Всяко наше устройство – скоро в мрежата

До 2020 г. ще има 21 млрд. свързани в интернет джаджи
2 фев 2016 17:30, Бойчо Попов
13
 Всяко наше устройство – скоро в мрежата
снимка: pixabay

Скоро всяко устройство, което притежаваме – и почти всеки предмет, който можем да си представим, ще бъдат свързани с интернет, предава CNBC.

Хладилникът, детекторът за дим, звънецът на вратата и освежителят за въздух може би вече даже са. След това ще дойде ред на дрехите, светофарите и бутоните на пешеходните пътеки, всяка част от заводите, дори прозорците у дома ще бъдат свързани, споделяйки информация, която би трябвало да направи нас по-здрави, пътя ни до работа по-къс, а всичко останало по-ефективно.

Технологичната консултантска къща Gartner прогнозира, че тази година в цял свят ще бъдат използвани 6,4 млрд. свързани с интернет неща, което е с 30% повече от миналата година. Според компанията тази цифра ще нарасне над три пъти до почти 21 млрд. броя до 2020 г.

Дори най-очевидните свързани устройства – смартфоните, може да преминат през неочаквана, и радикална, трансформация в резултат на всичко друго, свързано с интернет. Легендарният инвеститор Марк Андресен предвижда, че мобилните телефони ще изчезнат до 10 години, тъй като всяка повърхност вече ще има екран.

Бумът на интернет на нещата е привлякъл инвестиции за 7,5 млрд. долара чрез почти 900 сделки за последните шест месеца, твърди CB Insights. А финансирането все повече се ускорява. Компанията съобщава, че финансирането на стартъп компании в космическата индустрия почти се е удвоило от 2010 до 2014 г., нараствайки от 91 до 221 сделки.

Много от най-добре финансираните стартъпи в сектора на интернет на нещата се борят с проблеми, свързани с инфраструктурата, облачните платформи и потребителските продукти за носене.

Компанията, получила най-голямо финансиране в категорията, е View, която прави умни прозорци, свързани с интернет, и екосъобразно строително стъкло. Тя е привлякла 150 млрд. долара през третото тримесечие на миналата година.

След нея е Proteus Digital Health, която създава сензори за поглъщане, показващи дали хората са си спомнили да си вземат лекарството, както и психологическата реакция към това. Тя е привлякла 42 млн. долара през 2014 г.

Intel, Cisco и Autodesk са сред технологичните гиганти, които залагат най-много на възможностите както за потребителски, така и за корпоративните приложения.

А фокусът върху сигурността също ще продължи да нараства, тъй като потенциалът за хакване на всичко – от заводи до системи за управление на трафика на даден град, все повече се увеличава.

Защото този нов, свързан с мрежата, свят ще създаде и нови рискове.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: интернет на нещата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Освен ко н ие не си осигорим защита няма кои дая осигори защо ами да не станем като някои с jmail регистрация та да селовне тоя някои за главата интересно каква регистрация е правил но странното е как сее озовала на моя имеил с100 имеила на абв такова досега не мие попадало изумих се
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко да е свързано с мрежата си е рисковано. Нещата ще станат прекалено уязвими. Мерките за сигурност винаги са една крачка след хакерите.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шшшш, абе тия криптирането на връзката за нищо го нямат. Криптирал съм си аз връзката с 4096bit и те ще ми фанат налъмките.
1
1
 
5
 
! Отговори
С фръц пръц не става преди 8 години
Да кажем 2030-2035 много бързате все още има много хора които умират от глад по света!