Кой губи от бума на смартфоните?

Популярни преди устройства стават излишни
23 юли 2017 12:04, Виктория Тошкова
22
Кой губи от бума на смартфоните?
Снимка: Reuters

Когато първият iPhone влезе в магазините в САЩ преди 10 години, никой не очакваше влиянието, което ще има през следващите години, коментира Statista. Уникалният тогава тъчскрийн скоро се превърна в стандарт за мобилните телефони и през годините, докато смартфоните ставаха все по-добри и по-добри, iPhone и подобните му заеха централно място в дигиталната част на живота ни.

Много компании спечелиха много от бума на смартфоните, който последва представянето на iPhone през 2007 г., но има и някои губещи.

Колкото по-умни и по-мощни стават смартфоните, толкова повече хората започват да ги ползват за все повече цели и други – преди популярни, устройства, стават излишни.

Продажбите на дигитални фотоапарати, МР3 плеъри, портативни навигационни системи и видеокамери са се сринали през последното десетилетие.

Най-сериозен в процентно изражение е сривът при видеокамерите – 93%, като стойността на пазара е спаднал доста под 500 млн. долара от малко повече от 2 млрд. долара. Когато говорим за цифровите фотоапарати, спадът там е най-малък в процентно изражение – 66%, но от пазар за 6,5 млрд. долара, стойността му вече е едва малко над 2 млрд. долара.

Имайки предвид как днешните смартфони могат всичко, което тези устройства правеха преди, не е изненадващо, че потребителският интерес към тях отслабва.

Още новини от технологии четете в Investor.bg
 


22
Още от
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ех, а преди войната са снимали на твърди фотографски плаки и техните производители много се изнервили като открили фотографската лента. Технологиите се развиват бе, амсалаци! Нормално е.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То вече кои ли няма по два три на всеки договор нов спаднал бума дрън дрън
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
14 ... Това е златно ! Купил си си стационарен компютър, за да слушаш MP3 формат на него или какво ?
18
11
 
5
 
! Отговори
kireza преди 11 месеца
МОДЕРНИ...ДА,ДАЖЕ И ДА ИЗВАДИШ БАТЕРИЯТА ПОДСЛУШВАНЕТО Е ОБЕЗПЕЧЕНО!РАЗГОВАРЯШ С ПРИЯТЕЛИ И НЕ ПОДОЗИРАШ ЧЕ ТЕ ПОДСЛУШВАТ,ДАЖЕ ПРИ ИЗКЛЮЧЕН ТЕЛЕФОН,СМАРТФОН И Т.Н.....ДАЖЕ ПРИ ИЗВАДЕНА БАТЕРИЯ!!!
17
1
 
31
 
! Отговори
dp преди 11 месеца
Фотоапаратите от нисък клас са безсмислица откак телефоните имат сносна камера, навярно те са правели бая оборот.
Апаратите от средн клас и нагоре (zoom camera със сензор 2/3" и нагоре) не могат да бъдат заменени от телефон в близко - че и не толкова близко - бъдеще.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смарта не нито най добрия фотоапарат, нито най-добрата навигация, нито конзола, нито дисплей. Но той е всичко това в едно малко компактно устройство, което винаги е в джоба. Затова с него се снимат над 80% от всички снимки, а според някои статистики над 90%.
15
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Със смартфона можеш да си снимаш муцуната в кенефа ,а с хубав фотоапарат можеш да снимаш много по-красиви и качествени неща.Простото, защото с фотоапарат се прави качествено.
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смартфоните не могат да себсравняват с pc. Потребителите им са по глупави от тези на pc.
Музиката от един mp3 плейър е по качествена от смартфона. Но понеже са глупави, те не знаят.
Най често лошите слушалки на нискокачествения им самсунг им стига.
13
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой мъкне в днешно време фотоапарат ей тъй за всеки случай, хайде малко по сериозно! Не говорим за качество, а за практичност, и това е доказано в статията с цифри. Телефоните ще снимат все по-добре и по-добре, а разликата с фотоапаратите все по-малка, до момента в който само любители и професионалисти единственно ще купуват подобна техника.
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Майка ми си е още със стария телефон - учителка е.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ами супер, така профилираните устройства ще се отсеят и ще останат само качествените фирми, които правят продукти за професионалисти. през 2007 имах два бюджетни дигитални апарата, сега като им погледна снимките не могат да се мерят с тези, правени мин.година на моторола екс-форс примерно. разбира се ако бях купил от скъпите, щяха да имат по-добро качество.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, смартовете още не правят снимки, сравними с хубав фотоапарат, но пък телефона винаги ти е под ръка и можеж да снимаш неочаквани ситуации, за които не си готов, защото не носиш навсякъде фотоапарата.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
...и книгопечатането е надолу, в следствие на бума на смарт устройствата. Особено вестниците. Мисля дори, че са на изчезване. Да не споменавам че и продажбите на лаптопи е в криза по инфо от нета.
8
4
 
20
 
! Отговори
До 6 преди 11 месеца
Наскоро преглеждах колекцията от снимки и тези преди 12 години,правени със съпонерка са много,много зле в сравнение с тези правени от iphone6/SE.Въпреки,че телефончето привидно прави хубави снимки(или поне така изглеждат на дисплея му) истината веднага лъсна след като ги отпечатах на хартия.Извадих около 600 снимки, голяма част от тях снимани с въпросните две ябълки, но и друга част снимани с entry level DSLR(canon),с бюджетни обективи (50мм/f1.8, 85mm/f1.8) и разликата е огромна в полза на DSLR
7
12
 
18
 
! Отговори
Георги Димитров преди 11 месеца
НОКИА имаше ВИБРАЦИЯ истинска здрава мощна а беше и МАЛКА и можеше да я ръгнеш без да боли и батериата държеше една неделя а сега тези плочка екрани едвам вибрират и са голями кат тухла та поне се е ВДИГНАЛО покупката на класическите вибратори
6
10
 
44
 
! Отговори
az преди 11 месеца
имам фотоапарат 4мп кодак ,купуван преди 15 години , като същия прави по-хубави снимки от 13мп ми смартфон . Само че , апарата си стои в шкафа (даже не знам дали и работи) а всички снимки се правят с телефоните в последните 10 години ( 5мп,8мп,13мп).
При положение,че имам телефон в джоба и мога да заснема всичко когато си поискам, съвсем нормално е да забравя ,че въобще имам фотоапарат.

Сигурен съм ,че същото важи за 99% от потребителите
5
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Т.е. цифровите фотоапарати си остава пазарна ниша единствено и само за професионалните фотографи, любителите се задоволяват и с качеството на смартфоните си .
Но това е извън темата.
Поради факта че огромни ресурси от бюджета на всеки се разпределят за подобни устройва, и то през една две години , губят останалите които продават различни неща от електроника , но за техните услуги оставан на заден план заради недостиг на бюджет за техните услуги.Просто ресурсите са ограничени.
4
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който се занимава с фотография, ще потвърди, че сапунерките на Ейпъл или Самсунг, не могат да стъпят на малкото пръстче на фотоапарат с вариообектив, който може да ти снима обект на 2 километра далечина. Спунерките стВат само да си снимаш муцуната за селфи
3
5
 
55
 
! Отговори
BlackBone преди 11 месеца
Тук става въпрос за друго. Тия които са си купували някакъв апарат за да могат просто да правят снимки вече не го праявят, защото телефона им стига напълно. А това са по-голямата част от хората.
2
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
зависи какъв ти е апарата и каква е камерата на телефона.аз имам фотоапарат никон и телефон самсунг с 16 мп.телефона прави много по-ярки и хбави снимки