"Нефритеният заек" вече лази на Луната

Луноходът тежи 120 кг и може да се катери по хълмове
Обновена: 15 дек 2013 13:30 | 15 дек 2013 13:25, Екип на Bulgaria On Air
28
"Нефритеният заек" вече лази на Луната

Китайският луноход, който носи името "Нефритен заек", вече е на повърхността на Луната.

Още по темата

Успешното кацане на апарата носител маркира последната стъпка от изключително амбициозната космическа програма на Китай. Страната става третата след САЩ и бившият Съветски съюз, която постига такъв успех.

Мисията "Чанъе 3" се приземи успешно на Луната 12 дни след като апаратът беше изстрелян. Това е първо посещение на Луната от 1976 г. насам. Тогава съветският "Луна 24" кацна успешно и след това върна образци от лунна почва обратно на Земята.

Луноходът тежи 120 килограма, може да се катери по хълмове с наклон до 30 градуса и да изминава до 200 метра в час. Той ще изпълнява проучвания в рамките на 3 месеца. Връщането на проби обаче ще бъде възможно едва през 2020 г. с мисията "Чанъе 5".



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ахахахахах - точно от гръцката митология е нефритения заек. Ама точно от там. Айде няма да им разказваме историята за откраднатото безсмъртие и т.н. Гръцки митове и легенди
22
0
 
5
 
! Отговори
Пунктуален преди 10 години
... а диктора във видеото прочете големи глупости. Лунохода бил върнал "образи от луната", a нефритеният заек е част от гръцката митология. Смях :D Иначе браво на китайците. Надявам се техните успехи да възродят космическата надпревара. Това ще тласне изследването на космоса с нова сила напред.
21
4
 
13
 
! Отговори
solaris преди 10 години
Китай може и да са комунисти,но са най-голямата икономическа сила в света,най-големия кредитор и до 2025 се очаква да надминат по приходи САЩ,това че били прости е пълна пропаганда,образованието е на много високо ниво,за хората които искат да учат висше е безплатно ! Друго-то важо нещо е че държат над 1 милиард човека в страната !!!! Това не се прави с лека ръка,ами ако тези хора тръгнат по света......мислете преди да говорите,космическата им програма ще надмине всички в следващите 50 години :)
20
0
 
5
 
! Отговори
Смисъл преди 10 години
До "Анонимен"Понеже питаш, да ти кажа. Аз съм разглеждал отвън и отвътре медицинска техника с "Made in USA". Техниката е с изключително добър и надежден вид и работи фантастично. Проблема е, че срува от 5-10 пъти повече от China, а и медицинската техника винаги е по-скъпа. Пиша ти, ама няма смисъл нали ?
19
4
 
1
 
! Отговори
nerez преди 10 години
13 китаеца четат днес.бг
18
14
 
5
 
! Отговори
hdUSHdwg5235erd преди 10 години
В този форум само поставени комунистчета ли пишат вече? Вземи тези рейтинги просто.
17
5
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
До Анонимен/18Не разбирам на такива като теб как не им писва да говорят глупости.
16
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен/14Хаха, глупчо, "Made in China" значи, че е произведено там, но не че е измислено или сътворено там. Просто големите световни марки правят фабрики там, защото им излиза много по-евтино и за тях остава повече печалба. А иначе най-големите мозъци са в USA, Европа и Япония.
15
20
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Русия няма да изпрати нищо никъде.
14
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай или Русия ще бъдат и първите, които ще изпратят човек на Луната. Този път наистина, а не в холивудско студио.
13
24
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Това нещо прилича на моторизиран ковчег. Айде жълтурковци яхвайте фойерверките и към луната че задръстихте планетата
12
22
 
6
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Според мене умният човек прави така, че да няма войни на собствена територия. А глупавият тича 50 години след останалия свят. А за кое им е цивилизованото, може да поспорим. Защо просто не започнете да ядете кучешко с клечки, щом толкова ви допада?
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До EU citizenТова е страна, ограбвана и опоскана от завоеватели, войни, това не е страна, това е Цивилизация. А САЩ са грабители, навиращи носовете си навсякъде, нито една война нямат водена на тяхна територия.А ти да си виждал нещо, на което пише "Made in USA"? За надписа "Made in China" няма да те питам...
10
22
 
7
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Не виждам какво доказва това видео? Че 1,5 милиардна комунистическа страна след 50 години е постигнала част от това, което са направили 180 млн. САЩ преди половин век? Това ли е доказателство за превъзходството на комунизма? Пък и тука виждам само компютърна анимация.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Per aspera ad astra! - През тръни към звездите.
8
4
 
20
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Либерализирана или не, китайската икономика и китайската държава се управлява от КОМУНИСТИ и за последните над 30 години има средногодишен ръст от около 10%, колкото и да не ти харесва това е факт! Я ми кажи коя държава управлявана от капиталисти - демократи може да се похвали с такива постижения през последните 30 години!? Нито една! За възхода на Китай е говорил даже и най-големият американски пророк и ясновидец - Едгар Кейси, ако не знаеш!
7
0
 
6
 
! Отговори
нона преди 10 години
Браво! Per aspera ad astra!!!
6
5
 
33
 
! Отговори
До ЕВРО СЕЛЯНИН 3 преди 10 години
Дървена ти е главата, защото хората не си развалиха соц. държавата, а използват нейните предимства и даже настигнаха САЩ и СССР в космоса. Докато слушахме проповеди на Ерзац-икономисти, учили, недоучили в талибанските клонове на ОТРОВЕНО ОБЩЕСТВО хората работеха и строчха, а местните бандити подстрекавани от САЩ крадяха и рушаха с пълна сила. Сега даже доматите и чушките за салата внасяме. ДА ВИ ... И ПСЕВДО ДЕМОКРАКИЯТА - САМО ЗА НЕКОЛЦИНА. В НРБ, имаше достоен живот , а само за Любо ПЪПКАТА
5
8
 
18
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
В Китай има над 300 милиардери - интересно това как се връзва с догмите червената религия? И да, за да си комунист е необходимо да имаш слаба, клоняща към нулата мозъчна дейност! Добре че китайците навреме си либерализираха икономиката, защото сега щяха да се самоизяждат, като онези фанатици в Северна Корея.
4
3
 
14
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
малко прилича на пиано с колела :)