5G стандартът – първите залагат, но и рискуват много

Само за Европа се очаква инвестициите да са около 500 млрд. евро
4 мар 2018 15:39, Бойчо Попов
26
5G стандартът – първите залагат, но и рискуват много

Когато всички се движат в една посока, обикновено си заслужава да погледнете в другата. Това важи в пълна степен и за настоящия порив и вълненията по отношение на новия мобилен стандарт 5G – нещо, което стана доста ясно и по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Доставчици на телекомуникационни услуги, производители на смартфони и доставчици на мрежово оборудване - всички се надпреварват в приказките и обещанията си за 5G: технологията ще ни донесе по-бърз интернет и най-малкото... ще спаси света. Нищо по-малко от това.

"Технологията ще бъде неописуемо бърза и достъпна навсякъде на ниски цени", каза Виторио Колао, изпълнителен директор на Vodafone, в понеделник. Някои компании очакват да инсталират първите търговски 5G мрежи още през тази година. Поне засега има само тестови опити.

Но и в развитието на тази област има няколко капана и те се наричат разходи, наличност и търсене. На първо място - стъпката от 4G до 5G не е никак лесна и не може да се постигнете с няколко нови мобилни антени. Тази стъпка е необходима, дума да не става: в противен случай мечтите на индустрията за автономно шофиране или пълното свързване на продукцията с интернета на нещата никога няма да се сбъднат.

5G има специалното предимство на така наречената "латентност": това е времето, необходимо за предаването на данните – то трябва да е много по-бързо чрез 5G. Това е необходимо, когато например алгоритмите за управлението на автономните автомобили и сензорите комуникират един с друг. А при над 19 млрд. мрежови устройства в интернет на нещата след две години ще се появят доста данни.

Но кой ще плати? И кой ще прибере печалбата?

Изграждането на нужната инфраструктура е доста скъпо. Само за Европа оценките са за разходи от около 500 млрд. евро. Кой ще ги плати?

Да погледнем към примера от Корея. Главният изпълнителен директор на Korea Telecom Донг-Хюн Джанг изгради заедно с Intel връзка от новото поколение за Олимпийските игри. За тази цел компаниите са изградили в обществена мрежа 22 антени за 5G мрежа и са инвестирали много пари за тестване в жива среда за това как видеосигналите и големите количества данни могат да се предават бързо. В края на следващата година подобни опити ще бъдат комерсиализирани, твърди Джанг. Самият той обаче няма отговор на въпроса: „Как да печелим пари с 5G?"

Инвестициите са високи. За да няма „мъртви точки“ във връзката, трябва да бъдат построени много повече антени. В противен случай автономното пътуване може да завърши в  следващото дърво. Наистина ли си струва тази инвестиция във всяка слабонаселена област в провинцията? Нуждаем ли се от безпроблемна връзка за данни навсякъде? И дали потребителите са готови да плащат по-високи цени?

Истинското разпространение 5G няма да намери със свързаните смартфони, защото повечето потребители ще бъдат доволни от настоящия стандарт LTE, ако той работи без проблем. За потребителите е много по-важно да получават много данни за малко пари, ако покритието на мрежата е добро.

5G се очаква да бъде 100 пъти по-бърз от LTE. Но никой не се нуждае от връзка от 10 гигабита в секунда за своя смартфон. Затова хвалбите на Huawei, че е първата компания, която вгражда 5G чип в телефоните си, са по-скоро рекламни трикове. Истински порив за развитие 5G ще получи от индустрията, която иска да свърже автомобилите, фабриките... всичко.

Телеком компаниите, които ще изграждат инфраструктурата, са изправени пред сериозно предизвикателство. Или ще трябва да инвестират сериозна сума пари твърде рано, още преди някой да се интересува сериозно от по-бързата мрежа, или ще се наредят късно на клона, след като конкурентите вече са там, където е търсенето. Рядко пред телеком индустрията е имало такъв шанс – но и рисковете рядко са били толкова големи.

Още новини от света на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Барселона5G мрежа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Андрей преди 4 години
А1 стартира въвеждането. В редица страни има голям отпор за въвеждането. Редица тестове не са проведени за да се изчистят съмненията относно последствията за здравето на хората. А да не говорим за големия лобизъм, чрез който се внедряват 5G мрежите
22
3
 
5
 
! Отговори
Аман от простаци! преди 6 години
Мнозинството от обикновените хора няма да могат да се спасят от 5G!Знаете ли какво представлява принципа Boiling frog ?? Съветвам ви да проучите защото това е вашето бъдеще!Защо мислите че всички милиардери си построиха подземни бункери през последните няколко години? Или защо си купуват острови по средата на океана?Или защо всички военни сили има подземни бази на половин километър дълбочина? От какво се пазят? За какво се подготвят?Използвайте сивото си вещество! (ако можете).
21
2
 
5
 
! Отговори
Аман от простаци! преди 6 години
5G няма нищо общо със вашата интернет скорост! Наистина ли мислите че на корпорациите им пука за вас?Тази технология е просто една от много мерки които се приемат във световен мащаб със цел НАМАЛВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА. Първоначално докато изградят цялата мрежа, системата ще работи на ниска мощност за да не могат овцете да усетят какво става!!!. А когато мрежата достигне пълно покритие просто ще пуснат мощността на МАКС! (300GHz)И ще изпържат овчите мозъци на бавен огън.
20
3
 
6
 
! Отговори
Аман от простаци! преди 6 години
Да живееш в обсега на 5G предавател е все едно да живееш на 5-10 метра от далекопровод за високо напрежение (400kV)!Само за сравнение повечето микровълнови печки работят на 2.45GHz (дължина на вълната във въздуха 122мм)5G на средна мощност 150GHz има дължина на вълната 2мм !!!! и това е при много по високо захранване! Дори сегашните GSM предаватели са между 2-6 kW. Тоест ако стоиш във близкия обсег направо се пържиш на бавен огън.Още ли се чудите защо има бум на раковите заболявания???
19
2
 
5
 
! Отговори
Аман от простаци! преди 6 години
5G е военна технология и няма абсолютно нищо общо със сегашните мрежи 3G/4G.Сегашните мобилни мрежи използват радио вълни във диапазона 800MHz - 3GHz. 5G първоначално ще работи във диапазаона 20GHz-100GHz като идеята е че когато бъде изградена пълната мрежа диапазона ще се вдигне на 100GHz-300GHz. Разбирате ли за какво става въпрос? Това е МИКРОВЪЛНОВА радиация! Във този диапазонговорим за радио вълни със дължина 1мм и надоло плюс голяма честота на предавателите. Това е геноцид!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
13-ти, не охкай кат насилен, а запомни, че всяко следващо поколение ускорява потреблението. Доста елементарен факт, който изглежда трудно влиза в твоята глава. Забележи думата - ускорява! Айде питай сега някой, да ти обясни какво се крие зад тази дума!
17
8
 
14
 
! Отговори
муахаха преди 6 години
маймуните слагат минуси на този/тази под мене, при положение, че още преди 50 години има хиляди научни изследвания и публикации по отношение на влиянието на радио, електромагнитни и микровълнови лъчение за здравето на човека - в тоя смисъл 5G е като тих убиец, но какво ли разбирам аз?!
16
10
 
14
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
геноцида продължава, а офцъите блеят и се радват на новото канцерогенно лъчение!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално тази скорост е излишна в 99.95% от случаите. Освен ако не измислят нещо, за което да му е нужна на потребителя, ще си остане рядкост...
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На мен Самсунгският андроид не ми дава да си деинсталирам Фейсбук."Да ти е за урок и да не си купуваш Гнусмас друг път!
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ох... как не разбрахте, че 4г не ви точи по-бързо мегабайтете? Ако една песен е 4 МВ, с която и мрежа да я свалиш, тя си е 4 МВ! Просто скороста, с която я сваляш през 4г мрежата е много по-висока. Затова за едно и също време може да потребиш повече МВ
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България Гинка ще прави 5G
11
1
 
11
 
! Отговори
хьхцн преди 6 години
На мен Самсунгският андроид не ми дава да си деинсталирам Фейсбук.
10
5
 
23
 
! Отговори
Смукалбърг преди 6 години
"Само Фейсбук ми източва 1/3 от мегабайтите като се обновява два пъти на ден."Е ти защо ползваш фейсбук? Деинсталирай тая ционистка шпионска глупост и ще си една идея по-щастлив.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро започвам да правя междугалактически мобилен интернет.Ангажирал съм Space X да полетим из Космоса и да сложим няколко антени на Луната и Марс мобилен интернет със стандарт H7-21 мрежа барем най-после се свържем с извънземните.
8
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе не знам друго, но знам и виждам, че 4g ми точи мегабайтите по-бързо от 3g за едни и същи неща. Предполагам че 5g ще ускори още потреблението. Но пък и нещата няма как да застинат. Това е прогресът. Щом е споменато 5g, значи ще го има. Всичко е състезание за повече цифри. Аз не виждам и разлика м/у 3gb и 6 gb ram, но увеличението върви с пълна сила, както и цената.
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То сега няма кой да инвестира за да достави нормална мобилни връзка в бг, да не говорим за слабо населените региони дето хич я няма... смарт устройствата имат нужда повече от стабилна връзка, отколкото бърза, но това в другатема
6
12
 
9
 
! Отговори
гост преди 6 години
До 2В Москва има и алкашкаG.
5
9
 
25
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
с добро покритие и 3g e перфектен за смартфоните, другото е излишен лукс, в крайна сметка теябва и някой да работи не само да си зяпат телефоните...
4
5
 
25
 
! Отговори
Гошо от Лисичево преди 6 години
а 6G кога?