Google започва да снима България

Кадри от градове и курорти ще бъдат качени в Street View
14 фев 2012 16:46, Бойчо Попов
68
Google започва да снима България
Снимка: Google

Американският онлайн гигант Google обяви, че ще започне да събира изображения от България за подобряване на функцията Street View в Google Maps. В следващите дни автомобилите на Google ще започнат да правят снимки на много градове в цяла България.

Street View е популярна функция на Google Maps, която вече е достъпна в повече от 30 страни по целия свят. Тя позволява на потребителите да изследват виртуално и да навигират в квартали чрез панорамни триизмерни изображения. Street View е на разположение в Google Earth и Google Maps и за мобилни устройства.

Изображенията, събрани от колите, ще бъдат обработени и внимателно подредени, като според Google този технологичен процес може да отнеме няколко месеца. Те ще бъдат налични на по-късен етап в Street View секцията на Google Maps.

През следващите няколко месеца компанията се надява да заснеме следните места в България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Пазарджик, Шумен, Хасково, Перник, Добрич, Велико Търново, Благоевград, Ямбол, Казанлък, Враца, Кърджали, Габрово, Видин, Асеновград, Кюстендил, Търговище, Димитровград, Петрич, Монтана, Силистра, Разград, Карлово, Ловеч, Свищов, Горна Оряховица, Дупница, Смолян, Велинград, Нова Загора, Сандански, Севлиево, Самоков, Ботевград, Троян, Гоце Делчев, Поморие, Несебър, Боровец, Пампорово, Банско, Старосел, Мелник, Златоград, Широка лъка, Приморско, Копривщица, Созопол, Дюни, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените, Обзор, Лозенец, Царево, Ахтопол, Жеравна, Албена, Балчик, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Каварна, Трявна, Боженци.

Компанията уверява, че ще предприеме сериозни мерки, за да защити неприкосновеността на личния живот, като същевременно ще позволи на всички потребители да се възползват от тази функция. Както при всички Street View изображения, преди публикуването Google ще замъгли лицата на заснетите хора и регистрационните номера на всички автомобили, за да защити личния живот на хората. След като изображенията са на разположение, потребителите ще могат да докладват кадри за отстраняване чрез натискане на бутона „докладване на проблем” в долния ляв ъгъл на изображението. Оттук те попълват кратък формуляр, в който показват точния кадър, който да бъде премахнат.

В райони, където Street View е наличен потребителите могат да получат достъп до изображения на нивото на улицата, чрез приближаване до най-ниското ниво на Google Maps, или чрез плъзгане на оранжевата "Pegman" икона на лявата страна на картата върху осветената в синьо улица. Потребителите могат да проверят ресторант преди пристигането си, да направят планове за пътуване, да си уговорят място за среща, и дори да получат помощ за домашното си по география.

Хората, които си търсят жилище могат да спестят време чрез проучване на имоти и околностите предварително, а също и да огледат начините за достигане до там с кола. Всеки може също така лесно да провери например точното местоположение и външен вид на хотела, както и околностите, където възнамерява да прекара своята почивка.

Предприемачите също могат да се възползват от Street View технологията чрез безплатно вграждане на Google Maps директно в техните уебсайтове. Функцията може да подпомогне популяризирането на вериги хотели или да повиши познаваемостта на местна библиотека или ресторант.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: googleStreet View
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
скоро ходих до англия, там постоянно обикалят с такива колички :-). Забавно е..
13
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да снимат....Така по лесно ще падат ракетите....при нужда..
12
2
 
37
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Ако минават през Комлука във Бургас , да внимават с камерата върху колата , че ще я върнат за желязо.
11
7
 
14
 
! Отговори
van преди 12 години
Браво, поласкан съм. Гугъл са номер 1
10
11
 
23
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 12 години
Google започва да снима България - започват със шестте апартамента на Цецо!
9
4
 
30
 
! Отговори
puf преди 12 години
Да непочистените от сняг улици и мизерията да снимат!
8
21
 
17
 
! Отговори
Ogi преди 12 години
А какво става ако не искам да ми снимат къщата?
7
3
 
42
 
! Отговори
Гого преди 12 години
Според мен ще изчакат да изчезне снега първо. Никъде досега в maps.google не съм виждал снежни снимки през Street View.
6
6
 
34
 
! Отговори
фото 1984 преди 12 години
Гримирате се и се костюмирайте,не се знае кой къде ще го щракнат!
5
6
 
68
 
! Отговори
Хм преди 12 години
да дойдат у Младост-2 - ше снимат дедовия - не могат да се качат, щото улиците са непроходими...
4
8
 
24
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Човече, дали не е време да се събудиш вече ?
3
9
 
48
 
! Отговори
Анонимус преди 12 години
Значи за гугъл може, а за нас АКТА.
2
9
 
49
 
! Отговори
varna преди 12 години
Най накрая!!! Прекрасна новина,браво!
1
46
 
13
 
! Отговори
КРАДЕЦ преди 12 години
Охаа а така,снимайте навсякъде и всичко,та да знам накъде да се насоча,кражбите на хубави къщички са ми в кръвта,ще разчитам на Google Street View.:)