Пенгезов напът да се върне в Апелативния съд

Бащата на "бедната" съдийка не е нарушил етичния кодекс, твърди ВАС
Обновена: 26 апр 2011 13:38 | 21 апр 2011 16:23,
80
Пенгезов напът да се върне в Апелативния съд
Веселин Пенгезов е невинен, твърди ВАС. Снимка: архив Булфото

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на Веселин Пенгезов от шефския пост във Софийския апелативен съд.

Пенгезов бе отстранен от поста от Висшия съдебен съвет на 18 януари, след като се оказа, че дъщеря му Анна е получила право на строеж в Приморско като „нуждаеща се“.

Бяха разкрити четири случая на "бедни" роднини на магистрати, на които общината е дала право да строят край морето.

Още по темата

Дъщерята на съдията единствена е получила парцел в ромската махала и не го е застроила.

Мотивите на съда са, че съдебният съвет не е формулирал достатъчно добре наличието на нарушенията му.

Според магистратите, съдебният съвет не е мотивирал с кои точно действия Пенгезов е нарушил Етичния кодекс на магистратите и съдебния закон.

ВАС напомня, че основно правило при налагане на дисциплинарно наказание е, че дисциплинарната отговорност е лична и се носи за лични действия, а в решението на ВСС са установени единствено действия на дъщерята на Пенгезов.

Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано пред състав от 5-има съдии. Тогава ще стане ясно дали Веселин Пенгезов ще се върне на шефския пост в Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дайте да ги видим тези "НЕЗАВИСИМИ" от ВАС,а и напишете какви са им "мотивите" за това тяхно решение!Прав е американският посланик като казва,че у нас има съд за бедни и за богати!
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много съдйя в тоз сайт много чудо .Нямате ли работа бе Какъв съд какви 5 лева в България.Всички са наши или на нашите деца и братовчеди
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
No 35 нещо ти е смешно а ?
36
7
 
11
 
! Отговори
мъдури преди 13 години
ташака е пълен
35
6
 
6
 
! Отговори
напътен преди 13 години
Пенгезов напът.. илиПенгезов на път ...Има голяма разлика...
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
31- Че като те е срам- емигрирай! Ще видиш, че има и по-лошо! Ама не искаш! Защо ли!?:)
33
4
 
17
 
! Отговори
Не така... преди 13 години
Ами да уволним ЦЧистия , че тъста и тъщата му "подарили" 120 000 лв. спестени от пенсиите им за 1 година,а той ги е взел. Докато Пенгезов не е взел нищо. Защо да не уволним и ББорисов заради Мишо Бирата, Калинката, Бучката, Фидоската..... И защо Пенгезов трябва да напуска ? Защото ЦЦ раздава индулгенции по телевизора, кой е виновен, и кой е невинен.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
30Що бе!? Ти ли имаш само място там, защото си много морален!:)
31
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Въх! Този форум на големи моралисти бре!:) Браво на съда! Въпросът с отговорността на пълнолетните е решен чудесно в законите! Просто си носят последствията, иначе в затворите за едно деяние щяха да лежат и родителите на извършителя:)) Браво на съда, че не се поддава на натиска на Боко и Цвъцко! Който си е нарушил закона, в случая щерката, да си носи последствията! Останалото са шменти-капели:)
30
11
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
Срам ме е за българският съд!
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По тоталитарно време поне имаше някакъв морал и мярка, а тия сега са силно безочливи. Тоя не могъл собствената си дъщеря да озапти от изкушения, а какво остава за другите хора. Тъпо е да се разсъждава, че само тя носи отговорност, защото тя се е чувствала под крилцето на тати. Такива хора нямат място в съдебната система, защото само я петнят. И той и тя да са мислили за последствията.
28
6
 
10
 
! Отговори
Читател преди 13 години
Не смятам, че основната причина за освобождаването на генерала-шеф на "цивилните гарги" от САС е гафът в Приморско.Много други изцепки има генерал-лейтенантът (виж коментар #9 от Гражданин) и очевидно на ВСС накрая му е писнало да прикрива греховете му. А съдиите от ВАС са нагазили в тиня до шията. Трима от тях бяха заловени с далаверите по ОПС-имотите в Приморско. ВСС ги погали с перце, но очевидно отговорът на техните колеги от ВАС е направо гавра с Висшия съдебен съвет. Сетне троен и петорен състав на ВАС опрости 2 млн лв хонорар на Сокола, с което се дава старт всеки политик, депутат, чиновник от висшия и средния ешелон на министерствата да краде от държавата пари под формата на хонорар независимо от размера на хонорара. При избора на ген.Пенгезов от ВСС за шеф на САС, последва жалба против неговия избор ; там пак съдия от ВАС, по-късно един от "героите" на Приморско, си плю в лицето и потвърди избора. Човек да се чуди: първо, защо въведоха административните съдилища, та те бяха направо излишно, и второ, защо попълниха щата на апелативните и върховния административен съд с неособено качествени и морални хора!!
27
6
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ТЕЗИ ОСВЕН ДА ДОБИВАТ ИМОТИ ПО УКАЗАНИЯ И ПОСТАНОВЛЕНИЯ .. ЗАЩОТО СА КАКВИ? БЕДНИ... МОЖЕ БИ БЕЗДОМНИ .. ?:) МОЖЕ ЛИ .. ДА ИЗЛИЗАТ ИЗОБЩО .. ТЕЗИ МАФИОТИ!!
26
5
 
7
 
! Отговори
брейййй преди 13 години
много ясно че ще го върнат,нали и Цв.Цв е получило едни пари от тъстовете,дето ги били укрили,ааааааааа?Той защо не подаде оставка,а този съдия трябва....много плоско мислене имате
25
4
 
8
 
! Отговори
ДО 20 преди 13 години
То и на запад едва ли имат такива писани закони, но там хората имат неписани морални закони и ги спазват сами без никой да ги подканя - подават оставки и напускат . ...
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз мисля, че трябва и дъщерята да я върнат. Даже да й върнат и имотите и хотелите. Редно ще бъде и публично да й се извинят. Каква Мангалия бихме били, ако не защитаваме престъпниците? Това е несериозно!
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормалните държави такива като тоя си подават оставки и остават извън системата - в България не искат да подадат оставка но като ги уволнят и намират начина да се върнат да продължат да крадат !!!! БСП ни докараха до тук - не гласувайте никога повече за тези хора!!!1
22
4
 
8
 
! Отговори
Калин преди 13 години
АЙ СТИГА ГЛУПОСТИ .. КАТО Е БЕДНА .. ЩО НЕ И ДАДЪТ ПАНЕЛКА В ЛЮЛИН А? АМАН ОТ ГОЦЕТА!!!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"във Софийския апелативен"Кога викате ще си сложите програмка за проверка на правописа и граматиката??
20
2
 
9
 
! Отговори
БЛЯСЪК В НОЩТА преди 13 години
Не очаквах и друго от българските съдии - това е държава на беззаконието и престъпността - убийства, отвличания, дрога, проституция, кражби на ДДС, корупция, контрабанда, подкупи. Ако се сЕщате ЗА нещо друго ПОМОГНЕТЕ и го напишете, щото се уморих . . .