Тайванци ще спасяват закъсалата японска Sharp

Японският концерн продаде 10% от капитала си срещу 800 млн. долара
30 мар 2012 16:10, Бойчо Попов
4
Тайванци ще спасяват закъсалата японска Sharp
Снимка: Reuters

Още една икона на някога доминиращата японската електронна индустрия е разклатена. Sharp има нужда от спасител. И тайванската компания Hon Hai Precision Industry е готова да помогне.

Концернът, по-известен като Foxconn, изгражда устройства за най-големите технологични компании в света. Apple и дори японски компании като Sony и Nintendo са сред тях.

Спасителният съюз, който Sharp ще сключи с Hon Hai, сигнализира нарастващата значимост на Китай като център за производство на електроника, пише в свой анализ Wall Street Journal. Бързо растящият Hon Hai сам определя темпото.

Компанията е един от най-големите износители в Китай. А успехът на тайванците не се базира не сложни авангардни проекти за електронно оборудване или компоненти. Бизнесът им в по-голямата част се състои в управлението на широка мрежа фабрика с хиляди работници.

Във вторник Sharp продаде десет процента от капитала си на Hon Hai. Приблизително 800 млн. долара ще получат японците. С парите ще бъде подкрепен основният бизнес в областта на панелите за телевизори с течни кристали. Бизнесът с LCD е допринесъл значително за милиардните загуби, които Sharp ще отчете през текущата фискална година.

„Ние се опитахме да направим всичко сами. Но средата е много сложна", каза Такаши Окуда, който на 1-ви април трябва да поеме поста на президент в Sharp. Акциите на гиганта в електрониката отчетоха от началото на годината спад с 26%. Инвеститорите бяха отблъснати от затрудненията на Sharp при набирането на свеж капитал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


4
Още по темата: SharpFoxconn
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
martony преди 12 години
Да те и Range Rover ги купиха некви индийци дето правят вагонетки с 10" джанти вдигащи 90 км макс скорост. Нека си припомним как преди 3 години sony притежаваха 41% от акциите, като инвестицията им бързо беше развита и за 2 години Sharp успяха да си ги откупят обратно. Японците знаят много добре как се правят тези неща. Ще поживеем, ще видим.
2
0
 
3
 
! Отговори
none преди 12 години
hmm a be ne e mai to4no taka... po tazi logika dai da mahnat Mercedes-Benz i na neino mqsto da napravqt nova suvremenna kompania s novi idei i sveji kapitali... ne pluite v stariqt kladenec...:)
1
7
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 12 години
Тайванци ще спасяват закъсалата японска Sharp . Ако не успеят ще пробват китайците , а ако и те не могат ще дойдат извънземните... Всяко нещо има своето начало и край. Време компанията да умре и да се роди нова съвременна компания с нови идеи и свежи капитали. Веднъж като се счупи стомната и вече не става за нищо лепена...