Харесвате руската пропаганда, Facebook ви издава!

Мрежата твърди, че пропагандата е дошла от Internet Research Agency
23 ное 2017 10:37, Елена Кирилова
92
Харесвате руската пропаганда, Facebook ви издава!
снимка: Ройтерс

Facebook ще създаде уебстраница, която ще позволява на потребителите да видят кoи руски пропагандни акаунти са харесали или последвали, след като властите в САЩ поискаха социалната мрежа да бъде по-отворена по отношение на това какъв е бил обхватът на акаунтите с руски произход, предава Ройтерс.

Американските власти определиха новината като добра стъпка. Уебстраницата все пак няма да успее да изпълни исканията Facebook лично да уведоми потребителите за руските пропагандни статии или реклами, на които са били изложени. 

Facebook, Google и Twitter се сблъскват с редица атаки, след като признаха, че руснаци са използвали техните услуги, за да разпространяват анонимно подвеждащи послания сред американците преди изборите в САЩ през 2016 г.

Властите в страната отправиха критики към технологичните компании, като заявиха, че не правят достатъчно, за да засичат подобни публикации, в които руското правителство твърди, че не е замесено.

Facebook твърди, че пропагандата е дошла от Internet Research Agency, руска организация, която според властите и експертите, правили проучвания, е наела стотици хора, за да насърчи прокремълското съдържание през акаунти в социалните мрежи.

След това Facebook е деактивирала въпросните профили.

В изявление социалната мрежа заяви, че ще позволи на хората да видят кои страници или акаунти са харесали в периода януари 2015 г. и август 2017 г., които от своя страна са били свързани с Internet Research Agency.

Инструментът ще бъде пуснат до края на годината и е „част от нашите продължаващи усилия да защитим нашите платформи и хората, които ги използват, от лоши актьори, които се опитват да подкопаят нашата демокрация“, обяви Facebook.

Уеб страницата ще показва само списък с акаунтите, но не и публикациите или рекламите, свързани с тях.

Не е ясно дали Facebook ще направи нещо повече, като да изпрати индивидуални уведомления да потребителите.

Още подобни материали четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Facebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдее! Първата поправка на конституцията ,свободата на словото и изказването,оттече в канализацията .А тази поправса била основният стълб на демокрацията ,и тя се оттече в канала .Остава да започне лова на вещици и да лумнат кладите .
45
2
 
29
 
! Отговори
но е така преди 6 години
До Свобода на словотоНастъпват тежки времена за истината и свободите,никога преди не бях и помислил че заплахата ще дойде от САЩ.....
44
0
 
3
 
! Отговори
Ж преди 6 години
СПАХТЕ ДОБРЕ ДНЕС
43
3
 
35
 
! Отговори
Свобода на словото преди 6 години
Чета руски сайтове и се интересувам от Русия !Това лошо ли е ?P.SИнтересно на кой и за какво ще ме издадете !?
42
2
 
29
 
! Отговори
факт преди 6 години
САЩ са се превърнали в СССР от 60 години,няма вече и помен от демокрация и свобода и колкото по бързо се разпаднат толкова по добре за света,ще се спасят много човешки съдби.
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смешен е Валтер Калашников от БНО Шипка , търси съмишленици на пара-военна организация във Фейсбук.. Чист шпионин на ЦРУ са такива.. С цел да се разкриеш и после забрави за държавна работа , кариера в американска компания , а те са най-платените осбено в ИТ сектора.. може да си най-добрия програмист ама на ниската заплата , и това заради Фейсбук и ЦРУ , ти да видиш дали ще харесваш Русия , ще мразиш евреите , или ще си националист.
40
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това, че съм харесал RT, sputnik, petel bg и брадва нищо не значи. Навремето им се връзвах, но сега просто са ми забавни. Много повече вече чета и вярвам сега на западни медии като Time, CNN, Huff post. Те ако по харесванията ще ме целят ЦРУ, ще са супер ***, ще скапят и хора, които им вярват и са готови да им помогнат. Надявам се поне да отчитат колко време прекарвам в съответната страница и какво коментирам. Но може да нямат ресурс, знае ли човек...
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички лидери Националисти , Атаки , баш русофили като Пламен Пасков .. Водят пропаганда на партиите с фейсбук , 100 пъти съм им казвал че водят симпатизантите си на дръвника на ЦРУ.. И никой не иска да разбере , че по-този начин разкриват симпатизантите си на ЦРУ и те ще останат без работа , без кариера и без пари - колкото и да са умни и образовани.. Такава е била практиката в Германия след втората световна до днес - нищо ново..
38
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално заради америк. правителство миналата седмица харесах профила на RT в моя ФБ акаунт. Ей така, да се знае, че не може да ми казват какво да харесвам и какво не. Сигурна съм, че съответните власти вече са били уведомени за непристойното ми поведение.
37
4
 
24
 
! Отговори
цензура преди 6 години
Откога да казваш истината стана пропаганда?САЩ много ги е страх от истината защо ли?
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз не съм срещал холивудски екшън филм в който да няма замесени руснаци които естествено са лошите............Има и още, аз не съм гледал американски филм, в който те да не побеждават извънземните.Естествено извъземните са лошите))Много, ама много ми се иска некой техен филм да стане реалност и да видим дали нещата ще протекат така. Защото извънземните все САЩ нападат, га чели са само те са на тая земя. То бива ,бива, ама вол за мезе не бива.D
35
4
 
27
 
! Отговори
ха преди 6 години
До Анонимен 36И защо Руснаците да са лошите?защото не са слуги и васали или защото избиха терористите на САЩ в Сирия!?
34
3
 
27
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Има само една дума за случващото се в САЩ и тя е ЦЕНЗУРА.
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че това някакво престъпление ли е, та фб извършва "издаване"???? Изглежда проф. Иво Христов греши в процента. Много по-висок е.
32
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз не съм срещал холивудски екшън филм в който да няма замесени руснаци които естествено са лошите"________________Ами нормално. Те СА лошите.
31
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесването на Русия пречи на кариерата и заплатата.. В България ЦРУ управлява кариерата на българите.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не съм срещал холивудски екшън филм в който да няма замесени руснаци които естествено са лошите
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И туй само за едни избори през 4 год. бе тия хора толкова ли незнаят че се подвеждат под реклами,послания,които изглеждат кат платени за пред избора в изборния ден за избран съвет и председател на съвета,кмет да избират заради пари,а какви например са рекламираните материали кат са милиони както и предлаганите материали,стоки и срещу всяка пари,къде с намаление,къде без пари кат подарък за предложения вариант гарантиращ успех заедно с кандидата и кандидатите на кампанията от местни представители
28
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ искат да отменят и законът за интернет неутралност. СЪответно всеки сайт, който не им харесва може да започне да се зарежда много, нного бавно, а онези техните да летят. Един лесен начин за цензура. Найс а? Колко демократично и евроатлантическо.
27
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като натиснат бутона за руска статия ще се показва един чичо, ще клати пръст и ще повтаря: "Четеш руска пропагада, а!?"