Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?

Това зависи от регулаторите
Обновена: 15 фев 2023 12:20 | 15 фев 2023 12:20, Йоана Цонева
65
Ще остане ли Европа без Facebook и Instagram?
Снимка: БГНЕС

Facebook и Instagram може да се наложи да спрат да изпращат данни на европейски потребители в Съединените щати през следващите два месеца поради опасения за поверителността.

Европейската група от регулатори на поверителността, Европейският съвет за защита на данните (EDPB), ще издаде обвързващо решение по случай, проверяващ трансферите на данни от "Мета" към Съединените щати до 14 април, заяви говорител на EDPB пред "Политико".

По-рано компанията собственик на двете социални мрежи "Мета" каза, че може да се наложи да спре услугите си в Европа, ако регулаторите преценят, че правната основа за трансфер на данни е незаконна.

Нова трансатлантическа сделка за трансфер на данни е в процес на финализиране и се очаква да дойде преди лятото. Но това може да е твърде късно, тъй като ще остави Meta без подходящо правно основание за прехвърляне на данните на европейските си поребители, които съхранява между решението на регулаторите и влизането в сила на новото споразумение.

Случаят произтича от жалба за поверителността, подадена от австрийския активист Макс Шремс през 2013 г. Ирландската комисия за защита на данните през юли 2022 г. първо предложи да се забрани на Meta да използва правен инструмент, известен като "стандартни договорни клаузи", за да изпраща данни на потребителите до САЩ. Това решение дойде, след като Съдът на ЕС анулира споразумение за данни между ЕС и САЩ, наречено Privacy Shield, като постанови, че то не защитава в достатъчна степен данните на гражданите на ЕС от достъп до тях от властите на САЩ.

Ирландският регулатор на данните в края на януари задейства механизъм за разрешаване на спорове - известен като член 65 - след като не успя да разреши възраженията, повдигнати от други европейски органи за защита на данните относно неговото решение. Говорителят на EDPB каза, че официалната процедура за секретариата за изготвяне на обвързващо решение официално е започнала във вторник и ще бъде приключена в двумесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Ако беше смелил информацията, щеше да прочетеш, че не са само данни от тези мрежи, а данни от какво ли не. Всичко около теб е интернет и всичко бълва данни и информация. Ценна информация. Дори този коментар е информация и то ценна. Продуктът го използват университети, училища, болници, летища, авиолинии, превозвачи на стоки, банки, телекоми.
28
6
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Тоя направил една интеграция на SF или MS Dynamics с 1000 реда код отзад и вече имал автоматизирана платорма и се мисли за голямата работа. То вече малките магазинчета налазиха SF и си правят автоматично какви ли не заявки, ама той се мисли за голямата работа. Както и да е де- не му се връзвай, очеизвадно си гледа мизерния бизнес, мисли се за милионер, пък то я печели 100к годишно (дето ние взимаме по толкова за 1 от 100 подобни проекта на година), я- не.
27
2
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
"ония" вместо "оня", "антисоциялните"- тотален ***, ама сее акъл... Ех, ех...
26
1
 
40
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Че как живеехме преди да има фейсбук и Инстаграм,направо се чудя.В каменната ера ли бяхме или в бронзовата епоха .
25
5
 
10
 
! Отговори
do 23 преди 1 година
Малеее, направил платформа за продажба по цял свят. Лелееее, проект за второкурсник от ФМИ. Под път и над път готови подобни проекти и с елементарна грамотност и 10 дни труд правиш работеща такава. Ама я нямаш. Не се опитвай да спориш с батковците, моля те. Твоят бизнес е една трохичка спрямо дейта аналитикс милиардите, които се въртят покрай тези данни.
24
7
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
Не ме интересуват смешните ти платформи за продажба на дрънкулки по 10-20$. Говоря за сериозен бизнес тука. Само по 5 плюса ли можеш да си сложиш на жалките коментарчета?
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако без фeсбук ви oмрe бизнеса, ми просто не ставате за това.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надявам се
21
9
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
продължаваш да се вживяваш в некаква роля на просветен а всъщност си *** който се мъчи в опит да се доказва като капацитет в някаква сфера . а и със сигурност не печелиш това което аз печеля за 2-3 год. но все пак мечтите са безплатни , дерзай .
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кеф. А дано!
19
13
 
6
 
! Отговори
do 15 преди 1 година
Да обясняваш на средностатистическия българин как и защо се използват тези данни е равносилно на това да се опитваш да обясниш на сляп по рождение какво е жълто. 80% от населението е функционално неграмотно и не може абсолютно нищо, а ти говориш за предикативни анализи и подобни. По-сериозно.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЪКЪН ! Децата ще вземат да излязат малко навън ....
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А инфлуeнсърите какво ще правят без инстаграм? Как ще живеят?
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остават без подходящо правно основание за прехвърляне /изтичане/ на личните данни на европейските си поребители към Пиндостан.
15
1
 
17
 
! Отговори
е и? преди 1 година
истината мигрира във Телеграм!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, защото тогава всички ще започнат да използват китайския тикток и туитъра на Мъск, а това не е политически изгодно.
13
10
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Отново се показваш с тотална липса на капацитет. Утре, ако го няма, ще заобиколя забраните. Айде бягай да въртиш геврека на баничарката, много те моля. Технологичните теми ги остави на батковците, дето изкарват месечно, колкото ти за 2-3 години.
12
0
 
13
 
! Отговори
а кой му пука? преди 1 година
на ЦРУ ли?
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста големи компании разчитат на данни от социалните мрежи. Работил съм по доста продукти, които анализират тези данни и дават сериозно предимство на бизнеса. Данни от социални мрежи, уебсайтове, дори от операционната ви система. Подобен ход би имал пагубен ефект върху редица ценни за обществото бизнеси. Защо, как, какво- дълго за обяснение. Който разбрал- разбрал. Един ден за вас ЕС е лош, на другия ден- чудесен как ше спира Fb. Нормално за лутащи се всезнайковци.
10
10
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Със сигурност зависи. Но си твърде нископлатен и ограничен, за да схванеш. Погледни си фиша със заплатата. Смешно, нали? Дори жалко. Седнал да коментира дигитализацията и бизнесите за стоцили милиарди. Нито съм кифла, нито съм кроасан, нито съм написал долния коментар, но той е повече от верен.