Чат в клас? ЮНЕСКО иска забрана на мобилните телефони в училище

Използването им води до лоши образователни резултати
1 авг 2023 19:39, Стела Стоянова
48
Чат в клас? ЮНЕСКО иска забрана на мобилните телефони в училище
Снимка БГНЕС, архив

ЮНЕСКО публикува Глобален доклад за мониторинг на образованието през последните 18 години, в който предлага цялостна оценка и препоръки за образованието по света. В тазгодишния доклад специален акцент е поставен върху "забраната на мобилните телефони" и нейното въздействие върху образованието.

В доклада на образователната, научната и културна институция на ООН се подчертава пряката връзка между прекомерната употреба на мобилни телефони и лошите образователни резултати. Установено е, че продължителното време, прекарано пред екрана на мобилните телефони, оказва отрицателно въздействие върху емоционалното състояние на децата. За да се отговори на тази загриженост, ЮНЕСКО препоръчва въвеждането на забрана на смартфоните в училищата, пише БГНЕС.

В доклада се подчертава, че е важно да се поддържа "ориентирана към хората визия за образованието", като се гарантира, че цифровите технологии допълват взаимодействието с учителите лице в лице, а не го заместват.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле изтъкна неизмеримия потенциал на цифровата революция в образованието, но също така подчерта необходимостта от предпазливост и подходяща организация за справяне с потенциалните обществени предизвикателства.

Няколко държави вече въведоха забрани за използване на смартфони в училищата, отчитайки потенциалното въздействие върху академичните постижения на учениците. Франция, Гвинея, Латвия, Мексико, Португалия, Испания, Швейцария, Съединените щати, Канада, Шотландия, Бангладеш, Таджикистан и Узбекистан са сред държавите с различни форми на забрана на мобилните телефони в образователната среда.

Проучвания, основани на широкомащабни международни оценки като PISA, показват връзка между пристрастяването към смартфоните и влошените академични резултати.

В Белгия, Испания и Англия се наблюдава подобряване на академичните резултати, особено сред учениците с по-слаби резултати, след въвеждането на забрани за използване на мобилни телефони в училищата.

В Турция решение, публикувано в Държавен вестник през 2019 г., внесе промени в наредбата за институциите за средно образование на MEB (Министерството на националното образование). Решението включва забрана на мобилните телефони, фотоапаратите, таблетите, компютрите и смартчасовниците в училищата, като училищната администрация има право по своя преценка да разрешава или ограничава използването им по време на почивките.

Учителите също участват в определянето на използването на мобилни телефони по време на учебните часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Телефона днес,е неразделна " част" от всеки индивид,независимо възрастта му! Та прекалено е в училище,и то в час,да ползват " телефони" учениците! Ние през Социализма,като нямахме телефони,си ни беше по спокойно!-:) Телефона днес е една съвременна " глезотия" без която Може!!!-:) Така че " телефона" няма место в Училищата и най малко в Час!!!
23
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз ползвам iPad Pro с M2 процесор с Apple Pencil и ми вършо невероятна работа
22
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЙОНЕСКУ да не дава акали, че ще яде шамари
21
1
 
18
 
! Отговори
Е преди 9 месеца
Най-накрая някаква международна организация да каже нещо смислено.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз съм ЗА забрана на мобилните телефони в училище!
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Крайно време е да се въведе забрана за употреба на телефони и таблети в училище. Тази идея е закъсняла.
18
16
 
1
 
! Отговори
vale_karo преди 9 месеца
Аз мисля ,че вървим в грешната посока. Вместо да забраняваме тези неща ,по добре е да закрием училищата ,университетите ,академиите. Те вече не са ни нужни. Имаме си Ютуб и тем подобни ,Защо да харчим народна пара?
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В ЮАР са забранили айфоните в министерствата. Забрана за ползване на айфон се подготвя и за други среди (например учебни заведения) и в други страни. Защото чрез тях се извършва шпионаж. В момента е актуална забраната на китайски в немски висши училища..
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това на снимката средневековен уред за мъчения ли е?
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вместо мобилни телефони, час по джендерия като в цивилизования запад.
14
0
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 9 месеца
Технологиите накрая ще убият интелекта и мисълта. Ето например аз вчера прочетох цяла статия от ББС с гугъл преводача. Домързя ме да си блъскам главата да си я преведа сам. Е все пак проверявах дали превежда правилно.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Министърът на образоването се е снимал усмихнат, че е приел 900 000 $ от САЩ за "борба се фейк- новините" и за "образование",да разбираме за сащанска пропаганда, най-вече антируска и за промиване на мозъци чрез училище и медии. Което е позор! Позор за нацията ни. Позорно е и раболепието на министерството. Защо сащанците не си погледнат коччччината? Каква отвраттт е там? А минисърът се радва, че ше лансира тази отвраттт?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Китай всяко дете има право да ползва телефона за забавления иначе е само работа и заякване.
11
2
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 9 месеца
Единственното което прави AI в сегашната училищна действителност е допълнително затъпява учениците и ги прави още по-мързеливи (а си мислехме, че няма накъде повече!). Вместо да се помъчат, например, да напишат есе по чужд език сами, това им го прави GPTchat на едно ниво, което те нямат и след това дори не могат да прочетат като хората написаното (уж от тях). Така че сега вредата е многократно по-голяма от ползата.
10
2
 
2
 
! Отговори
Утопия преди 9 месеца
Ще дойде ден и ще разгадаем къде се крие съзнанието и как функционира. После много лесно може да се вкара в чип. И ето ти безсмъртие. Религиите казват че ни е сътворил бог. Само че аз мисля че Вселената и ние имаме различни създатели. А и май Вселената е вечна и безкрайна. А такова нещо няма как да има Творец. Разбира се това е непонятно за малките ни животински мозъчета. И все пак ако има достатъчно време човек може да стане Бог. Само вижте за сто години какво се постигна.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Последния отчет на Форд показва, че губят милиарди да правят елекрически автомобили за 2024 година Фордще загуби 7 милиарда долара.
8
4
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 9 месеца
Преди като нямахме телефони на училище само 200 грамово патронче си носих и една дъвка. Нищо друго не ми трябваше
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не ми дреме трябва да спасим САЩ от ООН в което се превърна след ВСВ, преди това бешесимвол на свободата.
6
5
 
1
 
! Отговори
кифърлъ преди 9 месеца
бе кви са теа ЮНЕСКО веее , как че ми забраняват на дитету да не е у фейсо и тик токо у училището ?
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Русия мобилните телефони в час не са разрешени.