Samsung трябва да плати на Apple 120 млн. долара

Съдебното решение обаче едва ли можело да се нарече "успех"
Обновена: 5 май 2014 23:02 | 3 май 2014 11:07, Бойчо Попов
50
Samsung трябва да плати на Apple 120 млн. долара
Снимка: Ройтерс

Южнокорейският технологичен гигант Samsung трябва да плати обезщетение от 119,6 милиона долара на американската компания Apple, отсъдиха съдебните заседатели във Федералния съд на Калифорния късно в петък вечерта след четириседмично заседание.

Според съдебното жури корейците са наранили два патента на американската компания, предаде Ройтерс
В случая става дума за запазените права на технологии, които между другото са вградени и в телефоните Samsung Galaxy S3.

Присъдата донесе на Apple доста по-малко от 2 млрд. долара, които компанията поиска в исковата си молба. Освен тази присъда, съдът откри и нарушение в правилата от страната на Apple и присъди 158 400 долара глоба, която да бъде изплатена на корейската компания. Корейците обаче искаха цели 6 млрд. долара.

„Това едва ли може да бъде описано като реална победа за Apple“, казва Брайън Лов, експерт по патентно право в Университета Santa Clara, цитиран от Bloomberg. "Сумата е по-малка от десет процента от това, което Apple поиска и вероятно не много повече от това, което Apple е похарчил за съдебни такси".

Съдебният спор възникна, след като от Apple обвиниха Samsung в неоторизирано използване на два софтуерни патента за смартфони, които са собственост на фирмата.

Двамата най-големи производители на смартфони се борят в съдилищата по целия свят заради патентни спорове. Според Bloomberg те са похарчили през последните няколко години стотици милиони долари за подобни случаи. След това съдебно решение в Калифорния се очаква Apple да поиска в съда забрана на продажбите на засегнатите Samsung устройства.

Последният път обаче, когато американците поискаха това, отново в същата съдебна зала в Калифорния, те не успяха да убедят съдебните заседатели. Тогава журито отсъди, че заради нарушаване на патенти Samsung трябва да плати 930 млн. долара. Тогава обаче Apple загуби спора със съда за налагане на забраната за продажба.

„Apple започна този съдебен спор преди години с целта да препъне възхода на телефоните с Android“, казва Лов пред Wall Street Journal. „Досега обаче Apple не успява да постигне това, а този случай не приближава компанията към целта“.

Samsung и Apple доминират на световния пазар на смартфони. Половината от продадените устройства идват от един от двамата производители. По данни на Bloomberg пазарът на смартфони през 2013 г. е имал  стойност от 340 млрд. долара.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Samsungapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
@ 19 ти:Уважаеми ти, сам си решавам къде да пиша, а когато има теми и умници, като теб, за да ги уча, винаги съм наличен...За съжаление, изборът на теми в последно време е ограничен, изглежда, че в news_bg вече няма редактори, които да публикуват статии по темите, които са ми интересни :)А бизнесът на Apple си върви по-добре от всякога :)
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"- основното, по което iPhone 5S се отличава от всички останали smartphones, e процесорът Apple A7, който е проектиран от Apple в САЩ и се произвежда в САЩ от Samsung"от 3 години лаеш, как Самсунг няма да произвеждат повече процесора, а то ... ти си един льольо, евангелистка ***, знаеща само да лае!
19
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
До НаблюдателЕEкво стана с нюза, зомби ? наритаха те и оттам ли ?
18
7
 
2
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 9 години
@ 15:Изглежда нямаш и бегла представа от какво се се състои един smartphone, както и какво означава сглобяване (асемблиране) на електроника:- основното, по което iPhone 5S се отличава от всички останали smartphones, e процесорът Apple A7, който е проектиран от Apple в САЩ и се произвежда в САЩ от Samsung- всички главни компонен са проектирани от американски и японски фирми- висококачественият дисплей на iPhone 5S не е китайски- китайските елементи в iPhone 5S са корпуса и съединителите
17
2
 
5
 
! Отговори
:D преди 9 години
И кои са тея елитни телефони ? Ако махнем размера на дисплея ако ги сложим 1 до друг трдуно ще видиш разлика но на хартия Самсунг е поне 5 пъти по добър :D 8 ядрени процесори 2гб рам камерата почти 2но а накрая резултата равен :) да очакваме ли 16 ядрени 64 битови процесори и 8гб рам
16
3
 
2
 
! Отговори
15 преди 9 години
ти виждал ли си айфон ? че говориш за качество на изработка ?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като качество на изработка и компоненти на Самсунг, само средният клас има сходни показатели като айфоните. За елитните телефони не говорим въобще.
14
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 9 години
ако айфон 6 е с по голям дисплей и аз ще мина към тях :) не робувам на характеристики на хартия избирам качеството
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съществува айфон сглобен в америка. Нито северна, нито южна. В америка евтините производства нормално се изнасят в Мексико. Но в случая с Епъл всичко е в Китай. Така че, да ли си купуваш айфон или китайски телефон, няма никаква разлика като компоненти и качество на изработка. Дори елитните китайски модели използват по - качествени компоненти и имат в класи по - добра изработка.
12
5
 
10
 
! Отговори
Koko преди 9 години
Абе общо взето високото грозде е кисело. Трудно някой от вас би ме убедил да сменя което и да е епъл устройство в къщи(освен с по-ново.Лично мнение
11
0
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
вероятно процента е и по голям :) Разликата е че те не купуват хардуер измислен от китайците а само е произведен там :) под контрола на американците :) и айфоните са глобени всички в китай
10
0
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
ако разглобиш един айфон,вероятно ще се изненадаш много,защото повече от 80%от частите в него ще се окажат китайски.Голяма част от айфоните само са сглобявани в америка,за да могат да изпишат ,че са ,,произведени'' в Америка
9
8
 
7
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Нямам Iphone но да ми сравняваш китайските сапунерки с него ...95% от 8 ядрените ти телефчета едвам се доближават до производителността на айфона с 2 ядрен процесор :)От към гаранция и софтуер няма да ги сравнявам изобщо
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересното е ,че samsung са осъдени ЕДИНСТВЕНО И САМО в Америка,всички останали съдилища /8 съда от еврппа и азия/ ги оправдаха. Това би трябвало да е показателно за ,,безпристрастните съдии'' в Америка
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато прочетох - "Калифорнийския съд реши.." спрях да чета повече
6
3
 
20
 
! Отговори
безпристрастен преди 9 години
До АнонименАбсолютно те подкрепям! Хората просто не търсят или незнаят и пълнят касите на родните вечно ненаяли се оператори, предлагащи стари телефони на нереални цени...В момента чакам от Китай едно Lenovo Vibe X S960, няма да казвам на какви пари ще дойде, за да не получат удар феновете на топ марките като iPhone, Samsung, LG, SONY и тн. Колкото Apple -никога не си бих купил техен телефон.
5
2
 
10
 
! Отговори
redordead преди 9 години
в момнета най-доброто като сътношение качество/цена/мощност е на леново сматфоните...може проверите колко струва един подобен и да видите за същите пари какво предлага самсунг...
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Против китайците съм, но защо да си взимам самсунг или айфон, при положение, че в Китай вече се продават телефони с хардуер, който никъде другаде го няма за смешни пари?Влизате в техен сайт поръчвате и хоп имате си "желязо" за без пари.За 200 долара има вече 8 ядрени смартфони, китайски. Сега чакам какво ли ще е следващото дето ще извадят.
3
1
 
19
 
! Отговори
Син Сини преди 9 години
До 3То т'ва е част от дрес код-а за Син Сити. Ако си си забравил айфоня няма да те пуснат.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами Хамериканците и Хамериканските компании разчитат на закони за интелектуалната собственност и патентите - закони измисленни от самите тях и масоните, които ги управляват, за да трупат пари.Когато нямаш достатъчно пари, за да защитиш измисленното от теб страдаш от тези имащи достатъчно пари, и те да го патентоват вместо теб и живееш да ги храниш и да ги спонсорираш. Тази политика води до ставането на богатите още по-богати и на бедните на още по-бедни.Не им е минал номера да вземат 2 млрд. $