МВФ предупреди: AI удря световния пазар на труда като цунами

Той ще засегне 40% от работните места в света следващите 2 г.
14 май 2024 11:16, Анисия Иванова
159
МВФ предупреди: AI удря световния пазар на труда като цунами
Снимка: БГНЕС

Изкуственият интелект удря световния пазар на труда "като цунами", заяви в управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Технологията вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от позициите по света в следващите две години, коментира Георгиева на събитие в Цюрих.

"Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това“, посочи тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързани с Университета на Цюрих.

"Той (изкуственият интелект) може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, повече неравенство в нашето общество", допълва тя.

Георгиева заяви, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, визирайки пандемията през 2020 г., както и войната в Украйна.

Въпреки че е очаквала повече сътресения, особено заради климатичните промени, икономиката е останала забележително устойчива, каза още лидерът на МВФ.

"Ние не сме в глобална рецесия", посочи Георгиева, която беше атакувана от протестиращи, призоваващи за действия по изменението на климата и справяне с дълга на развиващия се свят.

„Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, но това не се случи“, посочи тя. „Инфлацията, която ни засегна много силно, отслабва почти навсякъде“, допълни та, цитирана от Investor.bg.

Председателят на Швейцарската централна банка Томас Йордан, който също говори на събитието, каза, че борбата с инфлацията в Швейцария вече е напреднала.

Инфлацията се ускори до 1,4% през април, 11-ият пореден месец, в който покачването на цените в рамките на целевия диапазон на банката за 0-2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Телевизия
Най-нещастният щастливец и предприемчивият българин – на фокус в "Операция История" на 12 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.