Тайванци ще спасяват закъсалата японска Sharp

Японският концерн продаде 10% от капитала си срещу 800 млн. долара
30 мар 2012 16:10, Бойчо Попов
4

Hon Hai получава достъп до LCD-технологията

Hon Hai изведнъж стана най-големият акционер на Sharp. С тази стъпка тайванците си осигуряват достъп до техническата експертиза и така необходимата технология за производство на течнокристалните дисплеи. Тяхната дъщерна компания Chi Mei LCD Innolux отчита загуби и страда от технологични слабости.

Основателят на Hon Hai Тери Гоу започна през 1974 г. да произвежда пластмасови части за черно-бели телевизори. През годините той се фокусира върху технически трудни за изпълнение области и започна да произвежда и компоненти за компютри. От тогава империята му се разрасна. Навсякъде в Китай никнат заводи на компанията. Днес за него работят около един милион души.

А новодошлият на пазара се представя с почти шеметни темпове. Въпреки че Hon Hai е с над шестдесет години по-млада от Sharp, компанията имаше през миналата година оборот от 117 млрд. долара и по този начин засенчи силно приходите на японците.

Sharp пък разполага с водеща LCD технология. Но компанията в последните няколко години се е свлякла в "тъмно червената зона". Постоянно силната йена натежа върху резултатите. Към това трябва да се прибави и силната конкуренция от страна на Южна Корея. Samsung и LG предлагат продуктите си на по-ниски цени.

Продължението четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

« Предишна12


4
Още по темата: SharpFoxconn
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
martony преди 12 години
Да те и Range Rover ги купиха некви индийци дето правят вагонетки с 10" джанти вдигащи 90 км макс скорост. Нека си припомним как преди 3 години sony притежаваха 41% от акциите, като инвестицията им бързо беше развита и за 2 години Sharp успяха да си ги откупят обратно. Японците знаят много добре как се правят тези неща. Ще поживеем, ще видим.
2
0
 
3
 
! Отговори
none преди 12 години
hmm a be ne e mai to4no taka... po tazi logika dai da mahnat Mercedes-Benz i na neino mqsto da napravqt nova suvremenna kompania s novi idei i sveji kapitali... ne pluite v stariqt kladenec...:)
1
7
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 12 години
Тайванци ще спасяват закъсалата японска Sharp . Ако не успеят ще пробват китайците , а ако и те не могат ще дойдат извънземните... Всяко нещо има своето начало и край. Време компанията да умре и да се роди нова съвременна компания с нови идеи и свежи капитали. Веднъж като се счупи стомната и вече не става за нищо лепена...