Над милиард устройства с Андроид в опасност от хакери

Личните данни на потребителите не са защитени
7 мар 2020 12:45, Петя Славова
67
Над милиард устройства с Андроид в опасност от хакери
Снимка: БГНЕС


Повече от милиард устройства с Андроид са изложени на риск от хакване, защото вече не са защитени от актуализации за сигурност, съобщава BBC.

Потребители по цял свят са изложени на опасност от кражба на данни, искания за откуп и други атаки на зловреден софтуер, предава БГНЕС.

Всеки, който използва телефон с Андроид, пуснат на пазара през 2012 г. или по-рано, трябва да бъде особено загрижен. По данните на Google, 42,1% от потребителите на Андроид по целия свят са с операционна система версия 6.0 или по-стара.

Компютърният специалист Кейт Бивън каза, че мобилната индустрия трябва да върши по-добра работа, като предоставя подкрепа на клиентите, след като актуализациите за сигурност вече не са налични.

"Много е притеснително, че скъпите устройства с Андроид имат толкова кратък срок на годност, преди да загубят поддръжката за сигурност, оставяйки милиони потребители пред сериозен риск да станат жертва на хакери".

Как да проверите дали телефонът ви е уязвим и какво да направите?

Ако устройството ви с Андроид е на повече от две години, проверете дали може да бъде актуализирано с по-нова версия на операционната система.

Ако не можете да актуализирате, телефонът ви може да бъде застрашен от хакване. В такъв случай внимавайте за тегленето на приложения извън магазина на Google Play.

Също така внимавайте със съмнителни SMS или MMS съобщения. Архивирайте данните на поне две места (твърд диск и облачна услуга).

Инсталирайте мобилна антивирусна програма чрез приложение, но имайте предвид, че изборът е ограничен за по-стари телефони

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
1
 
! Отговори
Нашенец до питащия преди 4 години
Дори и най-старите ли? Най-старият модел на iPhone, обновени до iOS 13 е iPhone 6S. Това не е особено стар моделНай старият ми телефон е iPhone 5SE и дори за него Apple дарява iOS13...!Макар,че когато споменах за актуализация на софтуера не съм твърдял,че става въпрос за най новия iOS.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да *** и аутокоректа ...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Ок. Тогава не разбираш, какво искам да ти кажа. Да отцепиш 1/4 от нещо, да го опорочиш тотално, като тръгнеш против собствената му политика и да го да се правиш на ударен, с някакъв open source, дето е с 10 години разлика от това, което ти върви на телефона, може и да се нарече Linux, но финалният продукт нито е отворен, нито допринася с нещо за общността.Поне да бяха ползвали BSD, като Sony с PS-а, а не да ползват чуждия труд провтив правилата!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Така че КАЖИ МИ ПАК, колко по-добре е гугълския ап стар. Поне има други варианти в които мога да видя какво се комполира, кое го компилира и да съм сигурен, че ТОВА е пкета, който получавам!
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
a01 e imeto na kakera ili vivabom telemor globum?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Ето какво прави Google с данните ти:Продава ги на всяка компания (или държава/институция маскирана като такава) която си плати. Google твърди че с анонимни данни но преди време с подобни анонимни данни, един нагледно установи имената на всички служители на Тесла. Дава директен достъп до цялата ти поща, но само на алгоритми, освен когато пишещите тези ашгоритми не решат, да проверят и Google им дава това право.Апликациитв се компилират в BLOB, дето НИКОЙ не знае кви става!
16
2
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Ще продължавам да казвам, че Android е Linux, защото Android е Linux.
15
2
 
5
 
! Отговори
до Нашенец преди 4 години
Дори и най-старите ли? Най-старият модел на iPhone, обновени до iOS 13 е iPhone 6S. Това не е особено стар модел.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ето защо трябва да се ползва нокия с фенерче. Идеален, малък и не мислиш за хакери! И си осветяваш пътя
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Поне там не ти пращат нещата на случайни компании. Но все пак внимавай с онлайн услугите. Gmail се дъни мниго яко после доре 3 години.
12
2
 
4
 
! Отговори
ДО 1 преди 4 години
Така е но поне всички знаем какво прави гугъл с данните ни , избирайки да не си с гутъл пак предоставяш данни но на някой които не е ясно какво прави с данните иначе и по двата начина си даваш данните си, естествено ако си напишеш сам програмата е най- сигурния начин защото ти си определяш как да обработваш данните си, но на малцина това е в ресурса им, особено за по сложни приложения.
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне не е като iOS.Как така, не мога да напиша програма (пардон - апликация)и да я пратя ня някой познат, да си я инсталне на телефона?!?! И спрете да казвате, че Android e Linux. Android e толкова Линукс, коли песен на Lil Pump, ползваща трак от 30 виоли и вокал от оперна певица, ше се води опера!
10
15
 
4
 
! Отговори
Нашенец преди 4 години
Ето за това купувам само Apple продукти и дори най старите ми устройства(вече на десетина години) все още получават актуализации на софтуера....
9
0
 
5
 
! Отговори
* преди 4 години
"Много е притеснително, че скъпите устройства с Андроид имат толкова кратък срок на годност..."Е, колко пък много скъп да е телефон с Андроид, произведен до 2012 година? Аз горе-долу тогава си купих първия ми - HTC за около 350 лева. Седи си в шкафа, защото паметта му е много малка и не побира кой знае какво. Камерата също е зле. Иначе си работи и щях да го ползвам, ако не бяха споменатите дефицити.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Повечето не си личат особено. Аз още карам с Nexus 5 (2013)
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На новите не можеш да инсталираш НИЩО ДРУГО!От App Store-a (или както е там) идват само едни бумащини, дето е можеш да видиш какво искат и какво правят. От 2015 нататък - късмет да дегухълнеш успешно телефона.
6
0
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Няма нищо случайно,всичко се прави за печалби и хората да купуват нови телефони с нови ОС...
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До FreemanЩо бре, на твоя руска ОС ли има?
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не мога да се сетя някой да има осем годишен телефон..........
3
5
 
20
 
! Отговори
Йорго преди 4 години
Крадецът вика дръжте крадеца, че новите уши не действат на старите машини. Затова си купете нова, да ви знаем какво правите даже и у тоалетната. От 10 г. телефонът си ползвам само за телефониране.