Венецуела - първата страна, пуснала своя криптовалута

"Петро" е обезпечена от реални активи и природни богатства
20 фев 2018 12:00, Елка Василева
161
Венецуела - първата страна, пуснала своя криптовалута
Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Венецуелските власти днес официално започнаха продажбата на националната криптовалута петро в полунощ местно време, съобщи вицепрезидентът Тарек Ел Аисами, цитиран от Венецуелската информационна агенция.

Днешният ден ще влезе в историята. Венецуела стана първата страна, която пусна в продажба своя криптовалута, обезпечена със собствени резерви и природни богатства, посочи Ел Аисами в ефира на националната телевизия.

Той допълни, че на правителствения сайт www.elpetro.gov.ve е публикувана инструкция за желаещите да придобият петро. Венецуелската криптовалута може да бъде купувана както от физически и юридически лица във Венецуела, така и от граждани на други държави.

Президентът Николас Мадуро обяви, че ще бъдат пуснати общо 100 милиона единици от нея, от които 82,4 милиона ще бъдат достъпни за инвеститорите. Цената на един петро ще бъде около 60 долара, колкото струва в момента и един барел венецуелски петрол, предаде ТАСС.

Петро се отличава от другите криптовалути с това, че тя е едва ли не единствената в света, която ще бъде обезпечена от реални активи. По разпореждане на Мадуро за целта държавата е заделила 5 милиарда барела от находището Аякучо в пeтролния пояс на река Ориноко. Властите се надяват, че криптовалутата ще им позволи успешно да привлекат средства от чужбина, които са крайно необходими на страната, обхваната от криза.

Известният венецуелски икономист Луис Енрике Гавасут се обяви в подкрепа на пускането на криптовалутата. "Петро е много интересно явление, защото всеки човек, независимо къде се намира, може да я придобие срещу конвертируема валута, заобикаляйки финансовите санкции и финансовата блокада на Венецуела", каза експертът в интервю за радио "Унион". По този начин може да си привлече огромен капитал, допълни Гавасут.

Петро ще може да се използва за разплащане на стоки и услуги, данъци, такси и мита на територията на страната, а също и да се обменя срещу налични пари в обращение. Курсът ще зависи от обема на операциите, станали във всички обменни пунктове, които са получили лиценз от властите за дейността си.

Оптимизмът на Гавасут обаче не се споделя извън пределите на Венецуела. През декември 2017 година, на практика веднага след като Мадуро обяви, че страната му ще пусне петро, министърът на финансите и държавния кредит на Колумбия Маурисио Карденас определи тези планове като "димна завеса", подчертавайки, че криптовалутата "няма да спаси венецуелската икономика". Според него проблемите във Венецуела са свързани с препятствията, които правителството на Мадуро създава на частния сектор и на частната инициатива като цяло, с хиперинфлация и лошо управление на финансите.

Още по-рязко се изказа Рикардо Хаусман, бивш министър на планирането във венецуелското правителство при управлението на президента Карлос Андрес Перес (1989-1993). В момента Хаусман преподава икономика на развитието в Харвардския университет.

"Очаквам, че петро ще бъде провал", каза Хаусман в интервю за в. "Насионал". "Проблемът на Венецуела не е в това, как се правят плащанията, а в това, че няма с какво да плаща", отбеляза икономистът. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
7
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
До Анонименче кое му е по-хубавото тогава на демокрацията и капитализма?---------------------Ами хубавото е, че те принуждава да живееш сложно.Бута те към прогрес, а не към комунистическо оскотяване.И ако ще говорим за астма, първия пристъп на астма получих в Москва на 8 годишна възраст.
99
5
 
9
 
! Отговори
Олег икономиста преди 6 години
Да бе верно, преди 30 години нямаше компютри, интернет. А преди 100 и ток нямаше. Това демокрацията ни ги донесе. Жалко че не дойде преди хиляда години и тогава щяхме да си имаме и таблети и мобилни телефони. Комунизмът е виновен че преди 1000 години нямаше никакви модерни неща.
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно да питаш бивши затворници, дали им пука, че затвора се обезлюдявал. Баси психарите сте това дъртите зеленочорапковци! За щастие измирате прогресивно.
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега керемидите вече не са бели, дрюхарю Олег, но ти продължаваш да кашляш. Щото пушиш. Или сега ще обвиниш Мадуро и световната революция за кашлицата си?
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 92E Бангалдеш като има един от най-високите прирасти на анселението какво, значи ли чее там всичко е тип топ :) демографията няма нищо общо с икономическото развитие
95
3
 
0
 
! Отговори
до 95 преди 6 години
До ОлегДобре не ти ли пука, че родината ти няма да я има на картата след 25-30г?
94
3
 
1
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
До ОлегПреди написах, че си лалажия, защото съжденията ти не са опират на факти. И странно защо ми изтриха коментара. Но аз съм настоятелен.
93
5
 
5
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До до 88Няма проблем ще ти обясня! Забранено ти е да ходиш в друг град да живееш, забранено ти е да напускаш страната и за ходенето до Петрич ти трябва открит лист. Следобед няма телевизия - има сутрин и вечер само. Няма компютри, интернет. Децата са на улицата - къде да са? Сега има триста места да бъдат някъде другаде.
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само да поясним, че по данни от самата Венецуела инфлацията за 2017г. е била 2616% Ето с какви темпове се обезценява официалната им валута. Каквито и биткойни да пускат ефекта вероятно ще е същия - догодина по това време те няма да струват нищо
91
3
 
4
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До АнонименСега остава и да накараш някой да си даде парите за комунистически дивотии! Успех!
90
6
 
6
 
! Отговори
до 88 преди 6 години
До ОлегПак говориш наизуст. Преди 89г никога не съм гладувал, а кварталът ми беше пълен с дечурлига за 2 футболни отбора. Сега ме можеш да срешнеш 3-4 деца. Били ми обяснил като сега по-лесно се гледат деца. Защо прирастта на населението е в минус и по-важно с тоя темп през 2050г ще я има ли България на картата?
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повърхностните посредственици не разбират и пишат дивотии. Кой каза, че доларът е най-важната валута?! Хората започнаха да се усещат, криптовалутата има тази цел - независимост от долара. Съпротивата ще е огромна. Глобализацията е само в полза на жандарма на света САЩ.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кашлицата на баща ти са виновни цигарите, а не циментовия завод, дрохарю Олег. Недей да лъжеш че не е пушил. И ти пушиш.
87
1
 
5
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До АнонименДа имаш храна а не кубински глад! Това те принуждава. И желанието да отгледаш децата си. Иначе вие за какво сте влезли в тоя интернет - живейте си просто и ходете на бригади да бачкате без пари в някоя консервена фабрика.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Товариш Путин също ще пуска криптовалута след изборите. Ще се казва Пyткoкоин и ще е обезпечена с автомати Калашников. На всеки един произведен Калашников в киберпространството на Русия и ТАСС ще се записва един блокчейн съдържащ един Пyткoкоин. Така че стойността на руската криптовалута ще бъде около 200-300 долара и постоянно ще нараства заедно с възрастта на товариш Путин..
85
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Олег: ,,Икономиката те принуждава да живееш сложно" - че кое му е по-хубавото тогава на демокрацията и капитализма?
84
0
 
8
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До до 81Според мен е от стрес в ежедневието и работата. Изисква се твърде много от хората за да го понесат с години. Икономиката те принуждава да живееш сложно, което ти изяжда силите. Някога са живеели просто и без часовници, а сека секундарника ти отмерва ритъма.
83
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Пише се дроб. Объркал съм го. Почти нямаше риба в река Марица към края на 80-те години. Виждал съм я как тече кафяво! Като идехме на море си правеха кефа с риболов щото в Марица нямаше.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз мисля да пускам валута.
81
1
 
4
 
! Отговори
ХАХАХА преди 6 години
Никой не ви кара да купувате Петро насила, дрогаре джендаре, нали така. Като не ви харесва статията отидете на друга. Просто и лесно е, защо се напъвате да убеждавате някой в нещата в които и вие не вярвате? Айде ауфидерзеен, орвоар и чао.