Apple кръстоса шпаги с мобилните оператори

Идеята - да се сменят по-често смартфоните
10 сеп 2015 19:41, Бойчо Попов
21
Apple кръстоса шпаги с мобилните оператори
Снимка: Ройтерс

Apple атакува директно компаниите за продажба на телефони в сряда, когато в рамките на своето събитие, на което представи новите си устройства, обяви, че за първи път ще продава своя iPhone директно на потребителите, без да е нужно обвързването с конкретен мобилен оператор.

Решението е рязък завой в отношенията между Apple, която се нуждае от продажбите на десетки милиони свои нови телефони всяка година, и оператори като AT&T и Verizon Communications, които разчитат на iPhone, за да привличат потребителите към тарифните си планове на силно конкурентния пазар в САЩ, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Мобилните оператори имат ключова роля за успеха на iPhone – устройството, което донесе около 56% от приходите от продажби на Apple през миналата година, възлизащи на 183 млрд. долара. Но новото финансово предложение отразява натиска на конкуренцията върху Apple, която се стреми да накара потребителите да сменят телефоните си всяка година. От своя страна безжичните оператори също са притиснати от идеята да запазят клиентите си, така че те да не се насочат към услугите на конкурентите на пазара.

Apple ще предлага план, включващ месечна такса от 32,41 долара за 24 месеца, за своя най-евтин модел iPhone в рамките на новата програма, която обяви в сряда. Това позволява на потребителите да купуват ново устройство всяка година, както и да избират оператор при всяка подобна смяна, разкрива сайтът на Apple.Hidden Field

Денил Страйгъл, бивш главен оперативен директор на Verizon, заяви, че ходът на Apple е знак, че компанията иска да отнеме контрола върху потребители, който в момента е в ръцете на безжичните оператори. По думите му фирмите, които контролират отношенията с клиентите, имат повече влияние върху ценообразуването и продажбите.

Ако клиентите си купят телефон директно от Apple и изберат оператора си след това, калифорийският концерн ще има възможност да направлява решенията на въпросните клиенти, а вероятно и да ги насочи към оператор, предлагащ по-евтина услуга, коментира Страйгъл.

Операторите заменят традиционните двугодишни договори, които ограничават смяната на мобилните устройства, с погасителни планове, които се простират в повече от двугодишен период. Това може да се окаже проблем за Apple, защото въпросните планове могат да са по-изгодни и това да накара потребителите да отложат покупката на последния iPhone.

Средното време за смяна на телефона в САЩ е нараснало от 18,2 месеца през 2010 г. до очакваните 26,3 месеца през 2015 г., сочат данни на консултантската компания Chetan Sharma.

В сряда вечерта Apple представи новите си смартфони – iPhone 6S и 6S Plus. Те са със същия размер като iPhone 6 и 6 Plus, но разполагат с по-добра камера и функцията 3D Touch, която позволява по-добра интеракция с устройството.

Не е ясно дали новите функции ще привлекат толкова потребители, колкото iPhone 6 и 6 Plus. През трите пълни тримесечия след излизането им приходите на iPhone нараснаха с повече от 50% спрямо същия период година по-рано.

Това не е първият път, в който Apple стъпва на територията на операторите. Миналата година компанията пусна iPad с клетъчна SIM карта, която позволява на клиентите да избират на място кой безжичен оператор да ползват.

Какви са коментарите на представителите на индустрията вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: appleпазар на телефони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Сони не правят така.
17
3
 
6
 
! Отговори
er преди 8 години
Ключова реплика: от Apple искали потребителите да си сменят телефоните всяка година. А сега вие си правете сметка за качеството на тези мобилки. Искат да си сменям телефона всяка година защото имат нужда от пари, а не защото имат нещо ново да ми предложат.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това засяга операторите, а не крайния потребител, заглавието е тендециозно!Единственно Епъл имат толкова голям съпорт на телефоните си, сега iPhone 4S ще получи най-актуалната операционна система, заедно с всички останали, на която е обърнато специално внимание именно за опримизация на стари устройства... Колко от любимите в андроиди могат да се похвалят с това?
15
0
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
моя телефон има юбилей след месец - навършва десет години
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Клиента винаги има ...пари! Нокиа Е51, 2008 г. Работи без грешка!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"3D Touch, която позволява по-добра интеракция с устройството."Това още не е доказано при масовия ползвател
12
5
 
8
 
! Отговори
петър преди 8 години
Аз съм заможен човек, точно защото ценя парите.Има няколко неща на този свят, за които никога не бих броил толкова пари,колкото искат тарикатите дето ги продават.На първо място това са часовник и телефон.Виж за едно хубаво маце бих броил колкото трябва, че и отгоре ако съм доволен, за хубава кола също, защото пътувам много,за компютър или жилище.Но за разни префърцунени джаджи, на космически цени - не, да си търсят суетни будали.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
радва ме че тия кожудери ще си получат заслуженото с това свое решение..
10
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А в същото време аз не получавам хартиена фактура, защото "всеки лист е от значение". А в офисите на същия оператор стоят купчини каталози от милите убити дървета. Сега и телефон нов всяка година.Пълно лицемерие, така вдигнаха и цените на найлоновите торбички. Къде е една торбичка...къде е кола за рециклиране и още тонове ***, които никога няма да се разградят, да не говорим за загуби за потребителя и печалби за корпорациите
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е инвестиция предмет,който поевтинява в пъти след броени месеци.Като си купих телефон гледах колко му е мощен процесора,а не пикселите на смешно малкия му екран.Но има хора които ще дадат 2000 лева за айфон.
8
0
 
31
 
! Отговори
Маркетингов отдел преди 8 години
Даа трябва още да поработим та GSM-и, коли TV и т.н. тутакси да се скапват цялостно веднага след изтичане на гаранционния срок!В това е келепира - овцете потребители да се стрижат редовно.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещастниците епъл
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 1Защото не сме роби на нагли корпорации и пропагандата им.
5
30
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
защото си или беден или скръндза!:D
4
29
 
5
 
! Отговори
losHo преди 8 години
айфон 6 s ще бъде велик телефон. айпад про велик таблет, аепъл тв бъдещето на телевизията!Хейтърите да си хейтват, епъл върви напред и нагоре.От потребител на самсунг и нокия!
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да ги пуснат по 150- 200 лв и тогава всяка година ще го сменям, аз обувките не си сменям толкова често, ама като с айфон, кой ти гледа обувките.
2
3
 
25
 
! Отговори
Pesho преди 8 години
Кеф! Това е началото на края. Толкова отчаяна идея трудно може да се измисли втори път. Явно здравата са я закъсали.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСъщата работа и при мен. Такива нелепи *** произвеждат всички и са с толквоа нагла политика, че напълно са ми изпарили желанието да купувам нов телефон.