Експлозия по време на изпитания на SpaceX

Космическият кораб избухна при кацане
4 мар 2021 08:25, Елка Василева
106
Експлозия по време на изпитания на SpaceX
Снимка: архив, БГНЕС

Поредна експлозия стана по време на изпитания на космическата компания SpaceX.

Прототип на кораба Starship, който трябва да осъществява бъдещи полети до Марс, се взриви малко след кацане.

Космическият кораб успешно се издигна до височина 10 км, след което се спусна вертикално към стартовата площадка. Част от корпуса на Starship обаче се запали и след минути той избухна, предаде БНТ.

Това е трети подобен инцидент за компанията на Илън Мъск, който има амбицията в близкото бъдеще на направи полетите до Марс за хора реалност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Нека отговоря аз. "Те" са американците, които действително изостанаха от СССР, сега Русия в двигаталостроенето, говоря за ракетни двигатели и такива на изтребители. Това нещо, което още се нарича "изделие 30" няма да бъде достигнато поне 10 години!Направиха серията ПД-12 - 35 за големи самолети, достигнаха нивото, а и го надминаха по някои показатели, на P&W и RR! След 3-4 г МиГ-41 ще лети в ниския Космос! Это Россия, детька!
64
0
 
3
 
! Отговори
Космос 954 преди 3 години
До ПатриотГърмят по план. Затова правят по няколко прототипа. Следващият е готов. Мъск прилага философия от софтуерното инженерство, според която не планираш всичко от началото, а развиваш продукта на малки стъпки, което помага системата да бъде изучена в ранен стадии и я прави гъвкава към промени, каквито те не спират да правят. Обаче за разлика от софтуера, тук гърмят по 3 скъпи двигателя, а като почнат да тестват голямото нещо, ще гърмят още повече двигатели, както са го подкарали.
63
0
 
2
 
! Отговори
Космос 954 преди 3 години
До БобиАз да не съм поискал да закрият "Роскосмос"? Обяснявам на разни защо на Путин му е най-малка ракетата. Даже щях да се радвам, ако бяха останали в лунната програма, защото сигурно щяха да направят нещо по-практично от SLS, обаче решиха да се присламчат към китайската лунна програма, защото там никой няма да очаква чудеса от тях в следващите 3-4 години.Държавните поръчки за изстрелване са ясни. Щом държавата черпи, да пият и ядат. Обаче по-добре да черпят SpaceX и сие, отколкото Боинг.
62
2
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
на тоя всяка втора ракета му гърми !
61
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
язък!..начи дигнал са до 10 /ДЕСЕТ/ километра "Спейсшипа" и тамън да стигне до Марс,фанал та са сурнал надолу и са взривил....Язък!...А са били "на една крачка" от "Червената планета"..
60
3
 
2
 
! Отговори
Космос 954 преди 3 години
До БобиДобре. Да сведем ролята на "Роскосмос" до "осигуряване на космическа независимост" и да не ги сравняваме с други, които имат по-големи амбиции.Не знам какъв проблем с кадрите имат, но там работят 190 000 човека. За НАСА работят по-малко то 17 000, а за Мъск около 8 000, въпреки че сравнението не идеално, защото в Роскосмос има голяма концентрация.Путин преди 6-7 години обеща нови големи постижения в космоса. Наскоро пак имаше обещания за Луната. Да видим, но тоя, дето вярваше, умря.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А сега да бъда ли гадна и да задам въпроса как вярвате на американски ваксини, щом не могат един космически кораб да изтрелят"Какво общо имат двете? Нито Мъск и копания правят ваксини, ното фармацевтичните компании правят космически кораби ...Честито! Имаш нивото на 6 годишно с аутизъм!
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко слепи и глупави хора има тук ...
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ама те и двигател на самолет не могат да направят бе сега още един бойнг 777"Кои са те? Осъзнаваш ли, че говориш за различни хора? Или още живееш с коми съзнанието,, че целия народ прави нещо заедно?!??!?
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите са потресаващи ...
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеН"*** ТЕСЛА ИМА АКТИВИ ЗА 15 МИЛИАРАД И ПЕЧАЛБА ГОДИШНА ПОД 2 МИЛИАРАД НО СТРУВА 500 МИЛИАРДА ДОЛАРА :D"Оценката на една компания се базира на това, колко ще изкара за цялото си съществуване. При това постоянно увелизаване на продажбите, ако траекторията се ьзапази, след 5 години ще докарват не по 2, а по 25-30 млрд на година, чиста печалба, а след 10 ще е поне 100.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54Да, развитието струва пари. В България не даваме пари за развитие и ако не жбеше чужбина, сигурно щяхме да сем умрели от глад вече.
53
0
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Поема за Ирина Бокова : Ирина - богинята една за всички времена. Ирина " звездите " си ги нареди други пък ги разреди . Тя уредите взе да ползва , за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари , други пък ги разтовари , за да уреди всичките беди на планетата Земя . Автор: Георги Илиев Митев. София (2014). Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
52
1
 
3
 
! Отговори
Космос 954 преди 3 години
До АнонименТова е така. Путин и Рогозин постоянно лъжат и обещават, докато реално руската програма изостава и от китайската, особено след като западното финансиране почна да пресъхва.Много се смях като плашеха, че ще отделят модулите си от станцията... Те имат един модул тип "Солют", който е бил правен за "Мир 2" и няколко за скачване с корабите им. През 2007 трябваше да изстрелят разработения специално за МКС модул "Наука" и ето, че тази година може би най-сетне ще литне. Това е дереджето.
51
0
 
4
 
! Отговори
Космос 954 преди 3 години
До АнонименТи очевидно се шегуваш, като сравняваш Союз с която и да е модерна система, камо ли радикална като Starship, но ще ти отговоря, щото повдигаш интерсен въпрос.НАСА не може да гърми обществени пари, но частните могат. Позволявали са си го и руснаците по съветско време, особено известни са прибързаните опити с ракетата Н1, но не само. Виж, Енергия и Ангара са ги изпипали от първия път, но пък първата е отменена, а втората излезе по-скъпа от Протон и следователно непродаваема.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това обръщане от свободно падане беше красота... ама май самото кацане беше мааалко твърдичко. Пожар, и после бум та чак втори полет. Разкъсана тръба за гориво?
49
2
 
0
 
! Отговори
Космос 954 преди 3 години
До Dead SpaceТук НАСА няма участие и това си е начинание на Мъск. Вариант на Starship е един от трите проекта за лунен спускателен апарат по програмата Artemis, но е твърде невероятно да подобен радикален дизайн да бъде избран. До няколко седмици един от тримата кандидати ще отпадне и според мен това ще е Starship, но да видим.
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах го записаВдигна се едвам едвам на хиляда метра изпогърмеха двигателите и падна като гюле надолу.Това ракета ли е бе? Хахахаха.
47
2
 
1
 
! Отговори
Космос 954 преди 3 години
До МъскРуснаците са работили по подобен двигател през 60те, РД-270, но не са успели да се справят с проблемите, съпътстващи дизайна. Програмата е била прекратена пред 1970. Двигателите на Starship са първите работещи от този тип, което ги прави и най-усъвършенстваните двигатели, правени някога. Също така са много по-ефективни от РД-270.Обаче се види, че имат доста ядове с тях. Явно ще трябва доизкусуряване.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Космоса да се остави на единствените които го могат - Руснаците.Явно е че с гърмежи не става и си трябва ум и математици да ги мислят тия работи... иначе на трамплин май ще се разчита.То бива срам ама тия хора не могат ли да се освестят че цял свят им се хили? Един варел два метра не могат да литнат пък космически кораби ми ги наричали айде моля.Погледнете снимки на истински космически кораб с модула си живеене - Съюз, и погледнете за какво става дума.