Правец - машината, която запозна българинът с компютъра

Защо техноутопията на Тодор Живков не се превърна в реалност?
9 окт 2021 21:13, Нели Христова
438
Правец - машината, която запозна българинът с компютъра

Потребителската електроника преди 1989 г. рядко е била основен приоритет за повечето държави от Източна Европа. Българският пионер на домашен компютър „Правец 82“ беше изключение.

Икономиката на България в края на 70 -те години беше в трагично състояние, изправена пред същите предизвикателства, които изпитваха всички планови икономики на Източна Европа по онова време.

Не на последно място те се опитваха да се справят с последиците от мащабните и все пак лошо управлявани инвестиции в тежката промишленост в началото на 50-те години. Тези инвестиции снабдиха страната с машини, които вече бяха остарели, но твърде скъпи за модернизиране или подмяна, поради което голяма част от тежката й промишленост беше неконкурентоспособна.

И все пак имаше един малък сектор от българската икономика, който беше (поне относително) в добра форма: технологичният сектор. До края на десетилетието българските заводи вече произвеждаха различни компютърни компоненти и периферни устройства като твърди дискове.

Росен Плевнелиев - бивш президент на България и почетен председател на консултативния съвет на Tech Emerging Europe Advocates (TEEA), е един от свидетелите на развитието на технологичния сектор в страната.

„България се специализира в компютърните науки и софтуера, а в началото на 80-те години страната беше сред петте най-големи износители на компютърни компоненти в света“, казва той за Emerging Europe.

ИМКО-1

Българското комунистическо правителство все повече се стреми към компютрите, за да съживи икономиката, смятайки, че може да настъпи нова ера за комунизма, в която светските задачи да бъдат автоматизирани и работниците да бъдат наистина освободени.

Заслуга му е, че комунистическа България е била права. Тя започна да обучава ново поколение млади хора да работят с компютри и в началото на 80-те години на миналия век, когато глобалната компютърна индустрия се насочи към персоналните компютри, България последва примера ѝ.

„Създадени са над 60 научно-технически института, университети и заводи като част от националната ИТ екосистема“, каза Плевнелиев. "В резултат на това първите 8-битови, 16-битови и 32-битови компютри, графични станции и запаметяващи устройства бяха проектирани и създадени само месеци след еквивалентните западни продукти."

Разработването на първия български персонален компютър, наречен IMKO-1 (от индивидуален микрокомпютър), започва през 1979 г. в Института за техническа кибернетика и роботика.

Около 50 броя са произведени за целите на тестването. Технически, IMKO-1 е клонинг на персоналния компютър Apple II Plus, с някои промени, като например възможността за показване на кирилични шрифтове.

IMKO-1 има един мегахерцов процесор, цели 48 килобайта памет и порт за касетофон, предназначен за съхранение.

ROBKO-1 – компютърът, победил западните си колеги в една ключова област - можеше да контролира роботизирано рамо.

По онова време роботизираните части обикновено се управляват от по-големи и по-скъпи миникомпютри, а не с микрокомпютър като IMKO-1.

Правец 82

По същество IMKO-1 беше прототип на това, което по-късно щеше да стане „Правец 82“.

Започва живота си като IMKO-2, но името му е променено, за да отрази неговия произход - новата компютърна фабрика в западния български град Правец, който освен това е роден град на дългогодишния лидер на Българската комунистическа партия Тодор Живков.

Самият Живков е силен поддръжник на плановете на България да се превърне в център на компютърно производство: той веднъж заяви, че страната трябва да се превърне в „Япония на Балканите“.

Представен през 1982 г., „Правец 82“ включва няколко подобрения спрямо предшественика си, включително добавянето на опционално 5,25-инчово флопидисково устройство.

Но дори и да се приеме, че „Правец 82“ номинално е бил персонален компютър, малцина в България всъщност можеха да си позволят такъв за лична употреба.

Вместо това, повечето осъществиха първите си контакти компютрите в училищата, в които правителството достави хиляди бройки „Правец 82“.

Скоро в цялата страна започнаха да се появяват компютърни клубове, където младите хора се занимаваха с различни програми и части за роботика.

По времето, когато във Великобритания се подгряваше сцената на видеоигрите (на домашни компютри като ZX Spectrum и Commodore 64), в България младите хора все по-често помагаха на институциите с домашни компютърни програми практически за всичко: от графичен дизайн до управление на резервацията на хотелските стаи.

Голям в Съвета за икономическа взаимопомощ

„Правец 82“ остави своя отпечатък и в чужбина. На върха на българската индустрия за компютърен хардуер към края на 80-те години, страната доставяше около 40% от всички компютри, произвеждани в страните от СИВ.

В крайна сметка техноутопията, която Живков и останалата част от комунистическата партия си представяха, не се сбъдна.

След като България се отказа от комунизма и централното планиране и отвори пазарите си, тя вече не можеше да произвежда и продава своите компютри, които често се основаваха на откровено плагиатство на западните дизайни.

Но би било погрешно да се твърди, че всичко е било напразно. След като икономиката бе либерализирана, някои от първите частни компании в страната бяха компютърни фирми, притежавани и управлявани от същите тези деца, които се занимаваха с „Правец“ в училище.

Някои от тях заминаха за Силиконовата долина, носейки със себе си STEM експертиза и духа на техноутопията, макар и в нова силно индивидуализирана и либерална форма.

И тъй като България намери основата си в новата глобализирана икономика, тя отново се очерта като регионален лидер в сектора на информационните и комуникационните технологии (ICT) със стартъп система, която непрекъснато напредва и се развива.

„Логично е, че през последните години България успя да доразвие силния си потенциал от миналото, като създаде процъфтяваща и широка IТ екосистема, разпространяваща се от игралната индустрия, през големи по обем данни, изкуствен интелект и всички аспекти на софтуерното инженерство“, добави Плевнелиев .

Дали всичко е благодарение на „Правец 82“?

Не. Но наличието на компютъра и въвеждането в предлаганото от него програмиране създадоха поколение българи, запознати с компютрите, желаещи да създадат своя собствена версия на Япония на Балканите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


438
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елпром Ловеч правеха добри копия на Хилти! Но някой от другарите понякога донасяше истинското Хилти и веднага разбираш колко сме назад! Тошко защо не се возеше във Волга а се возеше в Мерцедес?!?! :)))))))))))) Защо мотобатальона който го охраняваше караха БМВта а не руските копия - Урал Днепър!:)))))))))) А може би Балкан 250!?:)))))))))
285
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти 1982ра, тошови комунисти, но направиха много повече за България от въшливите атлантици на тиквата.....Да, така е, берете червени плодове и пляскате с ръцете ама отзаде! :)))))))) ....Трудно е!:))))))
284
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Комунисти 1982ра, тошови комунисти, но направиха много повече за България от въшливите атлантици на тиквата.
283
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Седемлетната планова икономика на ЕС анно 2021ва доведе до сегашните цени и все по-бързото затриване на Европа.
282
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Правец вместо да копират Епъл 2 да бяха кзмислили нещо наистина ново сега щяхме да сме много по-напред с материала....Тошковците измислиха Корекомите, за другаги със сметка във външно търговска банка, а за редовия българин - цяла краставица! :))))))))))))...Ей ги на, до ден днешен другарите пазят ревностно идеята на тяхното червено величие, мъчат се завалиите! :)))))))
281
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джон Атанасов е българин роден извън България, ако беше във щеше да го направят партиец и щеше да опикава столовете до дълбока старост! :)))))))))))
280
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Правец вместо да копират Епъл 2 да бяха кзмислили нещо наистина ново сега щяхме да сме много по-напред с материала
279
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше и още един модел на "велик" български компютър, марка Вълко, модел Червенков! Голяма машина беше,ей!:)))))))))))))
278
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво разбираш под графичен режим и за кой модел става дума?...За модела Правец от 82ра година! Къде е Правец и къде - Ябълката!?:)))))))))
277
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Форума тотално изпростя. Чао.
276
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова почти всеки хванат банкомат измамник у странство е с буггарашшки пашапорто!.....Няма такова нещо, най добрите по банкоматите са украинците, доказано е! Има разбира се чат пат по някой нашенец но украинците са доказани майстори!
275
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво разбираш под графичен режим и за кой модел става дума?
274
1
 
1
 
! Отговори
до 346 преди 2 години
аналогичен случай в нашето село. едно овчарче опъна коча и му се извиха рогите. факт!
273
3
 
3
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 години
Българинът е създал компота ... ууупс ... компютъра, също така българин е създал бобения ... уууупс ... брауновия газ. Българите са най-големите специалисти по компотите ... ууупс, компютрите, сиреч - сите са АйТи специалисти. Затова почти всеки хванат банкомат измамник у странство е с буггарашшки пашапорто! Булгаааааар булгааааар ... капацитет му е едва в долната част на мегабайтовата скала, но претенциите му са в горната част на йоттабайтовата!
272
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да сравнвяаш канадското Комодоре срещу компютърната архитектура на Епъл по чиято е правен Правеца?.......Нима тошковия Правец работеше в графичен режим!?!?!!?:)))))))))
271
2
 
2
 
! Отговори
Robinzon преди 2 години
До Анонимен345Не съм платен *** .Не отричам българското.Продължавам да те питам кое е бълагрското.
270
1
 
0
 
! Отговори
до Комодореца преди 2 години
Как може да сравнвяаш канадското Комодоре срещу компютърната архитектура на Епъл по чиято е правен Правеца ?
269
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нелкоцина *платени ***, чиято цел е да сриват самочувствието на българина и да ни карат да се чувстваме малки, защото малкия човек лесно се мачка а тяхната цел е да мачкат. Сори не сме малки. Точно в областта на инжинерното изкуство и особено в областта на компютърните и информационните технологии българите сме много големи......Малки сте за съжаление, като акъла на Тошковеца ви! Малки сте защото червения мозък може само да пудри партйни ритуали защото мозъка му е малко, заченат в землянка от шумкарски нагон - толкова драги! :)))))) ... Лицето на държавата се вижда ясно! :))))))
268
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 345 Дай пример колко си голям в информационните технологии. Виж примерно Стефка Костадинова скочи 209, толкова години не можаха да подобрят рекорда. Неоспорим факт.
267
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нелкоцина *платени ***, чиято цел е да сриват самочувствието на българина и да ни карат да се чувстваме малки, защото малкия човек лесно се мачка а тяхната цел е да мачкат. Сори не сме малки. Точно в областта на инжинерното изкуство и особено в областта на компютърните и информационните технологии българите сме много големи.