Apple показа среден пръст на ФБР

Поискаха помощ за разследване, но и създаване на прецедент
Обновена: 17 фев 2016 16:31 | 17 фев 2016 16:30,
31
Apple показа среден пръст на ФБР
Снимка: архив Reuters

Изпълнителният директор на Apple, Тим Кук, се противопостави на основния разследващ орган в Щатите - Федералното бюро за разследване (ФБР), отказвайки да предостави задна вратичка в софтуера си.
 
В случая става въпрос за това, че ФБР изисква от Apple да предостави достъп до iPhone -a на Саид Фарук, който през декември 2015 г. заедно с жена си уби 14 души в калифорнийския град Сан Бернандино.
 
Apple категорично отговори, че технологичните компании не трябва в никакъв случай да предоставят задни вратички до продуктите си, които да позволяват на правителствата да прескача защитите на различни устройства и да се докопа до лични данни.
 
Тим Кук публикува отворено писмо, адресирано до Apple потребителите, обяснявайки защо оспорва наредбата на ФБР да хакне смартфона. Според него, правителството просто иска много повече от това да разбие защитата само на едно устройство.
 
Искането на ФБР на практика означава да се създаде нова версия на iOS операционната система на компанията, заобикаляйки важни функции за сигурността на устройствата, и да я инсталира на айфона на Фарук. В грешните ръце тази нова версия би дала възможност да се отключи всеки iPhone. Според Кук, това си е като кутията на Пандора - отвори ли се, няма връщане назад и ФБР със сигурност няма да спрат да искат такъв достъп и за други разследвания.
 
За него въпросът е принципен и ФБР се опитва да създаде опасен прецедент. Днес правителството ще иска достъп до информация, а утре може да иска софтуер за наблюдение, който да прихваща съобщения преди да са получени, както и да иска да следи местоположението на хората и тяхното финансово състояние. А ако поиска достъп до микрофона или камерата на айфоните, за да следи хората? Това са основните притеснения на Кук и за това няма да отстъпи от отказа си да преодстави достъп на ФБР.
 
Правителството на САЩ отдавна има апетит към достъп до многобройните устройства на Apple. Октомври миналата годината компанията пак трябваше да каже на властите, че не може да отключва айфон, чиято парола е поставена от потребител, а година по-рано пусна пак писмо до потребителите си, подчертавайки, че никога не е работила с каквато и да е държавна структура с цел предоставяне на задни вратички в софтуера си и това няма да се промени никога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: iPhoneappleфбрСаид Фарук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Неосъзнатите роби преди 8 години
До Анонименса повече роби от осъзнатите
14
0
 
1
 
! Отговори
Добрутро ами преди 8 години
До Анонименсмарт тв-интернета има също вградени камера и подслушвателно устройство така че хвалещите че имат смарт а те имат персоналната ви информация и записват всяко мръдване вашо така че те са смарт а вие ***
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sredniq prast e reklamen trik...ako nqkoi si misli 4e edna kompaniq za telefoni 6te otkaje na FBI..zna4i e mnogo naiven.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Считайте, че вече са им осигурили вратичка.
11
0
 
8
 
! Отговори
Цв.Цв. преди 8 години
Леле тия американци били много назад-един телефон да не могат да подслушат.Комици!
10
0
 
3
 
! Отговори
USA преди 8 години
До АнонименВ американски телевизори има вградени микрофони и камери. Xa-Xa-Xa-Xa. V koi po tochno mia e Kitaiski.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В американски телевизори има вградени микрофони и камери. Това известно ли вие или тези от арлето се правят на приятно ощипани?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На нашего брата ,свикнал да гледа постоянно в чуждото канче ,не му се вярва ,че в цивилизования свят е така
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи, правете секс и с жени, а не само с мъже като изпълнителния директор на захапаната ябълка Кук!
6
1
 
19
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
западни драми. що в китай не им дреме за таива глупости?
5
10
 
13
 
! Отговори
1 преди 8 години
Дрън-Дрън. Ако някой е заподозрян в извършване на престъпление и за това има доказателства, тогава разследващият орган има право да поиска прокурорска заповед. Ако чичо Кук откаже да се подчини на тази заповед вероятно ще бъде арестуван и съден. Ама наистина не като тук. В ФБР това го знаят много добре.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, щом така казват, значи е вярно...Хитър ПР, за да прикрият обратното.
3
2
 
36
 
! Отговори
7 преди 8 години
За 5лв на статия сте готови всякакви безумни заглавия да слагате. Не може ли просто "отакзаха" и готово и вярно. А те Apple и FBI не ги мислете, те отдавна са се разбрали. Това е просто димка.
2
4
 
21
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Значи вече са направили вратичка, щото във ФАЩ всички лъжат !
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
To не че не се извършва нелегално.