Шефът на Microsoft: Жените да не питат за високи заплати

Сатя Надела побърза да се извини за своя неуместен коментар
10 окт 2014 12:50, Бойчо Попов
63
Шефът на Microsoft: Жените да не питат за високи заплати
Снимка: Ройтерс

Този кариерен съвет може да звучи като стар цитат от първата половина на 20 век. „Жените не бива да питат за повишаване на заплатата, а да чакат за него, докато шефът не счете, че това е необходимо“.

Цитатът обаче не е от миналия век, а от четвъртък вечерта. И не го е казал някой фундаменталист, а главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Още по-неразбираемо става изявлението, като се има предвид публиката, пред която е изречено – Надела се е изказал в рамките на специализирана конференция за жените в IT индустрията.

„Не става въпрос за искане за повишение на заплащането. Вместо това трябва да знаете и да имате увереност, че системата ще ви даде подходящото повишение...". При тези думи през конферентната зала преминава шепот, съобщава икономическият блог Business Insider.

Много от участничките изразяват недоволството си от изказването в Twitter. Една от тях например пита директно дали Надела не е загубил „връзката с реалността“, а друга го обвинява в истински провал със съветите му.

Но Надела отива още по-далеч. „Жените трябва да разчитат на своите вродени "суперсили", а след това парите ще дойдат от само себе си. Това е като добрата карма. Вие ще бъдете възнаградени за това", казва той.

Съветите на мениджъра на Microsoft звучат като подигравка точно за технологичната индустрия, в която жените са значително по-слабо представени и платени, отколкото в други браншове. Скорошно проучване, проведено от асоциацията Joint Venture Silicon Valley, показва, че жените с магистърска или докторска степен печелят със 73% по-малко от колегите си мъже със същите квалификации в Силициевата долина.

При жените и мъжете с бакалавърска степен разликата в заплащането е по-ниска - 40 процента, но все пак остава тревожно висока.

Според официални статистически данни за САЩ жените печелят средно със 11 000 долара по-малко на година от мъжете при равни други условия. Това значи, че за всеки спечелен долар от по-силния пол жените вземат 77 цента.

Изявлението на Надела е доста изненадващо, като се има предвид, че през миналата седмица неговата компания трябваше да представи доста неудобен доклад за различията. Така например се оказа, че по-голямата част от служителите на Microsoft са мъже и бели. В световен мащаб само 29% от служителите на концерна са жени. В САЩ почти 61% са бели, в Европа вероятно този дял е още по-висок.

Същевременно Надела признава на конференцията, че персоналът на компанията не е достатъчно разнообразен. Извинение не можело да е дори фактът, че нямало достатъчно квалифицирани жени, пише още Business Insider. „Наистина важната задача е да разберем как да привличаме жени в нашата компания“, добавя той.

С това изказване Надела успява да спечели ръкопляскания от аудиторията. Но след това идват и фаталните му думи за заплащането и кармата, с което той губи публиката. На сцената до него е и Мария Клейв, известен професор по компютърни науки, която е и член на борда на директорите на Microsoft.

Клейв предприема и единственото възможно действие в този момент и се противопоставя директно на шефа на Microsoft: „Като начало би трябвало да си свършите домашната работа и да разберете какво значи подходяща заплата“. След това жените в компанията следвало да практикуват преговори за заплатите си. „Правете ролеви игри, помолете за това някого, на когото имате доверие, и репетирайте как да искате повишение на заплащането си".

Самият Надела очевидно е наясно, че е допуснал грешка с изказването си и в четвъртък вечер публикува на интернет страницата на Microsoft писмо с извинение. „Аз отговорих на въпроса напълно погрешно", признава главният изпълнителен директор. Разбира се, той подкрепял редица програми на Microsoft, които насърчават жените в технологичната индустрия. И, разбира се, жените трябвало да бъдат добре платени, също като мъжете.

„Ако смятате, че заслужавате повишение, трябва да попитате за това", добавя Надела. Едва ли за служителите в Microsoft ще има по-добър повод в близко бъдеще да опитат да си издействат по-висока заплата, заключава Business Insider.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: MicrosoftСатя Надела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
"Не може да нямаш покритие, а да настояваш за изравнено заплащане, само защото си жена."Може,може. Може да искаш равно заплащане и защото си черен, инвалид, дебел...какви ли не глупости измислиха за квотите във фирмите и заплащането.
12
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жените имат и по-малки мозъци от мъжете.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много точно изказване.
10
10
 
17
 
! Отговори
ИТ уомън преди 9 години
Разликата в заплащането идва от различната производителност.Производителностите са различни при жената и при мъжа. Жената с времето започва да има ангажименти, които неминуемо се отразяват на работата . Деца, училища, рожденни дни, пазаруване, готвене....На младите момичета им липсва опит, на зрелите жени пълна концентрация върху работата.А шефовете искат предсказуема сигурност. Парадоксът е , че това което иска един мъж като шеф, е съвсем различно от това което иска един мъж в къщата си....
9
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами този феномен се наблюдава и в развитите държави, значи не е заради пола, а заради възможностите. Не може да нямаш покритие, а да настояваш за изравнено заплащане, само защото си жена.
8
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има разлика в производителността на труда и затова разликата и в заплатите е справедлива. Който бачка повече, прибира и повече. Има и жени, които печелят много повече от други мъже.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСпоред мен е тъпо да слагаш цели групи хора под общ знаменател! Има некадърни жени, има и такива мъже. Като цяло обаче има склонност да се подценяват повече жените, или поне да не им се признава толкова лесно способността да се справят в която и да е област. И колкото и да се отрича това, фактите са налице. А колкото до изказването на тоя на снимката.... що не вземе да се гръмне! Златното правило е : като не можеш да говориш, научи се поне да мълчиш!
6
3
 
28
 
! Отговори
до От Жена - Математ преди 9 години
може и от ВСИЧКИ да не става но от всички мъже става ли ....../ има такива които и един пирон не могат да забият ама жените им виновни ......
5
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Жена - Математик , Програмист и Шахматист на става.. Шахмата не иска нито бягане , нито вдигане на тежести или каквато и да е физическа сила .. А има лиги за мъже и жени.. защо , защото са ***.. Жената успява на работното място само с подлост..
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като го гледам как изглежда явно доста им е насъбрал на жените през годините........
3
1
 
30
 
! Отговори
Тоа па... паляк преди 9 години
ама това важи и за мъжете.какво си мислите че като сте мъж и това автоматично ви отваря вратите навсякъде. ***** please, може би само в долнопробен гей клуб.Имам познати американци работещи в американски фирми- пичове такова нещо няма да отидеш при шева и да му кажеш "Вдигни ми заплатата " И той :" Ама разбира се господин офис планктон, днес се събудих със тази мисъл как да ви повиша заплатата"По-вероятно е просто да те посъветва да си намериш по-добре платена работа.
2
27
 
9
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
GENITE DA RAGDAT DEZA I DA SI GLEDAT KASHTNATA RABOTA,OSVEN ZA SEX ZADRUGO NIAMAT MOZAK.
1
23
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изказването не е сексистско. Жените са по-слаби ИТ специалисти от мъжете, затова получават по-малко.