Най-застрашени от възхода на изкуствения интелект са жените

Те ще бъдат заменени на работното място
30 май 2023 20:52, Нели Христова
43
Най-застрашени от възхода на изкуствения интелект са жените
Снимка: Pixabay/geralt

Докато изкуственият интелект предизвиква сътресения сред цялата работна сила - от сценаристи до финансови консултанти, оказва се, че технологията ще замени непропорционално много работни места, които обикновено се заемат от жени, сочи проучване на фирмата за анализ на човешките ресурси Revelio Labs.

"Разпределението на половете по професии отразява предразсъдъците, дълбоко вкоренени в нашето общество, като жените често са ограничени до роли като административни асистенти и секретарки", казва Хаки Озденорен, икономист в Revelio Labs. "Вследствие на това въздействието на ИИ се изкривява в зависимост от пола."

Revelio Labs идентифицира работните места, които е най-вероятно да бъдат заменени от ИИ, въз основа на проучване на Националното бюро за икономически изследвания. След това те определили разпределението на тези работни места по пол и установили, че много от тях обикновено се заемат от жени, като например събирачи на сметки, служители по ведомостите и лични секретарки, съобщава Блумбърг.

Напредъкът в ИИ задълбочава неравенството между половете в световната работна сила, където компаниите обмислят да съкратят част от персонала и да използват генеративен ИИ в работния си процес. International Business Machines Corp. наскоро заяви, че забавя наемането на служители за длъжности, които могат лесно да бъдат заменени от ИИ в бек-офис функциите, като например човешките ресурси. Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна прогнозира, че до 30% от тези позиции могат да бъдат заменени от автоматизация в рамките на пет години, което потенциално може да доведе до загуба на около 7800 работни места.

ИИ е по-вероятно да поеме рутинни работни места, такива, които се заемат предимно от жени. Например моделът ChatGPT на OpenAI Inc. може бързо да търси, преглежда и обобщава големи обеми текст - задачи, които обикновено отнемат много повече време на съдебните помощници. В областта на набирането на персонал ИИ може да автоматизира процеса на сортиране на автобиографии - задача, за която преди са били необходими повече хора, казва Озденорен.

Но това не означава, че други висококвалифицирани работници могат да се чувстват сигурни за работните си места. Според Revelio Labs предварителните изследвания също така показват, че генеративният ИИ може да окаже по-голямо въздействие върху високоплатените професии, отколкото върху нетрадиционните работни места в производството.

"Занапред осигуряването на възможности за преквалификация ще бъде от ключово значение за жените, за да се ориентират в променящия се трудов пейзаж", казва Озденорен. "По този начин можем да се възползваме от потенциала на изкуствения интелект, като същевременно използваме техните ценни умения и опит", каза той.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Почакайте само, когато започнат да правят супер реалистични роботи тип андроиди като във фантастъчните филми и да могат не просто да стават за секс, ами и да ''раждат'' деца чрез изкуствени инкубатори. Повечето от сегашните мъже може и да не проявят интерес и да им се стори извратено, но бъдещите поколения ще го приемат за нормално. Единственото нещо, с което жените държат мъжете е секса, а без него стават излишни. Нали жените искат свобода и да не бъдат третирани като икубатори? На ви свобода!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 29 - Точно това е! ИИ не е просто програма на сървър. Може да бъде адаптрано за изцяло лични нужди.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбирам следното - ако всички са безработни, кой ще е клиент?!
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мда, ако секретарките бъдат заменени от ИИ най-потърпевши ще са шефовете, а все пак те са тези, които решават кого да наемат, хахах.
30
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайде да си говорим сериозно за мъже срещу жени. На фронта в Украйна, войниците какъв процент са мъже и какъв - жени? 50/50? Или 80% мъже, 20% жени? Или 99% мъже, 1% жени? АЙДЕ ДА СИ ЗАТВОРИТЕ УСТИЧКИТЕ ЗА НЕРАВНОПРАВИЕ! АКО МОЖЕ ДА СТЕ ТАКА ЛЮБЕЗНИ! Как не ви е срам!
29
2
 
8
 
! Отговори
Домашен любимец преди 4 месеца
Искам и тук да напиша, че приветствам новите си ИИ господари.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дотук разбрах,че най страшни са ваксините срещу Ковид и 5G.Не знам какво да правя.Покрай нас е пълно с антени за GSM,може и за 5G да има. Ваксинирах се и всичките ми колеги се разболяха,а аз не!Някои познати пък Ковида ги отнесе. За 5G нямам особени страхове.В казармата служех на радиостанция и като хванех луминисцентна лампа и я приближавах до антената лампата светеше без да е включена никъде.Шофьорите направо се чудеха как така!Сега лампите у дома не светят като оная,така,че съм спокоен.
27
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
Мдаа, ама точно си представям ИИ как урежда среща с любовницата и се обажда на хотелите за мистър и мисис Х, как се правят досиета с инфото от ИИ, как се подслушват разговори..абе Вие имате ли идея до каква информация има достъп една секретарка и добрите такива са като дясна ръка? А човешките ресурси - сега назначаваме на тази заплата и такава длъжност, щото осигурителните прагове са по-ниски, обаче от Нова година на други длъжности...луда разногледа калинка ще стане ИИ
26
3
 
12
 
! Отговори
Феминистка преди 4 месеца
Безусловна и немедлена забрана за ии. Мръссен сексист и женомразец.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вярно е! Имам бивши колежки, които останаха асистентки след магистратурата и виждам как ако се кръстоса ксерокс с латерна ще се получи тяхната перфектна версия. А AI може доста повече.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Кавалер дясната ръка заменя идеално
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 20 лелее сексист такъв, ти току-що каза че жени не могат да пробият в топ-студентите. Тц тц неудобно
22
0
 
23
 
! Отговори
Кавалер преди 4 месеца
Не е вярно. Нищо на този свят не може да замени една красива, страстна жена!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
10, сградата, в която вероятно се намираш в момента, не се прави на конвейер. Все още хора пъплят по строежа и зидат и заваряват. Но ако случайно измислиш модел -- само да ти подскажа, че с LLM нема да *** бъди -- та ако измислиш модел, който да строи и да зида, ами супер, може пък да се повиши качеството на новите строежи в родината.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"длъжности, които могат лесно да бъдат заменени от ИИ в бек-офис функциите, като например човешките ресурси" - каква длъжностт е това въобще, от чистачка има повече полза - "рутинни работни места, такива, които се заемат предимно от жени" - ами заемайте по-нерутинните, за ракетни инженери май ще се намери място и за жени... Ама трябва да го завършите първо... Ааа не в университета е място за купонясване, не за учене, забравих. Лоша патриархия лоша лоша. Искат да си учил и да си специализирал
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Разпределението на половете по професии отразява предразсъдъците, дълбоко вкоренени в нашето общество, като жените често са ограничени до роли като административни асистенти и секретарки" - Що така са ограничени? Ей го идвайте за плочкаджийки, водопроводчи..чки, електротехнички, заварчии..хмм-чки, бре те повечето истински професии даже не можеш да ги преобърнеш в женски род... Що ли.
18
14
 
7
 
! Отговори
Майстора преди 4 месеца
Жените щото ги мързи да работят, не им се занимава да учат, предпочитат ниско квалифицирани дейности... на бюрце... с климатиче... Та може и с малко по-усъвършенствано PC да ги заменят. Естествено - резултатът е мрънкане хленчене жалване опяване и ЛОША ПАТРИАРХИЯ. Ами да беше нау,чила да правиш нещо сериозмо мммма!
17
11
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 4 месеца
Бас хващам, че до 10-15 години всичко ще се върши от ИИ. Някои хора идея си нямате колко бързо се развива тази сфера...
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много хора искат да се спре. Ама няма как да спреш Китай примерно да го правят. А после като им падне производствената цена понеже ползват роботи - ще ни завладеят... Отделно ще има и армия от роботи.
15
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И проститутките ще заменят. И съпругите ще заменят. Вече няма да има нужда да търпим мрънкащи за всичко жени.