да се съгласят с натрапваната от тях идея. След около 2 г натиск изнудване и кандърми, решиха, че са се подплатили добре и отново започват да набутват версия 2
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да са живи и здрави хакерите около Linux и OpenSource, а пък хитреците от асоцияцията за авторски права на музикалната индустрия на САЩ и "защитниците на авторски права", които прислугват на САЩ монополистите, да си сложат СОПА-та отзад (на задното стъкло) и да карат на където си искат.Ако са верни прогнозите, САЩ още 5 - 10 г ще се натрапват на света и ще налагат тиранията си, докато им спадне икономическия балон и увехнат. После ще кротнат и ще се отървем от техните "демократични" инициативи.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Великите софтуерни патенти са спирачка за прогреса. Има и пародии - Майкрософт е патентовал десктоп средата, като е ползвал илюстрации - заснети екрани от KDE под Linux. Патенти се издават за иновации, а те клепат софтуерни патенти за обичайни и всекидневни неща, дори такива, с които те самите нямат нищо общо. Повечето M$ софтуер е копиран от други.Всъщност целия този натиск върху света, е начин САЩ да изсмукват незаконно капитал от по-слаби и зависими държави като нас (M$ и БГ администрацията)
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В САЩ например Facebook или Youtube са длъжни да трият съдържание едва когато праводържател си поиска защита на правата. Това нововъведение е виновно за повечето иновации в САЩ." - дрън, дрън ярини! Авторите на този рекламно - дезинформационен текст ни смятат за твърде глупави... И кои точно "иновации" са се случили благодарение на тираничния натиск на група изнудвачи от медийната индустрия на САЩ? Точно обратното - иновациите са там, където тези нахалници не действат. Целта е САЩ да доминират
54
1
 
11
 
! Отговори
яьагняьга преди 12 години
Колкото по-тежки стават условията, толкова по-добри ще стават хората. Хората не разбраха ли, че това не е начина да се спре пиратството.
53
1
 
4
 
! Отговори
сопатааа преди 12 години
SOPA -та я прилагат вече и тук.В ДНЕС.ВG трият коментари за щяло и не щяло.Вярвайте ми /в момента пиша от чужд адрес/,затова и втора част от статията ще е в INVESTOR.BG.Е аз ще тъгуууувам дълго но ще го преживея.Вестници и *** в България-дал господ.Барво на екипчето-уляхте се .и защо си туряте отзад .БГ
52
1
 
22
 
! Отговори
РРР преди 12 години
Честит Ви Нов Световен Ред!
51
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страната на неограничените възможности, ама за една малка група хора. Интернет би се оказал пречка за евентуална Трета световна война. В youtube се появяват хора като David Icke и Peggy Kane, има и една поредица The illuminati project - над 1000 минути информация за тайни общества, евреи и извънземни, която надали ще излъчат по ТВ-то. За присмехулниците: две гледни точки винаги са повече от една, особено когато реално сме застрашени да си останем с една! Гледайте докато още можете!
50
0
 
11
 
! Отговори
Clown prince of crim преди 12 години
Няма живот в глупавите им идеи. Всеки си намира майстора.
49
3
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Извинявай ,,оня ден'' не сме ти прочели напътствията, би ли ни обяснил защото ние обикновенните простосмъртни, все пак не бихме искали да бъдем пратени в Гуантанамо заради някой бозав виндоус.
48
4
 
7
 
! Отговори
Оня ден! преди 12 години
90 % от коментаторчетата въобще не са си направили труда да прочетат малко повече за SOPA / PIPA! И си мислят, че е свързан основно с торент-сайтовете и това кой е с легален и кой с нелегален Уиндоус... Жалко за промитите им мозъчета, наистина. Защото още онзи ден се опитах да дам малко повече светлина по тоя върпос, ама тия с промитите веднага настръхнаха срещу мене.
47
0
 
1
 
! Отговори
90617 преди 12 години
Още 20 програми да ми посочиш, не могат да се сравяняват с Photoshop! Шом искаш качество, то струва пари, Лукчо ;-)
46
0
 
12
 
! Отговори
ХОПА преди 12 години
Чичо Сам да не ПИПА СОПА, за да не ритне ТОПА.

Спонсорирани публикации