Свинско, сняг, Мексико – следят ни в нета по 377 ключови думи

Напишем ли "ФБР", също ни вдигат мерника от US спецслужбите
3 юни 2016 21:45,
99
Свинско, сняг, Мексико – следят ни в нета по 377 ключови думи
Снимка: Reuters, архив

Случайно изпуснати фрази и дори отделни думи в разговори, проведени с комуникационния софтуер или в социалните мрежи, могат да ви превърнат в заподозрян в най-страшни престъпления.

Причината е, че техниката за подслушване на разузнаванията автоматично реагира на определени словосъчетания, пише 168 часа.

В списъка на американските служби за сигурност фигурират 377 ключови думи от всякакво естество. Учудващо, но наред с традиционно опасните сигнали като "бомба", "атака", "наркотици", "смърт", "ядрен", "инцидент" има и напълно безобидни понятия. Сред тях са "сняг", "облак", "грип", "вълна", "свинско", "домашно отгледано". Дори само споменаването на имената на някои страни също задействат системата - Мексико, Китай, Колумбия, Нигерия, Сомалия...

Наименованията на федерални служби също могат да станат причина за особено наблюдение върху този, който ги употребява. Има и много примери за хора, набедени за случайно казани фрази или имена.

Между тях е и фаталният случай с убития от фанатици британски гвардеец Лий Ригби.

В крайна сметка се оказва, че въпреки че са били под наблюдение от службите, убийците успяват да извършат пъкленото си дело. Впоследствие и съдът освобождава от отговорност служителите на МИ 5.

Понякога изтървана реплика привлича вниманието. Такъв е случаят с някой си Пол Чембърс, стажант-счетоводител, който без да помисли, пише в социална мрежа следната фраза: "Глупости! Летище "Робин Худ" е затворено. Имаш седмица, за да донесеш задника си тук, иначе ще вдигна летището във въздуха!"

Тези стотина символа водят до ареста на нещастника от антитерористичните сили

Следват присъда и глоби.

Според британския стратег по сигурността Дънкан Рос, въпреки че алгоритъмът на службите идентифицира с точност до 0,1 % терористите в Обединеното кралство, то дори само тази допустима грешка може да доведе до задържането на 60 000 невинни.

Причината е, че във фейсбук например оперират не само около 60 млн. души от Великобритания, а общо около 1,5 млрд. от цял свят.

В САЩ също има подобна програма разработена от ФБР. Говорител на разузнавателната агенция обаче заяви, че"тя няма да се използва срещу конкретни лица и групи, а ще се фокусира само върху думи свързани със събития и кризи, при които се нарушават федералните закони".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
82
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Сняг се сипе на парцали. Летищата са затворени поради опасност от инциденти. Поблетите към Нигерия Колумбия и Мексико са отменени.Вън облак е скрил слънцето. Вълна от Свински грип вилнее в Израел.Наркотиците са Смърт.Айде бе няма ли да спират най-после ядрената централа в Козлодуй? Чиста бомба си е.Атаката на комарите е ужасна. Трябва да се пръска около язовирите.Снощи си пържих месо от домашно отгледано прасе.ФБР+ ЦРУ+ КГБ+ МУСАД+ ИДИЛ...и т.н.:) = Вечна Дружба
46
1
 
44
 
! Отговори
присмял се щърбел на преди 7 години
А защо не покажете списъка от думите замествани със звездички от програмата на днес-бг. Ако ги сравним с думите на фбр може да се окаже че вие от днес-бг сте жалки.
45
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фбр свински снежен инцидент в мексико. Сигурно сега ще изпаднат с ужас от това изречение )
44
2
 
37
 
! Отговори
у преди 7 години
и отделни срички като цв. цв. ли да не пишем..
43
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес навсякъде е пълно с феберасти.
42
2
 
30
 
! Отговори
por преди 7 години
шльокавица детектва ли?
41
1
 
18
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Няма страшно! У нашенско е по-опасно да дадеш обява, че продаваш шльокавица и... И да ти дойдат на гости митничари! Върви доказвай, че тя ти е от "татово"време. Той и казанджията умря. Абе умряла работа.....Има и подвеждащи обяви на "наши" хора... Така че .... умната дъртаци! Тъй ще си измрете, без да добавите и лев на "огромната "пенсия. Можете да мечтаете, че ще посетите всеки град във света -- дори и .... областния.....
40
1
 
18
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен 52:По-полечка, че ще получиш някой инфаркт или инсулт и после 'мариканците ще сме ти виновни, че нямаш стотинки за лечение.
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво са тия заклинания, след като ползвате техния софтуер и съответно Фейсбука. После се редуват приказки за майката, лелята и не знам коя още от родата.
38
2
 
62
 
! Отговори
Мачо преди 7 години
Тука, в Мексико, като падне сняг, ядем домашно отгледно свинско и лющим облаци! Грипна вълна да хване ФБРто!
37
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чумата да ги тръшне цялото ФБР и спецслужбите им.
36
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
думата ''Майка'' фигурира ли като ключова в тоя списък
35
3
 
39
 
! Отговори
Само ми е чудно преди 7 години
Само ми е чудно ами ако напишете ФБР, ФСБ (Федерална служба за безопастност, бившето КГБ), МОСАД, МИ7 и т.н. и всички като ми вдигнат мерника има ли шанс докато стрелят да се улучат и те помежду си. И при всичката тази информация която се генерира редовно как решават кой е опасен или виновен за нещо при положение че много често специалните служби си сътрудничат с терористите и поддържат един страх в обществото?
34
4
 
31
 
! Отговори
ухо над пирамидата преди 7 години
Значи ако един сценарист се обади на продуцента се с идея за " Умирай Трайно 2" -край, овесват го на въжето!?Сценариите за филмите ,дето са 99 % екшъни интересно как ги правят, продуцират и съгласуват.Това не е само холилуд, туй е цел свят. Плюс всяка друга индустрия за забавления, като игрите например. Ми то е фул фраш в нета с хора дето виртуално правят тая планета на кюфтета. Как ли па не тия от ФеСеБе се цъклят със слушалките по осем часа работен ден и се потят като *** в турска баня.
33
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ФБР е нищоМодераторът на този сайт е Господарят на Вселената.Трие коментари и прави чисто като Мистър ПропърГледам да не го дразня.
32
5
 
30
 
! Отговори
Анти УШЕВ преди 7 години
Средството за противодействи е :Влизайте редовно в порно сайтове с твърд секс.Като са на смяна топките на ушеви се подуват и гърмят,или обръщат резбата и се плющят един друг щот немат право да не гледат монитора воайорите!!
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние също следим Мария къде да я .................... ''цензурирано''
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как реагира тая супер-дупер система, като хората започнат да кореспондират на друг език)))
29
3
 
26
 
! Отговори
до 35 преди 7 години
Прав сте. ДС и СТАЗИ са като малки наивни деца пред империята с колосални разходи за следене на 7 милиарда жители на планетата. Е, не всички имат и ползват компютри и смартфони, което е по-добре за тези хора.
28
5
 
22
 
! Отговори
до 27 от ИТ майстор преди 7 години
Съвременните Data Centers са страшно мощни и разполагат с Clusters и Clouds които преработват ТBytes (тера байтс) за секунда. Освен това имат интелегенцията да разпознават и сортират информация, така че само информацията засягаща сигурността на все още най-силната империя в днешно време се доставя на определни добре платени хора, които служат на империята с цел да продължат колкото може по-дълго нейното управление на света.