Венецуела - първата страна, пуснала своя криптовалута

"Петро" е обезпечена от реални активи и природни богатства
20 фев 2018 12:00, Елка Василева
161
Венецуела - първата страна, пуснала своя криптовалута
Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Венецуелските власти днес официално започнаха продажбата на националната криптовалута петро в полунощ местно време, съобщи вицепрезидентът Тарек Ел Аисами, цитиран от Венецуелската информационна агенция.

Днешният ден ще влезе в историята. Венецуела стана първата страна, която пусна в продажба своя криптовалута, обезпечена със собствени резерви и природни богатства, посочи Ел Аисами в ефира на националната телевизия.

Той допълни, че на правителствения сайт www.elpetro.gov.ve е публикувана инструкция за желаещите да придобият петро. Венецуелската криптовалута може да бъде купувана както от физически и юридически лица във Венецуела, така и от граждани на други държави.

Президентът Николас Мадуро обяви, че ще бъдат пуснати общо 100 милиона единици от нея, от които 82,4 милиона ще бъдат достъпни за инвеститорите. Цената на един петро ще бъде около 60 долара, колкото струва в момента и един барел венецуелски петрол, предаде ТАСС.

Петро се отличава от другите криптовалути с това, че тя е едва ли не единствената в света, която ще бъде обезпечена от реални активи. По разпореждане на Мадуро за целта държавата е заделила 5 милиарда барела от находището Аякучо в пeтролния пояс на река Ориноко. Властите се надяват, че криптовалутата ще им позволи успешно да привлекат средства от чужбина, които са крайно необходими на страната, обхваната от криза.

Известният венецуелски икономист Луис Енрике Гавасут се обяви в подкрепа на пускането на криптовалутата. "Петро е много интересно явление, защото всеки човек, независимо къде се намира, може да я придобие срещу конвертируема валута, заобикаляйки финансовите санкции и финансовата блокада на Венецуела", каза експертът в интервю за радио "Унион". По този начин може да си привлече огромен капитал, допълни Гавасут.

Петро ще може да се използва за разплащане на стоки и услуги, данъци, такси и мита на територията на страната, а също и да се обменя срещу налични пари в обращение. Курсът ще зависи от обема на операциите, станали във всички обменни пунктове, които са получили лиценз от властите за дейността си.

Оптимизмът на Гавасут обаче не се споделя извън пределите на Венецуела. През декември 2017 година, на практика веднага след като Мадуро обяви, че страната му ще пусне петро, министърът на финансите и държавния кредит на Колумбия Маурисио Карденас определи тези планове като "димна завеса", подчертавайки, че криптовалутата "няма да спаси венецуелската икономика". Според него проблемите във Венецуела са свързани с препятствията, които правителството на Мадуро създава на частния сектор и на частната инициатива като цяло, с хиперинфлация и лошо управление на финансите.

Още по-рязко се изказа Рикардо Хаусман, бивш министър на планирането във венецуелското правителство при управлението на президента Карлос Андрес Перес (1989-1993). В момента Хаусман преподава икономика на развитието в Харвардския университет.

"Очаквам, че петро ще бъде провал", каза Хаусман в интервю за в. "Насионал". "Проблемът на Венецуела не е в това, как се правят плащанията, а в това, че няма с какво да плаща", отбеляза икономистът. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
Пионко преди 6 години
Йоцке, тука ли си ***? Пущи кучето да се изака навън у градинката, дек играат децата!
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Б***лгаристан ще издава криптовалута,"тиквун",като за обезпечение има 7 милиона уфЪсе!
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купили били... А, платихте ли такса за доставка? Как ще потребите петрола? Освен това Венецуела е под икономическо ембарго. Така, че сега купуваш, но ,за да продаваш трябва да има достъп до борсата. Коя бг фирма има такъв достъп? Коя?
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте и ние да си направим Бококрипт
136
4
 
0
 
! Отговори
Ззз преди 6 години
Защо да давам 60$ за един петро като за 10 долара мога да купя един варел във Венецуела. Сега за 10 американски цента мога да заредя близо 50 литра бензин. Нямат хляб, но имат бензен и то много евтин.60 $ ? Иска му се. Няма как да стане. Да пусне биткоин за варел.Що не пусне биткойн във Венецуела?Що не пусне амеро?Нито петро койн нито русия коин ще успеят.Накрая амеро ще превземе света.
135
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Алекс"контролира от блокчейн тракер," - тоест Правителството на Венецуела казва колко единици да има в обръщениеЗащо Криптовалутата е толкова примамлива спрямо Долара? Защото не може да се печата безразборно има ФИЗИЧЕСКО ОГРАНИЧЕНИЕ - Смятането на всяка следваща валутна единица изисква все повече компютърно време и енергия - тоест валутата не може да изпадне в хиперинфлацияДа има други начини за спекула с валутите - като "да ги поставиш под Юргана" но има и начини за противодействие.
134
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Златните концесионни такси от 1,44 процента силно ни обогатиха. Тънем в разкош, а канадците дето прибират 98,56 процента от този равноправен договор беднеят ли беднеят...
133
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
До БобиТи имаш ли изобщо идея как се добива крипто валута та обясняваш кое и е стабилното? 1. Криптовалута не може да подплати с НИЩО така че струва каквото решат купувачите.2. Количеството криптовалута нараства съобразно изчислителната мощ и се контролира от блокчейн тракер, така че не може да се печата като нормалната валута в големи количества.3. Криптовалутата е толкова волативна че в рамките на месец цената на хляб може да се изравни с цената на кола.Поне Гугъл ползвай че се излагаш
132
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До K 129Националната Валута на Венецуела както и нац валутите на повечето страни са свързани с долара и валутните борси - а това означава че може този който има пари и достъп до борсите да спекулира с курса и прочие фактори.Крипто валутата има една съща себестойност - тоест при нея няма как да има свръх инфлация. Точно това ще даде основа на правителството да противодейства на спекулата и черния пазар в страната.
131
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата на Лилипутин е на път да се сбъдне. По мнение на руските икономически експерти педрото до 2-3 месеца ще срине долара и еврото.
130
4
 
3
 
! Отговори
кон фъстъци яде ли? преди 6 години
До 129Същия случай и с БългарияДържава не на 5 място а на първо по злато в ЕвропаИ Българина не е много умен
129
2
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
От Брюксел заявиха, че ЕС ще подкрепи валутата, само ако Венецуела смени името й от петро на педро.
128
6
 
12
 
! Отговори
K преди 6 години
Тея са пълни идио..... Държава , която е пета по производство на нефт в света с огромни запаси и сега е най-бедна във всичките Америки. Комунистите, които управляваха и продължават да се гаврят с венецуелското население са най-големите ***. Това , което правят е крипто не е валута , нищо не можеш да си купиш с тенекиени измишльотини.
127
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога комунист не е Създал нещо Добро. Никога.Та Венецуела е най-бедната в Южна Америка, от такива пример не се взима.Ако беше Чили - да!
126
4
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЮРУШ ДА КУПУВАМЕ ПЕТРО ! ПУТИН И ЕРДОГАН СЪЩО ТРЯБВА ДА КУПУВАТ ПЕТРО ЗА ДА ПРЕДПАЗЯТ ИКОНОМИКИТЕ СИ ОТ ИНФЛАЦИЯ ! 1 ПЕТРО = 60 ДОЛАРА !ГОЛЕМИ МАЙТАПЧИИ ТЕЗИ ВЕНЕЦУЕЛЦИ !
125
4
 
5
 
! Отговори
Ик преди 6 години
От комунист, като Мадуро чаааакайте светло бъдеще....
124
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз давам касова бележка на всеки, който ми даде 1000$, че съм ги инвестирал в бензин от бензиностанцията. Понеже е сигурно"Срещу долари и това няма да получиш. Така че по-добре касова бележка от бензиностанцията отколкото само една зелена хартийка без нищо зад нея.
123
0
 
1
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Пламен ХристовЕдин Like от мен!
122
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз давам касова бележка на всеки, който ми даде 1000$, че съм ги инвестирал в бензин от бензиностанцията. Понеже е сигурно, че акциза все ще го вдигнат ще сте спокойни, че имате бензин купен на нисък акциз.Даже няма да го съхранявам. Ще го купувам от безиностанцията без да го точа, тя само ще ми дават бележка, че имам бензин при тях.
121
2
 
8
 
! Отговори
Пламен Христов преди 6 години
До ОлегБлагодаря, но нямам нужда от финансови съветници, тайни консултанти на ЦРУ, неразбиращи от икономика, тоест от вас, господине.