Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ

Решението на съда ще бъде взето до месец
28 авг 2012 16:16, Бойчо Попов
124
Apple иска "стоп" за осем смартфона на Samsung в САЩ
Снимка: Reuters

След като американският съд в Калифорния отсъди, че корейският концерн за потребителска електроника Samsung е нарушил патенти на Apple и трябва да плати милиардна глоба, сега същият състав от съдебни заседатели ще разгледа и възможността някои от устройствата от портфолиото на Samsung да бъдат спрени от продажба в САЩ.

Изслушването на двете страни по този въпрос е започнало веднага, след като е била произнесена присъдата, като адвокатите на Apple са отправили искане за бърза процедура заради непоправимите щети, които им нанасят продажбите на продуктите на Samsung, нарушаващи патентите, предаде Ройтерс.

Според агенцията Apple настоява за забрана на продажбите на осем продукта на своя конкурент. В понеделник калифорнийката компания е предала на съда списък с устройства, които според нея са с нарушени патентни права и трябва да бъдат снети от търговските вериги в САЩ.

Сред тях са шест устройства от смартфон серията Galaxy S, както и Droid Charge и Galaxy Prevail. Съдия Луси Кох определи изслушването по случая да се състои на 20-и септември, а Apple има право да предаде документите си до 29 август. От Samsung са възразили с аргумента, че по темата има много доказателства, а компанията ще разполага само с 14 дни, за да подготви отговора си.

Евентуална забрана за продажба може да засегне доста широка гама от продуктите на Samsung, въпреки че исковете бяха ограничени само до стари модели от портфолиото на компанията.

В понеделник Samsung, подобно на Google, чиято операционна система Android се използва от устройствата на корейската компания, бе наказан от трейдърите. Курсът на акциите в Сеул се срина със 7,5 на сто – най-голяма загуба за ден от четири години насам. И книжата на други азиатски производители на смартфони, които залагат на Android, отчетоха спадове, а акциите на Google паднаха в Ню Йорк с 1,4 на сто.

От десет дни насам пък Apple е най-скъпо търгуваната борсова компания в историята, като в момента пазарната й капитализация е 633 млрд. долара. Акциите на технологичния лидер достигнаха до 665,15 долара за брой. Представянето на компанията през настоящото тримесечие е в унисон с прогнозите на анализаторите, че може да се окаже най-доброто в историята на Apple. Предишният рекорд за най-скъпа компания се държеше от Microsoft и е от 30 декември 1999 година - 618,9 млрд. долара.

Още новини за технологичния свят четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: Samsungapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, ха. Ама много си ми умничък бе SAMSUNG-ЧО. Това беше изобразено на една забавна картинка в един сайт и не е истина. Ама ти нали ползваш долнопробно-гнусните изделия на твърде евтините като качество на изработка корейски изделия, простено ти е. Ха, ха , ха, ама какви хора има, не е истина просто :)))
93
3
 
7
 
! Отговори
SAMSUNG преди 11 години
SAMSUNG се изгавриха с APPLE:След като Аpple успя да осъди Samsung за нарушаване на патент на технологията и дизайна по 6 точки, южнокорейската компания трябваше за заплати обещетение в рамкитте на 1 милиард долара.Азиатците обаче се оказаха доста изобретателни и буквално се изгавриха с конкурентите си, като изпратиха до централния офис на Аpple в Калифорния 30 камиона с монети по 5 цента.Първоначално превозните средства не били допуснати от служителите по сигурността, защото те били убедени, че става въпрос за някаква грешка.Малко след това изпълнителният директор на Samsung се обадил и заявил, че щом американската компания иска да играе мръсно, те също ще играят по нейните правила.Дълго време ще отнеме на Apple да преброят обещетението си, а начина на плащане е напълно в рамките на съдебното решение. Конкретни обстоятелства и методи на плащане изобщо не били упоменати.
92
4
 
2
 
! Отговори
maita преди 11 години
Дет викаш, излиза през носа. Що нещо изтече от носа на епъл, не е истина просто :)
91
5
 
7
 
! Отговори
Osho преди 11 години
Само и единствено в собствения си смешен американски съд могат да осъдят самсунг, корейците до няколко години ще ги издухат ;)
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Раздел "Технологии" освен телефончета и таблетчета друго няма ли на тоя свят ?
89
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
114, аз не съм чул някой да ми препоръча епълски продукт като най-качествен!
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Епъл не произвеждат за военните, но качеството на продуктите им за нормалния потребител е всеизвестно от години. Не съм чул някои да ми препоръча самсунгски продукт като най-качествен.
87
4
 
4
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Самсунг, като повечето сериозни производители на компоненти, имат няколко класа на производство - за цивилни, за промишлени и за военни цели. Разликата в цената е огромна понякога. Интегрална схема с повишена температурна стабилност може да струва 20 - 30 пъти повече от същата за граждански цели. Така че за 111 е нормално дане ги знае тези работи. Освен това е доказано, че компонентите, които използват от епъл са по - евтини.
86
5
 
5
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Самсунг е най - успешният производител на смартфони, защото всред производителите има най - добрата инфраструктура за проектиране и изработка на компоненти и електроника. Най - съдената фирма е, защото гогле купиха Моторола мобилити.- не става дума за пари- не става дума за забрана на конкуренциятаТези са без коментар просто.
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SameSung освен най-големият производител на достъпни като цена уреди със съответното качество не са нищо друго. Нито един от уредите им не е синоним на качество.
84
5
 
4
 
! Отговори
mindo преди 11 години
НаблюдателЕE- Samsung e най-успешният производител на Android smartphones, по горната причина- Samsung e най-съдената фирма от Apple, също по горната причина---- не става дума за пари---- не става дума за забрана на конкуренцията :-)аахахахахахаПич, ти пак избухваш с неверни твърдения, чути от устата на някой гуру. Мишо, Наблю не е специалист по нищо. Сигурен съм, че не е прочел нито един патент на епъл. Просто изказва чужди популярни всред епъл средите твърдения без да се замисля.
83
6
 
5
 
! Отговори
Mitio krika преди 11 години
Не мога да разбера тези от apple какво се реват за патенти и други глупости.Не съм фен на никоя марка , но се дразня от такива удари под кръста.Самсунга е с андройд а ийфоня е със ios това са различни системи и двата телефона немогат да се сравняват . Всеки си решава кой да използва , а това че телефона е подобен на форма и интерфейса WTF ??? Все пак самсунг няма да направят триъгълен или незнам какъв си телефон само защото епъл искат така .....
82
10
 
4
 
! Отговори
SamApple преди 11 години
Крайно време е наглите Жълтури да бъдат поставени намясто, и да ги принудят да произвеждат продукти, които са си лично тяхна разработка а не да крадат и копират от истинските иноватори в индустрията.
81
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 11 години
Толкова ги е яд Apple,че Самсунг и убиха смартфоните...ама нормално Хамериканска работа !
80
4
 
6
 
! Отговори
Mailo. преди 11 години
Е Няма такива нагли копе*ета като Apple...и съдът е за бой, триъгълен ли трябва да го направят този таблет за да е ок.
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Samsung може да е най-голямата пробойна в кораба на Apple, но не са единствената, да не се окаже след време, че разбираш ли и LG всъщност са същите "крадци"?
78
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Apple са отправили искане за бърза процедура заради непоправимите щети, които им нанасят продажбите на продуктите на Samsung" ------------------------Дойдахме ли си на истината,Apple видяха че започват да издишат и започнаха да съдят
77
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Samsung = Хубав външен вид, пълен *** отвътре ( антимарка) Apple = Перфектен дизайн, сносен хардуер, смотан софтуер ( за индианци)
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НаблюдателЕEДа приличаше на Айфона, но техническите характеристика на S1 бяха на най - добрите, а дисплея беше просто "УАААУУУУУУ", и от там на сетне..... милиони
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
епъл са ***....

Спонсорирани публикации