Samsung трябва да плати на Apple 120 млн. долара

Съдебното решение обаче едва ли можело да се нарече "успех"
Обновена: 5 май 2014 23:02 | 3 май 2014 11:07, Бойчо Попов
50
Samsung трябва да плати на Apple 120 млн. долара
Снимка: Ройтерс

Южнокорейският технологичен гигант Samsung трябва да плати обезщетение от 119,6 милиона долара на американската компания Apple, отсъдиха съдебните заседатели във Федералния съд на Калифорния късно в петък вечерта след четириседмично заседание.

Според съдебното жури корейците са наранили два патента на американската компания, предаде Ройтерс
В случая става дума за запазените права на технологии, които между другото са вградени и в телефоните Samsung Galaxy S3.

Присъдата донесе на Apple доста по-малко от 2 млрд. долара, които компанията поиска в исковата си молба. Освен тази присъда, съдът откри и нарушение в правилата от страната на Apple и присъди 158 400 долара глоба, която да бъде изплатена на корейската компания. Корейците обаче искаха цели 6 млрд. долара.

„Това едва ли може да бъде описано като реална победа за Apple“, казва Брайън Лов, експерт по патентно право в Университета Santa Clara, цитиран от Bloomberg. "Сумата е по-малка от десет процента от това, което Apple поиска и вероятно не много повече от това, което Apple е похарчил за съдебни такси".

Съдебният спор възникна, след като от Apple обвиниха Samsung в неоторизирано използване на два софтуерни патента за смартфони, които са собственост на фирмата.

Двамата най-големи производители на смартфони се борят в съдилищата по целия свят заради патентни спорове. Според Bloomberg те са похарчили през последните няколко години стотици милиони долари за подобни случаи. След това съдебно решение в Калифорния се очаква Apple да поиска в съда забрана на продажбите на засегнатите Samsung устройства.

Последният път обаче, когато американците поискаха това, отново в същата съдебна зала в Калифорния, те не успяха да убедят съдебните заседатели. Тогава журито отсъди, че заради нарушаване на патенти Samsung трябва да плати 930 млн. долара. Тогава обаче Apple загуби спора със съда за налагане на забраната за продажба.

„Apple започна този съдебен спор преди години с целта да препъне възхода на телефоните с Android“, казва Лов пред Wall Street Journal. „Досега обаче Apple не успява да постигне това, а този случай не приближава компанията към целта“.

Samsung и Apple доминират на световния пазар на смартфони. Половината от продадените устройства идват от един от двамата производители. По данни на Bloomberg пазарът на смартфони през 2013 г. е имал  стойност от 340 млрд. долара.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Samsungapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
набухваелЕЕ не ти л иомръзна да пишеш на всеки едно и също?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НаблюдателЕEповтаряш се ... и си изключително неприятен
39
4
 
3
 
! Отговори
Apple преди 10 години
До Анонимен (34)Не мисля, че са ограничения, занимавам се с ремонт на мобилни устройства и имам възможност да добия впечатления от доста модели. Не смятай, че придавам кой знае каква стойност устройствата си, просто споделям виждане, дали ще е Apple или Android ми е абсолютно все тая, важното е да работи по-добре, а за сега това за мен със сигурност е Apple !!!Поздрави!
38
4
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 10 години
...и сега:- за все същото тримесечеие Apple e спечелила 65% от цялата печалба на производителите на мобилни телефони (57% преди година)- а Samsung за същото тримесечие 41% (43% преди година)което ни кара да приемем, че:- Apple произвежда все по-хубави и достатъчно скъпи smartphone, които се купуват- а осъденият Samsung произвежда все по-евтини smartphones, които се купуват все по-малкоВсъщност, тенденцията е известна отдавна... :)
37
1
 
4
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 10 години
И за да актуализирам темата за оригинала Apple и осъдените Samsung, още малко факти: - през миналото тримесечие Apple e продала само 15.5% от всички smartphones в света (17.1% преди година)- през същото тримесечие Samsung e продал 30.2% от всички smartphones в света (толкова и преди година), два пъти повече от Apple!!!!
36
2
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 10 години
@ Беднички ми Анонимен 34:За да си ми последовател и да се влачиш по форумите след мен има необходими и достатъчни условия:- достатъчно е умееш да пърдиш: удовлетворяваш го- достатъчно е да не пишеш по същество и по темата: и тук удовлетворяваш- и други разнообразни достатъчни условия имаНо има и едно необходимо условие за да се класираш като последовател:- да имаш ниско IQ и да си примитивен: тук си сред лидерите на последователите ми!Все така да се влачиш, докато поумнееш!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Apple"вече като хвана който и да е андроид (само от Galaxy S5 нямам впечетление) ми се струва просто смешно и досадно и се чудя как съм го ползвал въобще :)"очевидно говорим за вид ограничения, които те правят някакси ограничен.ползвай си телефоните със здраве :)
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Тъй-като съм експерт и в последователите си, очаквам да запърдиш на медицински теми, и на следващ етап да запърдиш и психарски. Щом на това са те учили и това са ти способностите, пърди на воля..."така е, на всички го повтаряш, вече си до болка познат, не си интересен... А точно 1вото изречение, което съм цитирал си го пишеш на всеки, който те обижда. Явно го имаш за особено остроумно и "затапващо". Лично мен ме боли шпека за епъл и това колко телефона са продали на о*ни
33
3
 
2
 
! Отговори
Apple преди 10 години
вече като хвана който и да е андроид (само от Galaxy S5 нямам впечетление) ми се струва просто смешно и досадно и се чудя как съм го ползвал въобще :)
32
3
 
2
 
! Отговори
Apple преди 10 години
Абсурдно е да сравняваш Iphone, с който и да е от андроидските телефони. Ползвал съм Galaxy S 3 Galaxy S4 Lenovo A800 и още много други видове андроиди, е казвам ви от както съм с Iphone 5 осъзнах какво е истински смартфон. Да, може да е малко по затворен като софтуер, но разликата в бързодействието, ориентирането в менютата, изработката на корпуса и като цяло усещенето при ползването е на светлинни години пред който и да е андроидски телефон. Параметрите очевадно са само на хартия, защото
31
3
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 10 години
@ 30 Анонимен:Виждам, че оставаш верен на себе си и на думите ти, всяка дума ти е пръдня, всеки израз ти е голяма пръдня. Тъй-като съм експерт и в последователите си, очаквам да запърдиш на медицински теми, и на следващ етап да запърдиш и психарски. Щом на това са те учили и това са ти способностите, пърди на воля...Apple е обрал каймака на печалбите и през първото тримесечие на 2014г с 65% от печалбата на всички производители на мобилни телефони. Така е като имаш хубави smartphones!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НаблюдателЕEти ако беше възпитан, както твърдиш, нямаше да се държиш като ***!
29
2
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 10 години
@ 27 Анонимен:Кой каквото си знае, аз за възпитание, ти за *** от възпитание...Хаха!
28
0
 
2
 
! Отговори
ахахаха преди 10 години
Наблюдателя пак изпълзя. :-)
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
изобщо не бъркам, никого не си обучил, нямаш последователи и колкото и да ти се иска, не си нищо по-различно от обикновена мишка с лека шизофрения говореща редовно за майки ...нямам въпроси към теб, мисля да пръдна в устата ти, макар и виртуално
26
2
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 10 години
До АнонименТук вече се обърка в предположенията си!Главната ми цел е да имам последователи! И ти си един от тях!Умните последователи ги обучавам и пускам да обучават останалите, а тези, на които интелигентността им е по ниска, като теб, ме следват по-дълго...Тези дни станаха ясни два факта:- през април Apple е продала 7% повече iPhone 5S, отколкото през март- през април Samsung e намалил поръчките си за smartphones с 15%Не ми изглеждаш компетентен, способен ли си да зададеш въпрос?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НаблюдателЕE Дотук си обучил точно "0" хора, каквито претенции имаш. Ако *** те е възпитала да бъдеш толкова неприятен "учител", очевидно не се е справила, понеже освен особено досаден, не даваш много информация. Да са живи и здрави наистина :) тук няма спор.
24
3
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 10 години
@ 23 Анонимен:О, да пич, как добре схвана разликата между нас, че и майките ни:- моята е разочарована от мнението ми, макар да ме е научила да си го изразявам- твоята се гордее с възпитанието ти, на което се любуваме във форума Да са живи и здрави майките ни и да се радват на това, което са посяли :)Горките нещастници от Samsung, така бяха тряснати от процесорa Apple A7 (макар, че го произвеждат), че цяла година още ще са зашеметени и няма да имат процесор, с който да са конкурентни :)
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НаблюдателЕEa аз нямам съмнения, че твоята е разочарована от евангелистките ти простотииколкото и да го твърдиш, повтаряш, потретваш, продължава да не се случва, а ти продължавваш да си го повтаряш ...
22
3
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 10 години
@ 20 Анонимен:И пак твърдя, същото, че скоро Samsung няма да произвежда процесори за Apple:- наредили са се много кандидати да произвеждат за Apple- освен това, в САЩ се строи специален завод, койото ще произвежда основно процесори за Apple Вярвам, че *** се гордее с възпитанието ти! И ти също, нали?