ACTA la vista, Baby!

Как споразумението АСТА ще окаже влияние върху всеки интернет потребител
Обновена: 30 яну 2012 17:53 | 30 яну 2012 17:04, Бойчо Попов
252
ACTA la vista, Baby!
Снимка: Reuters

„Ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, експерти подозират, че това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Не е известно много за него, а държавата ни участва в изготвянето. Участват Австралия, Канада, Япония, Швейцария, САЩ и още няколко държави, както и Европейската комисия – за Европейската общност, в работата участват и представители на държавите от ЕС.“

Това е откъс от публикация в блога на експерта по медийно право Нели Огнянова. Звучи много актуално, но е отпреди... три години.

Днес вече може да се добави, че страната ни тихомълком е подписала договора, като решението е взето на 16 ноември миналата година по време на редовното заседание на правителството. При представянето на предложението внасящият го министър на икономиката Трайчо Трайков заявява единствено, „че става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права".

И така, през миналата седмица България подписа тихомълком в Токио заедно с още 21 страни от ЕС спорното международно споразумение ACTA.

Онова, което прави впечатление, е почти пълната липса на конкретика. Investor.bg потърси за коментар по темата експерти и представители на бранша, но нито един от тях не се нае да коментира ACTA, защото за пакта няма почти никаква информация.

Едно е ясно обаче - заради неясната формулировка следенето може да се разпростре в целия спектър интернет услуги. ACTA се отнася за разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти, както и за интернет съдържанието.

Споразумението, което и страната ни е подписала, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права.

Ако той не е прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушил правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти.

„Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании“, пише в блога си интернет активистът Боян Юруков.

Според него и самата дефиниция за това какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия.

Същото може да се твърди и за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации, пише още Юруков.

Най-страшното обаче е, че ACTA на практика ограничава отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика.

Сега единствените надежди на гражданското общество всичко това да не се случи са, ако Европейският парламент не подкрепи споразумението. Граждански организации вече са събрали над милион подписа под призива за отхвърляне на споразумението, а в редица градове се организират протести. Софийският ще е на 11 февруари в 11 часа.

Целият текст на споразумението на български език четете тук!

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: интернетАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако измислят закон с който да спрат ръсенето на мозък от безброй народни гений,които в повечето случай нямат нищо в главата и ги мързи да работят това което заслужават,бих подкрепил безрезервно.
138
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои хора не четат книги дори в интернет.За какво им е.Само един Винету не стига.
137
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА Е ЛУДОСТ
136
8
 
46
 
! Отговори
Автор преди 12 години
Стига с тези авторски права! Патентни добре, но нека не ги мързи тези автори! Създаваш една песен и понеже си "талантлив" хоп милионер! Не става така! Специално за музиката...ще се трудите, като работниците, като бизнесмените. Ще правите концерти, ще правите още хитове! И Меси е талантлив, но не купувам ДВД-та с головете му всяка седмица. Всъщност музикалните компании трябва да разберат, че трябва да се адаптират към новите изисквания на пазара. CD,DVD, скоро ще бъдат отживелица, както дискетите
135
8
 
43
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Нови затвори се строят по цял свят - за несъгласните, с това, което ще се случи - има и милиони пластмасови ковчези за същите.
134
8
 
39
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Постепенно затягат контрола над хората, но скоро Господ Исус Христос ще прати престъпниците, които управляват света там където им е мястото.
133
8
 
43
 
! Отговори
лудия преди 12 години
prodyljavat da nalagat kontrol i sledene v internet.a taka sprete i torentite, sprete i pornoto, sprete i radioto i televizqta. tova e totale moza4en kontrol,trovqt ni s rani realitita tova e mra4noto byde6te.
132
8
 
53
 
! Отговори
niko преди 12 години
Определено трябва да се вдигнем и да покажем, че поне това нетрябва да ни спират, а не да стойм и да си пишем от компютрите кой какъв бил и т.н.. СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ!!!
131
8
 
62
 
! Отговори
НАЛИ ... преди 12 години
новия световен ред било голяма конспирация и било невъзможно това да е истина ????? Е ИСТИНА Е И КАКВО ОЩЕ ЛИ НЕ ВИЖДАТЕ ОТРОВАТА В НЕБЕТО - ОЩЕ ЛИ НЕ ВИЖДАТЕ НА КАДЕ СА НИ ПОДКАРАЛИ ( КЛАНИЦАТА !) ВСЕ ОЩЕ ИМА ЛИ *** ДЕТО ДА ВЯРВА ,ЧЕ НЯКОГА Е ИМАЛО ИЛИ ЩЕ ИМА ТАЗИ ИЛЮЗИЯ -ДЕМОКРАЦИЯ ???????? НЕ СЕ ЛИ СЕЩАТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА ????? ОТНОВО В КОШАРАТА СЕ СЛУЧВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!! И НЕ САМО ТОВА ................... КАК ДА Е ....СИГОРНО ПАК СИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ВСИЧКО Е СЛУЧАЙНО И НЕ Е СВЪРЗАНО С ДРУГ
130
8
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За това правителството отделя по 70 милиона лева за нови затвори (София,Варна,Бургас и за още 2-3 града), защото знаят колко много народ ще вкарат по затворите с тези текстове който са приели тайно.И тогава картинката и мисията им за господство и ново робство на Българския народ ще е изпълнена.
129
8
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Усещам, че е крайно време за калашниците...
128
8
 
49
 
! Отговори
Гордо червено преди 12 години
Наистина мрежата ни следи , и сега се чете целия пиъринг и окей, обаче не вярвам да го приемат по този начин и в този вид защото аз мога да се оплача срещу държавата и всички в нея и да спра интернета на национално ниво - не е измислен но призовавам всички на 11 ти в 11 часа
127
8
 
73
 
! Отговори
до 148 преди 12 години
Всички са наясно, че мржата се следи и се събират данни, проблемът е че вече всеки може да те вкара в затвора и си престъпник по default.Всеки, на който си неудобен или те нарочи. Закон срещу човешката воля , а не срещу пиратството.
126
8
 
68
 
! Отговори
до 143 зъл преди 12 години
На мен ми се струва малко по-различно положението, след като според такъв текст всеки е престъпник БЕЗ да е нужно дори доказват вината му, а било достатъчно само да се оплачел 3 пъти, този който го нарочи. Това не е закон срещу приатството , а срещу свободната човека воля.
125
8
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако си мислите че мрежата досега не се е следяла жестоко се лъжете ! А за този смешен закон е като закона за КОКОШКА НЯМА ПРОШКА !
124
34
 
33
 
! Отговори
AdultUser преди 12 години
Няма безплатен обяд. До вчера си бършехте задните части с коприва, а днес радетели за свободно слово...СМЯХ!
123
8
 
79
 
! Отговори
Кумонизъма се връща преди 12 години
Стига аванта,сега когато капиталистите получиха пълна власт и контрол над целия свят ще правят каквото си искат,могат и концлагерите да върнат ако си поискат, а народа пак ще трепери.Все повече затягат примката около гърлата ни и това се усеща все повече и повече със всеки изминал ден.Демокрацията беше само временна и в полза на капиталистите,тя им служеше за да могат да заграбят всичко.Сега могат да си купят всеки политик ,който им се противопоставя.
122
8
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САЩ са комунисти от сталински тип едно време тъй преследваха инакомислещите кой герберясал предател подписа тая подлост.
121
8
 
69
 
! Отговори
ддд преди 12 години
Спокойно пичове , никаква АСТА и нов световен ред не може да ни спре !!!А тези алчни *** съвсем скоро ще си получат каквото търсят !!!ДЪРВО И ВЪЖЕ ЗА ТАЯ ГНУСНА *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
120
8
 
44
 
! Отговори
зъл преди 12 години
124 Не споря, още повече, че по отношение на проблема сме на едно мнение. И аз мисля, че подобни мерки е практически невъзможно да бъдат приложени по един куп причини, да не говорим, че реално не е кой знае какъв проблем за доставчика и потребителя да направят невъзможно проследяването на информация. Честно казано дори и в момента практически е невъзможно ако теглиш филм или музика чрез т.н. торенти да могат да те проследят. За сега единствената индикация е тракера, т.е беше, защото сега ако ти прави впечатление вече повечето тракери ползват т.н. магнитни торенти, които показват единствено, че даден IP e изтегли този файл. Ако този тракер ползва IP примерно в Китай или Нова Каледония ходи вземи справка ако можеш :))). Пък и какво от туй, като този файл не е и няма как да бъде защитен от авторско право. Изобщо периодично се организират подобни простотии, които служат единствено някой хора да приберат тлъсти пачки. А резултатите са винаги отрицателни :))).