Android завладя и пазара на таблети

Apple все още е едноличен лидер в класацията на производителите
5 мар 2014 17:26, Бойчо Попов
15
Android завладя и пазара на таблети
Снимка: Reuters

Нова повратна точка в света на таблетите - според анализаторите на Gartner Android е най-популярната платформа за първи път, като надмина по продажби почти двойно гамата от iPad таблети на Apple. От 195 милиона таблета, продадени през 2013 г., на Android се падат близо 62% от продажбите - 121 милиона таблета, докато година по-рано техният брой е бил 53,3 млн.

В същото време Apple е продал 70 млн. броя iPad, което му отрежда дял от 36%, докато година по-рано компанията от Купертино е продала 61,5 млн. броя и беше лидер в сегмента.

Все пак за Apple има утешителна новина - компанията все още е едноличен лидер в класацията на производителите, тъй като само тя предлага iOS таблети. Android устройства обаче се продават от десетки производители.

По отношение на отделните продавачи силното четвърто тримесечие за Apple помогна на американския концерн да задържи най-горната позиция на пазара през 2013 г. Samsung, класиран на второ място, отчита най-силен ръст сред световните доставчици на таблети, с 336 на сто за 2013 година. Разширяването и подобряването на портфолиото от серията Galaxy, заедно със силен маркетинг и промоции, помогнаха на Samsung да съкрати предимството на Apple. В съответствие със своя подход на пазара на смартфони за покриване на всички сегменти Samsung предложи по-широк размер и избор на цените, а това помогна за тестване на пазара и намиране на ниши.

Samsung се нарежда на второ място след Apple с 37,4 млн. продажби. На трето място е Asus с 11 млн. продадени таблета, а Amazon и китайският концерн Lenovo оформят челната петица съответно с 9,4 млн. и 6,5 млн. продажби.

„През 2013 г. таблетите станаха един от основните феномени, с голям избор на Android базирани таблети в рамките на бюджета на масовите потребители, като същевременно продължават да предлагат адекватни спецификации", заяви Роберта Коза, директор по изследванията в Gartner. „Тъй като пазарът на таблети с Android става все по-достъпен, през 2014 г. от решаващо значение за продавачите ще е да се фокусират върху преживяванията с устройствата и да предложат смислени технологии и екосистемна стойност - отвъд просто хардуера и разходите, за да се гарантира по този начин лоялност към марката и подобрени маржове".

Далеч назад остават Windows базираните таблети. През 2013 г. са продадени едва 4 млн. такива устройства, но все пак ръстът е доста приличен спрямо 1,2 млн. през 2012 г.

„За да се конкурира, Microsoft трябва да създаде непреодолими екосистемни предложения за потребителите и разработчиците във всички мобилни устройства, след като таблетите и смартфоните стават ключови устройства за доставяне на приложения и услуги на потребителите отвъд персоналния компютър“, добавя Коза.

Пазарът на таблети се превърна в предизвикателна среда за производителите на марков хардуер. Те са притискани от задвижвани от съдържание и услуги играчи и агресивните цени на продавачите на т. нар. „white-box“ (устройства, които се продават на пазара без марка). Допълнителен натиск представлява фактът, че първите два производителя на таблети държат 55 процента от пазара през 2013 г.

За още технологични новини посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: AppleAndroidтаблет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
0
 
! Отговори
martony преди 10 години
Какво прави Епъл ли?! Пуснаха новия AIR, супер лек и с Sharp IGZO матрица наречена Retina. В момента му търсят или по скоро чакат конкурент.IOS и в момента е класи над Android, доката микрософт.... силно се надявам да се откажат от правенето на софтуер.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I kakvo pravi Apple sega? Typche na edno miasto.
11
2
 
2
 
! Отговори
Нормално преди 10 години
Няма как производител да има повече продажби то десетки други взети заедно като цената на някои андроид таблети е по 30/40$
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не епъл създадоха първите таблети. Нито тъчпада, нито мултитъча. Всички тези технологии съществуваха и преди това. Примерно първият мултитъч е от 86 - та година. Епъл са като дете, което си играе с лего - взима вече готов елемент и му намира място в цялото. Но някой е направил елемента така, че да може да се приспособи към цялото.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НищоАндроид е по-добра система и по-евтина. Епъл обаче въведоха таблетите, което им отрежда заслуженото място като производител, но просто политиката на Епъл е сбъркана, което вероятно ще доведе след време до изчезването им. Ст.Джобс създаде Епъл,но бе изгонен от Епъл именно защото възстана срещу политиката да се продават скъпо устройства, след което Епъл отиде към фалит, докато накрая пак не повикаха Ст.Джобс и само иновативните му идеи крепяха Епъл. Ай-под, после Айфот, Айпад.. а сега на къде
8
8
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Що бъркате Християнството с идолопоклонничеството на православието? Този нечист бесовски дух описан в Писанията като "Гръцкия козел",който мутира и сега е "Звяра".Учреден-"Гръцкия козел" по времето на Римската империя от Пилат Понтийски-грък,после канонизиран от Константин(византиец) в Константинопол(днешен Истанбул) и днешното актуално състояние на "Двата агнешки рога"-римокатолическия и православния.Според вас мерзавеца "Въртоломей",защо се подвизава в Истанбул и Пръц-Хорхето във Ватикана ?
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КашчейHandsfree. Ne vijdam problem.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 4Chovek... wha the f...
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az pyk polzval win8 Acer tablet i sym si mnogo dovolen, moga da si vkliucha dslr-a prez usb i da polzvam lightroom tethered shooting opciata. Neshto koeto ne moga da napraia s ipad.
4
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Андроид е изчадие на илюминатите! Масовостта на Андроид произтича от желанието им да достигнат до пълен контрол над живота ви, да могат да следят и знаят за вас всичко! Не си купувайте устройства с Андроид! Изхвърлете всички таблети и телефони с тази ОС и се оттеглете в някоя пещера! Само така ще възвърнете шанса на човечеството! Бъдете благословени, чада мои!
3
13
 
5
 
! Отговори
mishuga преди 10 години
всъщност коректното тълкувание на новината е "и потребителите на таблети са масово ***"
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Таз новина май бе актуална преди 2 години, някой е спал през това време явно и сега се е събудил и е открил топлата вода
1
11
 
28
 
! Отговори
Кашчей преди 10 години
- Удобно ли ти е да говориш?- Не, с Galaxy Note съм.