Себестойността на Galaxy S7 започва от $255

В тази сума е включена само цената на частите
15 мар 2016 10:52, Бойчо Попов
8
Себестойността на Galaxy S7 започва от $255
снимка: Ройтерс

През миналата седмица вече започнаха международните продажби на новите флагмански смартфони Galaxy S7 и Galaxy S7 Edge на Samsung, като те се появиха в магазините в САЩ, Европа, Австралия, Сингапур и Южна Корея.

Но анализаторската компания IHS, както винаги, отново извърши "дисекция" на новите джаджи. Сега тя предполага, че себестойността на всички компоненти на Galaxy S7 започва от 255 долара. Така се оказва, че Samsung е изградил устройство, чиято себестойност съответства на тази на Samsung Galaxy S5 навремето. Иначе цената на Galaxy S7 започва от около 670 долара, или над два пъти над предполагаемата цена на компонентите. Hidden Field

Разбира се, няма реален начин да се знае точното ценообразуване без наличието на касови бележки или официално становище на Samsung. И е важно да се отбележи, че в тази сума не влизат разходите за труд, за развойна дейност, за поддръжка, разпространение, маркетинг и така нататък, да не говорим за сервизни акции или замени.

IHS преди това предположи, че себестойността на iPhone 6 е 200 долара, докато тази на iPhone 6 Plus е 216 долара. Това е един доста голям марж, като се има предвид структурата на ценообразуването, която през септември 2014 г. започна от 650 долара.

Според IHS най-скъпият компонент в устройството не е екранът, а процесорът – това е новият Qualcomm Snapdragon 820 и струва на Samsung 62 долара. Иначе казано – почти 25% от общата себестойност.

Иновационната 12-мегапикселова камера Dual Pixel, която е едно от главните преимущества на смартфона, струва още 13,70 долара, а сглобяването на всички компоненти струва още 5 долара от общата сума.

„Samsung залага на повечето възможности на устройството, защото знаят, че конкуренцията в премиум сегмента ще бъде много голяма и затова искат да се отличават от останалите. Това е тяхната стратегия“, казва старшият анализатор в IHS Уейн Лам.

„За Samsung остава жизнено важно да продължи да поддържа технологичното си предимство в премиум сегмента“, се казва в доклад на Gartner. Все още обаче не ясно дали инвестициите на Samsung ще се отплатят.

„Производителите на смартфони са в непрекъсната битка и постоянно въвеждат иновации, и в крайна сметка може да се окаже, че разполагаме с повече технологии, отколкото търсим“, коментира Лам.

Подобно мнение споделя и директорът на отдела по проучвания в Counterpoint Том Канг. Според него, докато Samsung инвестира с размах в нови технологии, които да направят така че устройството им да изпъква, то всъщност те не биват забелязвани от потребителите на пръв поглед.

„Потребителите оценяват само някои от компонентите и в края на краищата може да се окаже така, че да предпочетат по-ниската цена“, казва той.

Oще технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Samsung
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
17
 
! Отговори
Judas преди 8 години
До @Батерия за Самсунг S2 има колкото пожелаеш...
7
2
 
17
 
! Отговори
Caterpillar преди 8 години
CAT S60Това е той - хапъл и самунг да си одят :)
6
1
 
17
 
! Отговори
@ преди 8 години
Работя повече от 10 години в голяма компания (реално монополист) и съм с повече от прилични доходи за нашата Татковина.В момента съм със samsung S2 и единствено ще го сменявам, защото спряха от производство батериите за него преди 3-4 години... с леки манипулации едно инженерче ми билдна една батерия преди 2 год, но и тя почна да сдава багажа и ми се НАЛАГА да го сменя, а вобще не искам.с последния аднроид 5.1.1 работи без никакви затруднения!И не мога да си харесам нищо с MAX екран 4.3-4.5in
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, да,бачкайте като роби и теглете кредити, за да можете на всеки няколко месеца да си сменяте телефона с най-най-най новия и най-най-най хай-тек модела, на който разликата с предния е дребна част в дизайнаБачкайте като роби, за да си купите китайски дънки и памучна блузка на известна марка, иначе ще ви се смеятБачкайте като роби, за да си сменяте телевизора всяка година, яжте и пийте боклу*и, за да сте модерниБачкайте като роби, за да може да осигурите на единственото си дете най-новия модел айфон, маратонки за 300 лева, или екскурзия до Дисниленд.Евроатлантически ценности.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер неука и подвеждаща статия. Хайде да ви дам всички части наготово наспини, пък направете дизайн, пък асемблирайте, пък тествайте, пък сертифицирайте, пък поддържайте, за реклама, дистрибуция и данъци да не говорим. Реалната цена на един продукт съдържа много повече от съставните му части. Колко е чистата печалба на телефон на Самсунг само те си знаят, но е доста повече.
3
1
 
17
 
! Отговори
do prost преди 8 години
ey sega hvashtam parviq samolet
2
2
 
17
 
! Отговори
Ти ко искаш преди 8 години
Хвани си самолет до Корея да ти излезе по-евтино!!!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za Evropa shte q puskat ot 800?