Кристиян Бойков – опасният хакер или удобният "образован клошар"?

Според адвокатите му - целта е да се удари компанията, в която работи
Обновена: 17 юли 2019 18:40 | 17 юли 2019 18:40, Александър Попов
241

Кристиян Бойков е запален геймър. В профила си в социалната мрежа често споделя новини за различни хакерски атаки. В последната година Кристиян работи като експерт по киберсигурност в "ТАД Груп". В края на миналата година той направи експеримент пред Новините Он Еър.

"За да ни покаже колко сме уязвими в мрежата, 20-годишният пловдивчанин създаде нова безжична мрежа, която използвахме като доставчик на интернет. В нея въвеждаме данните си за онлайн банкиране. Секунди по-късно той вече ги има, разказва репортерът на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Всяко едно изображение, което зареждате вие, го зарежда и човекът, който ви атакува. Единственият начин е да използват доста по-трудни пароли, а на публични места да използват VPN връзки", разказва Бойков.

Още по темата
От години Кристиян изследва пропуските в интернет сигурността.

"Това е метод, чрез който лице, което е в една мрежа с друго лице, може да гледа трафика, който минава през тази мрежа с цел лична облага", разказва Кристиян.

През 2017 г., когато е още ученик, Кристиян пробива защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Тогава момчето разкри, че личните данни на 1,2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на МОН и всеки е можел да стигне до тях без идентификация. Тогава от просветното министерство поканиха Кристиян да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията. А малко след това получава и покана за работа в TAD Group.

"Видяхме Крис като етично момче, а можеше да манипулира оценките. Министърът изпрати благодарствен адрес към него и така се запознахме", казва Дияна Хаджийска, юристконсулт на TAD Group.

Според експерти, ГДБОП стига до Байков по забравен "lock" файл, в разпространените до медиите данни. Във файла имало информация, че е отварян от компютър с потребителското име - Kpuccc. Този скрит файл обаче не е пряко доказателство, че Кристиян Бойков е изтеглил документите.

"Кристиян е най удобното младо момченце. Той е образованият клошар", смята адвокатът Георги Стефанов.

Според адвокатите на 20-годишното момче, чрез задържането на Бойков се атакува фирмата, в която той работи.

"Взели са му апаратурата. Работи по големи проекти, с отнемането на техниката - удрят компанията. Неговото ликвидиране в момента и изземването на техниката му с данните поставя на колене дружеството", допълва Георги Стефанов.

В публично разпространените данни от изтеклите файлове, не се съдържат преки доказателства, че Бойков е разпратил въпросната папка до медиите. Но вече е с повдигнато обвинение от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 107Ако Симбиан е читава ОС, аз съм нигерийския принц, двто то в нарече и ще ти прати 10 млн евро, ако ти му пратиш банковите си сметки.
96
3
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Самата парична система създава хакерите! Докато има пари за крадене по разни банкови сметки, или електронни регистри с информация свързана със счетоводна документация на юридически лица, която може да бъде използвна с цел изнудване на същите лица, защото те имат пре достатъчно пари за да си платят за тази иноформация, ще продължава да има такива хакерски атаки. Паричната система забавя и развитието на автоматизираните технологии. Всеки ще хакне авт. тир, ако може да продаде продукцията му...
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Деса Секса си е купила в началото на годината Джип за 500 000 леваДа същата Деса, която има 120 квадрата апартамент от АРтекс, но се е сетила да го припише на другА Лиляна Павлова е получил "бонус" за успешното европредседателство - 3,5 милиона леваДа същата Лиляна Павлова, която размахва чанти от крокодилска кожа за 10 000 лева.То пък едно успешно председателство - направиха ремонт на плочките пред НДК и са седмица те се напукаха.
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до ХммммМой много добър приятел навремето когато е бил на 10 леко хакнал сърварите на близката банка и източвал сметки, хванали са го след два часа без да искат, държавата Германия не го е наказала, дори го е поощрила да работи за тях... . Всичко което знам за компютрите е от него, с телефоните сам се заребих, като за целта сам съм се развивал от първата читава ОС - Симбиан с много четене и безсънни нощи. В момента със смартфоните съм си на ти... и си имам частен бизнес .Но да не забравяме, че сегашните технологии са измислени по наше време . Има много гениални българи на всякаква възраст
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само по сайта на Хилъри Клинтън бяха работили цяла група хакери, а тук едно момче се справи с цялата държава....няма МВР, няма ДАНС, няма ГДБОП той ни прониква в тях, като момък в невеста. АМа верно е Вълшебник. А ния спали 12 години, пък после само за 12 часа го заловиха - и те са от Магическата академия.
92
1
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
за това ставаше дума, 92. колко жалко, че при обира на ктб не се бяха сетили да намерят пак някой хакер, нали... а тогава даже щяха да правят и закон против свободата на словото... а виновните отново поемат вината, като пак ни вземат за мезета...
91
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
И ГДБОПппп стигнал до него по забравен lock файл :))) Сериозно ли ... Абе да не е случайно по записи в log файл а ..... :))
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен са поне десет хакерите а поръчителя е един .
89
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Хахахааааа.Тези хакери са най-вероятно под 1% от населението на страната, така че въпросният господин пак има шанс да е познал... Но вслучая важното е, че всяка система може да бъде хакната, защото във всяка такава система, която е правена от хора, са били допуснати грешки, които лесно могат да бъдат открити от тези, които имат съответните умения. Хакерът обаче трябва да има мотив за извършване на такова деяние. А мотивът не може да бъде нищо друго, освен финансова изгода.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪЩИЯТ ХАКЕР ТРИ ПЪТИ Е ПРЕДУПРЕЖДАВАЛ КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАНИН ЧЕ СА ОТВОРЕНА КНИГА И ТЕ СА БЛЯЛИ. НАКРАЯ ТОЙ СЕ Е ОБАДИЛА В ЦЕНТЪРА ПО КИБЕРСИГУРНОСТТА. ОТ ДАНС ПЪК СА ПИСАЛИ ТРИ ПОРЕДНИ ГОДИНИ ЕДНИ И СЪЩИ ДОКЛАДИ КОЛКО СМЕ ЗАСТАРШЕНИ И НИКОЙ НЕ ГИ Е ЧЕЛ.
87
0
 
10
 
! Отговори
Да се извини... преди 4 години
Този ли е опасния хакер / Да подаде оставка и да се извини . И няма да бъде съден или наказан . И ще му оставят каквото си е смъкнал там от НАП. Това действа...... е поне при Цвъ. Цвъ. дето си задържа апартамента и още дузина политици ощетили държавата с милиарди успешно подейства. Тях вече НИКОЙ не ги търси с обвинения и смехотворни съдебни дела .
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 81 - както се оказа на наистина 80 процента от българите сме де-били щом допускаме така да се гаврят с нас.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да НВ би само, да сенпокажат неудобни за държавата данни ?Или ... да се окажат прекалено удобни
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 92Много филми гледаш....
83
1
 
3
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Интересни са службите в тая държава,хакнал сайта на МОН преди време,но проблем и престъпление никой не е видял и никой не се е самосезирал,но за сайта на НАП са се притеснили сериозно,хич не е читава работата.Това хакване не е от келешлък,дори и той да е.
82
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 90Всеки път, когат чуя за криптирана връзка и сърцето ми кърви от болка ...
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разберете кой му е платил да вади данните и за кого работи !!!Иначе сте хванали само крадеца а поръчителя къде е ???
80
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88Познавам хора ходели в казармите и да ти кажа, заолумите им бяха същите. Даже в един номер беше с цел повече подигравка стс страната и институциите й, отколкото лична облага
79
3
 
7
 
! Отговори
младежът преди 4 години
Онлайн банкирането ползва криптирана връзка. Какво като следи мрежата, как ще го декриптира?
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заслужава си, само и само, за да дестабилизираш дебелаците ...