Венецуела - първата страна, пуснала своя криптовалута

"Петро" е обезпечена от реални активи и природни богатства
20 фев 2018 12:00, Елка Василева
161
Венецуела - първата страна, пуснала своя криптовалута
Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Венецуелските власти днес официално започнаха продажбата на националната криптовалута петро в полунощ местно време, съобщи вицепрезидентът Тарек Ел Аисами, цитиран от Венецуелската информационна агенция.

Днешният ден ще влезе в историята. Венецуела стана първата страна, която пусна в продажба своя криптовалута, обезпечена със собствени резерви и природни богатства, посочи Ел Аисами в ефира на националната телевизия.

Той допълни, че на правителствения сайт www.elpetro.gov.ve е публикувана инструкция за желаещите да придобият петро. Венецуелската криптовалута може да бъде купувана както от физически и юридически лица във Венецуела, така и от граждани на други държави.

Президентът Николас Мадуро обяви, че ще бъдат пуснати общо 100 милиона единици от нея, от които 82,4 милиона ще бъдат достъпни за инвеститорите. Цената на един петро ще бъде около 60 долара, колкото струва в момента и един барел венецуелски петрол, предаде ТАСС.

Петро се отличава от другите криптовалути с това, че тя е едва ли не единствената в света, която ще бъде обезпечена от реални активи. По разпореждане на Мадуро за целта държавата е заделила 5 милиарда барела от находището Аякучо в пeтролния пояс на река Ориноко. Властите се надяват, че криптовалутата ще им позволи успешно да привлекат средства от чужбина, които са крайно необходими на страната, обхваната от криза.

Известният венецуелски икономист Луис Енрике Гавасут се обяви в подкрепа на пускането на криптовалутата. "Петро е много интересно явление, защото всеки човек, независимо къде се намира, може да я придобие срещу конвертируема валута, заобикаляйки финансовите санкции и финансовата блокада на Венецуела", каза експертът в интервю за радио "Унион". По този начин може да си привлече огромен капитал, допълни Гавасут.

Петро ще може да се използва за разплащане на стоки и услуги, данъци, такси и мита на територията на страната, а също и да се обменя срещу налични пари в обращение. Курсът ще зависи от обема на операциите, станали във всички обменни пунктове, които са получили лиценз от властите за дейността си.

Оптимизмът на Гавасут обаче не се споделя извън пределите на Венецуела. През декември 2017 година, на практика веднага след като Мадуро обяви, че страната му ще пусне петро, министърът на финансите и държавния кредит на Колумбия Маурисио Карденас определи тези планове като "димна завеса", подчертавайки, че криптовалутата "няма да спаси венецуелската икономика". Според него проблемите във Венецуела са свързани с препятствията, които правителството на Мадуро създава на частния сектор и на частната инициатива като цяло, с хиперинфлация и лошо управление на финансите.

Още по-рязко се изказа Рикардо Хаусман, бивш министър на планирането във венецуелското правителство при управлението на президента Карлос Андрес Перес (1989-1993). В момента Хаусман преподава икономика на развитието в Харвардския университет.

"Очаквам, че петро ще бъде провал", каза Хаусман в интервю за в. "Насионал". "Проблемът на Венецуела не е в това, как се правят плащанията, а в това, че няма с какво да плаща", отбеляза икономистът. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
3
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До до 78Как го разбрах ли? Тогавашната статистика беше само за Тодор Живков.Ами баща ми всяка сутрин кашля след работата си в циментов завод само 2-3 години. А за миньорите наблюдавах околните. Много от тях се пропиваха след пенсия и си скапваха и черния дроп за допълнение.
79
3
 
0
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
До Олег -> ,,въздуха и водата бяха по-зле."Това как го разбра? Дай някой линк приметно за белодрбоните заболявания (астма и т.н. ) тогава и сега. Нека цифрите покажат
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе там къде са стъпили масковските коминтерновци трева не никне, е погледнете ни нас, от страна на 6-то място в европа по БВП на глава през 1938 година стигнахме до 3 финансови фалита, Куба от топ туристическа дестинация през 50-те години я превърнаха в страна развалина, Венецуела страата с най-гоелмите петролни залежи в западното полукалбо и огромни хидроенергийни ресурси в страна срежим на тока, даже и арабаите имат акъла с петродоларите да си купят агрегати, ама тия и толкова акъл немат
77
2
 
4
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До до 73За сметка на това всички се борят със стреса, като премахнат лятното часово време, а не извънредния и незаплатен труд масово налаган на българите!Иначе не, че ти пука за работниците без рак, но със силикоза от азбесто-циментовото производство и от умрелите миньори от други здравословни проблеми при урановото, въглищното и т.н. производство. Така, че яденето може да е било по-добро, но въздуха и водата бяха по-зле. А аз по-долу написах , че лично съм участвал в доброто производство.
76
4
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Когато сега влезеш в най-нищожното мини-магазинче 2х2 метра, всичко вътре СВЕТИ, купчини лъскави портокали, здрави, чисти домати, зеленина, която се пръска с вода за свежест. Първият път, когато видях някой да пръска салатите и магданоза на сергията с вода, за да са свежи, беше към 1994 година. В комунистическия плод-зеленчук се продаваха кални и гнили ***, когато изобщо имаше някаква стока и на никой не му правеше впечатление. Купуваш, за да не останеш съвсем без нищо.
75
0
 
5
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До СатаНАТОНашия плод-зеленчук на квартала се казваше "Дюля". Виж как му помня името 30 години!!! Хранителни стоки нямаше в нашия квартал, затова няма как да му помня името!
74
3
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 6 години
До ОлегТака щеше да е, ако се наблюдаваше само В България. Да, ама не - погледни статистиките и за другите държави, дето не са били комунстически. На първо място печалбата, нищо че тровиш децата на съседа, нали така?
73
1
 
3
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До До 66А не се ли дължи на комунистите и комсомолски собственици на заводи за месо, които капиталистически търсят високи приходи за да си купят Бентли? Или разни собственици на заводи за мляко, които са станали капиталисти в...Афганистан през 80-те?Иначе през комунизма как лекуваха рака, когато го имаше? Имаха томографи, ПЕТ скенери и най-модерните лекарства ли?
72
2
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Такива продукти,каквито има сега по магазините, НИКОГ, повтарям НИКОГА през комунизма НЕ Е ИМАЛО. Въпреки, че мало умниците един през друг се надпреварват да повтарят една комунистическа ЛЪЖА. На квартал се падаше по една бакалия, една месарница и един Плод-зеленчук, държавни, които бяха мръсни, смрадливи и ПРАЗНИ.
71
2
 
5
 
! Отговори
Венсеремос серсемос преди 6 години
Членовете на БСП и техните безбройни симпатизанти незабавно да си купят от новата криптовалута Петро обезпечена от соц 3адника на Мадуро за да закрепят най-хуманния обществен строй при който няма дори какво да ядеш във Венецуела. Днес купуват 1 Мадурково Петро за 60 американски долара след месец го продават за 60000 а след година за 60000000 зимбабвийски долара.
70
4
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 6 години
До Олег: Нещо да кажеш за 30 хил души на година, дето си отиват от рак?Това сигирно не се дължи на хубавите демократични продукти по магазините.
69
0
 
3
 
! Отговори
Олег преди 6 години
За Кампучия и Червените Кхмери нещо рекламно няма ли да дочакаме? И колко велик е бил Пол Пот?
68
2
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Комунистите така и не разбраха, че обезпечена валута всеки глу пак може да пусне. Гяволията е да пуснеш необезпечена валута и да изкараш реални пари. А това венецуелско "обезпечение" е като да си купя нотариален акт за парцел на Марс.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници.Айде, родните русофиляци да ни обяснят как венецуалската нова криптовалуда ще срина американския долар...и цялата западна икономика.
66
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 6 години
...ето това е бил Китай с комунистическа икономика. Да пускам ли за "културната революция" и за побоя или че си го четете сами?
65
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 6 години
...добрa, се оказало, че тя е изядена от гъсеници и скакалци, числеността на които преди това била регулирана от врабчетата.Екологичният дисбаланс предизвикал заедно с политиката на Големия скок и природните бедствия небивал глад, от който умират над 20 милиона души.Врабчета се наложило да се внасят от чужбина
64
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 6 години
През 1958 г. по инициатива на Мао Дзедун в Китай започва кампания за борба със селскостопанските вредители. За главни врагове са обявени врабчетата.Тъй като врабчета не могат да бъдат във въздуха без почивка в продължение на повече от 15 минути, на китайците били дадени инструкции по всякакъв начин да плашат птиците, така че те да не кацат и да падат на земята мъртви.Според статистиката, само за една година са били унищожени почти 2 милиарда. И макар след една година реколтата да била по-
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прегледайте докладите и статистиките за тази икономика, преди да се насочите към "петро". Реалните активи и средствата от природните богатства на тази прекрасна страна не принадлежат на народа. Той гладува и няма да търпи дълго това. А политическата нестабилност срива всяка валута...
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой луд вместо биткойни или етери да купува обезпечената с тлъсти лъжи криптовалута Мадурко?
61
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 6 години
...Китай за пример преди 20 години щото не бяха за пример.