Борисов: Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Премиерът поздрави екипите, работили по "BulgariaSat-1"
Обновена: 24 юни 2017 10:38 | 24 юни 2017 10:38,
439

Снимка: SpaceX

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, съобщиха от правителствената пресслужба.
Още по темата
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...", коментира Борисов.

"С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", допълва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL) Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е ТАКАВА ЗЕМНА РАБОТА, НО НЕ МОЖЕМЕ И НА СРЕДАТА ДА СТИГНЕМ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ.
103
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бравоооо! Много се радвам! Поздравления на екипа, който се е преборил за успешното изстрелване, както и на Булсатком за смелостта! ББ да не се надува много много, защото той няма нищо общо с нито едно постижение на науката или високите технологии в България. Но това определено е постижение за малка и загубена България! Браво!
102
6
 
12
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Да са живи и здрави пенсионери, от които изработиха и изгладуваха парите за този сателит. Ама Бойко нека се похвали и да отиде в космоса да отреже лентичката.
101
5
 
13
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Според мен се наредихме сред 12-те най - корумпирани страни.
100
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Къде се е наредил Тъпчо?Ще става космонавт ли?Това не е футбол на малки врати бе шкембо!
99
1
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Новият Moдepaтop - Kypти Myкapoв, се справя чудесно с новата работа!! Той пpocтo ще засенчи Пол Найденов и Мариус Kypтиc.А освен това, той е и много ceкcи!
98
2
 
10
 
! Отговори
Какво му е българско преди 6 години
Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новият Moдepaтop - Kypти Myкapoв, се справя чудесно с новата работа!! Той пpocтo ще засенчи Пол Найденов и Мариус Kypтиc.
96
0
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Новият Moдepaтo - Kypти Myкapoв, се справя чудесно с новата работа!! Той пpocтo ще засенчи Пол Найденов и Мариус Kypтиc.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А докторката е с приятелки на море, да я утешават.
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметът на Симитли в момента е в София, сигурно са си уредили среща.
93
1
 
6
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Не бил български сателита на другарите от ейпъл на телефоните пише ли маде ин чайна бре , думата оутсурсинг форумните другари не са я чували даже ..........
92
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Да не забравяме, че сме на първо място в ЕС по космонафти на глава от населението. Факт.
91
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко, доста си нахален... Този спътников проект се случи НАПУК на целия натиск срещу Булсатком. А този натиск знаем откъде идва. То не бяха жандармерии, оплюване по медии, опити за кражба на самата компания... НАГЛОСТ, Борисов... голяма наглост... Успех на Булсат и да удържат на цялата помия, която се лее срещу тях!
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам този хвалипръцко да го качим на някоя совалка и да го изстреляме към дълбокия космос за да забие българското знаме на някоя непозната планета и да сложи началото на нов живот.А със себе си да вземе когото си избере,но не и кмета на Симитли,защото зрънцето ще се затрие и няма да има с какво да се похвали.
89
0
 
3
 
! Отговори
PD преди 6 години
А Сталинка, дали не е ударила едно рамо по някоя програма за бедстия и аварии? И утре като стане патакламата, да не се окаже, че гражданския трафик е пренасочен на други спътници, пък този, бил малко с двойно назначение. И за последно, откога да избираш от списък с възможни параметри, при покупка на изделие, се нарича проект.
88
2
 
4
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Честита ви цифровизация , след Тянков тв ще има и Бойко тв да го гледат денонощно в Австралия какви ги дрънка , БНТ хд парламент е част от е правителството даже и българите в чужбина могат да гласуват......
87
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
На спътника имало 3 винта български и като са го правили са носили лютеница от България директно, така че нашето участие е доминиращо. Да живей България :))))))))))
86
0
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Ей ГУРБЕТА, ти си преизпълнил надницата! Що се напъваш още, ми почивен ден е мaaмy cтapa...стига с тая лакомия!!
85
4
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ДНЕССпрете да триете позитивните коментарииначе ще си останете с тези 10 трола чийто глупости четем всеки час