Аризона налага цензура - забранява "обидните" онлайн коментари

Ако законопроектът не бъде променен, може да бъде отменен като противоконституционен
6 апр 2012 17:05, Бойчо Попов
2
Аризона налага цензура - забранява "обидните" онлайн коментари
Снимка: sxc.hu

Месният парламент на американския щат Аризона е одобрил законопроект със широка и неясна формулировка, която предвижда наказания за агресивни онлайн коментари и заплашва техните автори с лишаване от свобода.

Губернаторката Джанис Брюър трябва да подпише проекта, за да влезе той окончателно в сила. Защитници на гражданските права обаче са го критикували и призовават Брюър да отхвърли законопроекта и да предизвика промени, пише специализираният технологичен портал ZDNet.

„Правителството може да криминализира изказвания, когато те достигнат ниво на тормоз, и много държави имат такива закони", пише Дейвид Хоровиц, председател на Media Coalition, в писмо до Брюър. „Но в този текст има правни разпоредби, които са били предназначени срещу тормозещи телефонни разговори, и ги прилага директно върху комуникацията в интернет, като например в уебсайтове, блогове и мейл листи“. В Media Coalition медийни компании, издатели и книжарници се ангажират за запазване на свободата на изразяване в каквато и да е форма.

По данни на Media Coalition законопроектът обявява за престъпление, ако дадено електронно устройство бъде използвано за умишлено разпространение на нецензурни, неприлични или богохулни коментари с намерение да дразни, наранява, тормози или заплашва други. Хоровиц се оплаква, че тези термини не са определени и могат да се тълкуват гъвкаво. Законовият текст също така не се ограничава до комуникацията между двама души, а до използването на интернет като цяло. Също така текстът не засягал повтаряща се или нежелана комуникация.

Идеята за закона е дошла от добри намерения - за защита срещу кибертормоз и онлайн, казват критиците. Поради неясната формулировка обаче той застрашава свободата на изразяване: „Законопроектът 2549 ще се отрази на интернет като цяло, така че може да криминализира всички писмени коментари, карикатури и други неща, които щатът счете за обидни".

Според Northern Arizona News членове на камарата на Аризона обмислят промяна на текстовете предвид силната обществена критика. Без преразглеждане на закона има опасност той да бъде отменен като противоконституционен. Джеймс Уейнщайн, професор по право в Държавния университет в Аризона, смята това за много вероятно, тъй като онлайн комуникацията за разлика от телефонните разговори, се обръща към по-широка аудитория. "Тъй като законът вече касае целия интернет и електронни медии, целта на комуникацията не е само един човек“, пояснява той.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: интернет цензура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Стас преди 12 години
Не се пише "месният", защото не е от месо! Пише се "местният" парламент. Май някой трябва да се върне в първи клас.