Nokia е пазарен лидер при Windows Phone

Финландците все още разполагат с високо ефективна дистрибуция
27 фев 2012 11:14, Бойчо Попов
24
Nokia е пазарен лидер при Windows Phone
Смартфон от серията Lumnia. Снимка: Ройтерс

 Това звучи като балсам за душата за финландците – Nokia отново е пазарен лидер. Но само в малкия пазар на смартфоните с операционна система на Windows. С 33% пазарен дял Nokia тук стана най-голям производител практически само за едно тримесечие и измести тайванската HTC на второто място, предаде Ройтерс.

В абсолютни числа статистиката изглежда още по-скромна: само 2,7 млн. смартфона с Windows Phone 7 са били продадени според анализите на Boston Massachusetts през четвъртото тримесечие. От тях 900 000 са били с марката Nokia. За сравнение през същото тримесечие са били продадени 37 млн. броя iPhone.

Все пак след труден старт темповете на растеж на телефоните с операционната система на Microsoft сега са значителни, увеличението е с 36% спрямо предходното тримесечие, където Nokia все още бе на нула. „Разширено продуктово портфолио, по-силно присъствие в търговията и масивното присъствие на пазара в Европа и Азия са задвижили растежа", анализира на Нийл Маустън от компанията Strategy Analytics.

Тук става ясно защо по принцип Nokia все още е много по-опасен конкурент за Apple от Google, пише анализаторската компания. Много от партньорите на Google, като HTC и много неизвестни азиатски доставчици, нямат глобални стратегически продажбени и маркетингови дейности. Nokia обаче все още разполага с високо ефективна дистрибуция, опит в световната търговия и глобалната логистика. Липсват само правилните продукти.

С Lumia 710 и 800 на пазара се появиха два конкурентни модела от средния клас. Lumia 900 бе представен като топ модел на изложението CES през януари и се очаква на пазара през втората половина на годината. В Барселона се очаква да бъде представена и Nokia 610 – модел от ниския клас смартфони.

Според вицепрезидента в бизнес и маркетинг отдела на Microsoft Ахим Берг може да се очакват нови спецификации, които ще позволят на производителите да предоставят устройства с много добра технология на „агресивни цени“.

Според пазарните слухове 610 ще се появи с Windows Phone 8, наследник на актуалната 7.5. Според блога Unwiredreview.com скоро ще бъде представен и наследник на актуалния модел Lumia 710, който ще се казва Lumia 719.

Но пътят към успеха е доста дълъг. Експертът от Strategy Analytics Маустън Mawston подчертава: „Nokia е доста далече от върха!“

Но Microsoft няма да се откаже, а Nokia е предпочитан партньор. За двата партньора това ще бъде успех в дългосрочен план. Целта е да бъде погребан бившият трети на пазара – BlackBerry.

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Nokiaпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
И защо да давам 1000 лева за телефон, след като с NOKIA-та ми 6303, която струва 150 лева го превъзхожда с по-издръжлива батерия и по-качествени материали /стомана/...
21
3
 
1
 
! Отговори
капо преди 12 години
Трябва определено да си ***, за да избереш Нокия пред HTC One X...
20
1
 
4
 
! Отговори
selo преди 12 години
У наше село мислим, дека Нокиийката е Мерцедесо на телефоните. Еле оная с фенерчето...малиии....
19
2
 
2
 
! Отговори
Etien преди 12 години
Цял живот съм бил с Ericsson от първите тухли от 1998 до момента в който през 2010-та се излъгах да си купя Нокия 5310. А през лятото на 2011-та когато си купих HTC Desire, беше най-страхотния слънчев ден. Издъних цяла каса бира за да отпразнувам!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
NOKIA ще фалира точно тогава, когато и последния завистлив *** в България умре...
17
3
 
9
 
! Отговори
Троен Аксел преди 12 години
Само в български форум може да има толкова прости и завистливи хора! Windows Phone щял да се провали, NOKIA щяла да фалира?!?! "Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!"
16
2
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Забива ти главата на тебе от завист и комплекси, ама какво да се прави, светът има нужда и от *** като теб...Този Windows май отзад ти е бръкнал, голяма злоба, голямо нещо, като не ти харесва кой те кара да го купуваш?!?! Тръгнал за мен да се притеснява нашия :-) :-) :-)
15
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За да има Window в телефона ти - означава по-висока себестойност. Android е безплатен линукс, който изисква изключително малко R&D за да го брандират.С други думи - когато си купиш телефон с windows - легално ти пробутват по-висока цена за твоя сметка - а гаранция за качество няма.Искам ДОБРЕ да се сетиш за този коментар, когато ти забие Windows-а следващия път.
14
2
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Не е точно така. Има хора, на които не им допада Андроид. Тепърва развиващата се Windows Phone е добре дошла за тях. Защо отричате нещо, което не сте използвали и което тепърва предстои да се развива не мога да разбера...Само Андроид и нищо друго! :-) Да не сме комунисти?!?! Майкрософт имат потенциал, така че да ги отписвате е повече от смешно. Да, не успяха с Zune, Internet Explorer е бавен браузър...Но успяха и продължават да успяват с всичко останало. :-)
13
1
 
2
 
! Отговори
@13 преди 12 години
Изисква се липса на какъвто и да е ум сред клиентелата мен ако питаш! На практика е точно така с ***-a - по света го купуват някакви очилати мухльовци, а в Чалгаристан комплексирани ***. :))) Относно Nokia... скоро ще са единствения производител на боклучавата OS на Microsoft и тогава ще са гарантирано лидери в нишата, но на дъното сред останалите.
12
5
 
6
 
! Отговори
AA преди 12 години
Windows Phone тепърва ще набира скорост, предлага се от скоро и подобни сравнения с Android и iOS са повече от смешни. Поклон пред Стив Джобс все пак - за да зомбираш милиони *** по цял свят се изисква не само добър маркетинг, но и брилянтен ум!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прозира, че е платена статия.Нокия си го набиха с гаден договор с M$, сега ще се опитват да избият грешката си на гърба на потребителите (както обикновено се случва). Въпреки уваенията ми към компанията и качествената до скоро продукция, самия факт, че ще ми се търкаля windows из телефона и настръхвам.P.S. коментара е писан от Linux, другарю Гейтс.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм в Зап Европа .В магазините в момента телефоните на Нокия са като бели лястовички ,има по някой модел .Колкото да се намират на щанда .Но реално умряха .
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На ябълката не може да се отрече имат уникален маркетинг.Един модел на година.Висока цена на устройствата.Зомбирани фенове готови на всичко да сложат в джоба си поредното изкушение.Друг е въпроса колко наистина са добри продуктите на Aplle.Познат наскоро с чисто нов айпод се наложи да го връща защото pc не го разпознаваше.Оказа се, че доста хора имат същия проблем.При цена близо 450 лв.Мерси.Да не говорим за половин час регистрации и простотии докато заработи.За зареждането да не говорим ....
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако нещо е с Майкрософт, то бягай бързо и по-надалеч.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко с времето си, технологичния пазар е много динамичен, днес един е на върха, утре е пред фалит. Нека да на забравяме къде беше Епъл преди 10-15 години и сега къде е. За разлика от много други технологични компании, Майкрософт успяват 30 години да се задържат на върха, което си е достойно за уважение.
6
2
 
8
 
! Отговори
ДО 4 преди 12 години
Моторола наистина не са лоши телефони но за съжаление масово българина си знае едно Нокия.Казвам ти го защото всеки ден се сблъсквам с това.Това е и причината да не зареждам Моторола в магазина си както и много други колеги впрочем.Като ти дойде и каже друго си е Нокия или виждаш ли Ериксон,Самсунг и Lg били некви измислени марки за какво да говориме.
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моторола не я ли купиха съвсем наскоро някакви американци?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3, в момента всичко е зле и е тотален комерс, но поне в някаква степен Моторола правят тук-там изключение. Виж Atrix, а най-добре изчакай някой месец евентуално за Atrix 3 - това ще е Моделът, само да видим ще го има ли за Европа, че и те с тяхната идиотска политика...
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега бях фен на Nokia, но досега нямаха нищо общо с Майкрософт. Препоръчайте ми нещо друго ... не искам нищо от Майкрософт.

Спонсорирани публикации