Колко плаща YouTube на музикантите?

Музиката остава един от най-важните елементи на платформата
14 юли 2016 13:14, Бойчо Попов
5
Колко плаща YouTube на музикантите?
снимка: Ройтерс

 За инвеститорите в Google YouTube може да е бездънна каса, но е ясно, че музикалната индустрия гледа на услугата като на източник на средства. Това означава, че голямата пропаст между двете страни няма да бъде запълнена лесно, пише Wall Street Journal.

В сряда Google защити своите усилия по изплащането на компенсации на музикалната индустрия, подчертавайки отново, че YouTube е платила повече от 3 млрд. долара на музикалния бизнес до момента.

Индустрията от своя страна все още смята, че Google дава прекалено малко. Източници на Wall Street Journal заявиха през миналия месец, че YouTube плаща на изпълнителите по-малко за музикален стрийминг, отколкото включващите реклами услуги като SoundCloud и Spotify.

В доклад, представен във вторник, Марк Мълиган от Media Research посочва, че плащанията за права от страна на YouTube са нараснали само с 11% през 2015 г., докато общият музикален стрийминг в услугата е скочил със 132% през същата година.

Всъщност се знае твърде малко за бизнеса на YouTube, а компанията майка на Google Alphabet не разкрива подобни детайли.

Morgan Stanley оценява, че YouTube е генерирала около 7,3 млрд. долара приходи през миналата година, а през тази година сумата ще достигне 10,9 млрд. долара. Карлос Киржнер от Bernstein твърди, че музиката представлява дял от повече от 60% от всички гледания в YouTube през първото тримесечие.

Така че музиката определено е важна за услугата. Но и фактът, че достига до толкова хора, дава на Google по-голямо влияние в музикалния бизнес. Според изследване на Cowen & Co. от миналия месец YouTube е втората най-голяма музикална медия в САЩ, редом с традиционното радио.

Това прави двете страни да изглеждат като караща се рок група, страните в която обаче се нуждаят една от друга повече, отколкото им харесва.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: YouTube
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Опваш един плеилист и си свиркаи
3
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Че да минат на заплата кое добра се ядва
2
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Специални поздрави на радио витоша от ловеч супер сте наи доброто поздрави
1
3
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Интересно е друго една кабелна поддържа сити а тхе воисе не оптиспринт оправете тхе воисе