Борисов: Наредихме се сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Премиерът поздрави екипите, работили по "BulgariaSat-1"
Обновена: 24 юни 2017 10:38 | 24 юни 2017 10:38,
439

Снимка: SpaceX

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит, съобщиха от правителствената пресслужба.
Още по темата
"BulgariaSat-1" беше успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида.

"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги...", коментира Борисов.

"С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", допълва министър-председателят, цитиран в съобщението.

Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.

Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL) Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.

По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята. Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.

Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов: "Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието..."С 300 лева заплата и 100 лева пенсия - една държава няма никаки шансове за оцеляване.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не е поправил летящата чиния на Буздлуджа,след като не я върна на бсп?
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоууу, анонимния! Да, ти който пишеш само с главни букви .... спри се! Няма само твоите глупости да четем! И по колко ти се плаща на пост ако не е тайна?
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 106Откачалко-о-о продажна... Не се надявай, за просташко подмазване, само ще те презират, няма да ти дадат нито медал, нито доларче.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не забравяйте, че това е частна инициатива и тя не се случва поради нежеланието на Русия а поради ниските цени които предлага Мъск и прави услугата сравнително достъпна и за по-скромни клиенти. Цента за носител на Space X е около 10 пъти по-ниска от цената на изстрелване с руска ракета. А това кой кого щял да шпионира са ала-бала, понеже САЩ отдавна си имат шпионски сателити, можещи дори да покажат лицата на троловете, докато докато пълнят форумите със спам! Ако не са *** значи са невежи!
79
0
 
9
 
! Отговори
Много е нагъл ! преди 6 години
Боко няма нищо общо с този сателит, защо се пъне пак? Нещо повече. През 2013 лично Тиквуня натисна Булсатком в интерес на Виваком и те едва се пребориха. Много е нагъл.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година фирмен сателит, догодина и самият Борисов да пратим в орбита около земята! Ще сме първата страна в света с премиер, футболист, тенесист, пожарникар, генерал, кмет, бодигард, каратист и човек с високо кръвно и операция на менискуса в космоса :)
77
9
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Или казано -- САЩ изстреляха шпионски сателит -за да наблюдава Балканите и всички комуникации -И за да се зарадват *** - САЩ го кръстиха на Булсатком )) хахахахахахаах - А си спомням "лошият" комунизъм - Ами тогава имахме двамат комонавта - А сега Цяла Европа ни се смее че сме най тъпите най бедните най умиращите и най големите балъци !
76
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До (-_-)Не е от руски компании. Просто не могат руснаците и това е.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 90- БЪЛГАРИЯ -1300 ,ГЛ.У..П.АКО! ...и да ходиш редовно на прайда ,,
74
3
 
13
 
! Отговори
до 91 преди 6 години
През 1981год. СССР изтрелва в Космоса първият Български сателит пройзведен в България.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ГЕРБ= червената жмел ,червените отпадъци !
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така се фукат сякаш те са го създали
71
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все повече доказателтва за лабилната психика на Комуниста от Банкя .
70
3
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Изработен и изстрелян от американски компании.. Иначе български :)
69
3
 
24
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
Най-значимото другарю Борисов,ще е ако и ти излетиш към Космоса със еднопосочен билет.
68
2
 
20
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Сериозно като го видях заглавието и такъв смях ме напъна за малко да си изпусна ракията. Ахахахахахаха велики сме щото Винету така каза, ахахаха леле майко този направо става за комик ахахаха
67
5
 
8
 
! Отговори
стига глупости преди 6 години
Булсатком едва дишат,били дали 250 млн!?Използват и името,нищо повече!Пък нашия цървyл тръгнал да се гордее,гаче е спечелил световното по надплюване!!?На времето ни използваха руснаците,сега-американците!А *** прай световна политика!Баси!
66
1
 
4
 
! Отговори
MM333 преди 6 години
Абе имах аз някакви съмнения ,че сме" ГОЛЯМА РАБОТА" ,Ето че се разсеяха!!!!
65
1
 
4
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
70 Инвестицията е 250 млн долара които са набрани чрез кредити с бенефициент българската частна фирма БУЛСАТКОМ и кредитори 7 банки като водеща е ЕКСИМ банк