Отстраненият шеф на САС обвини Цветанов в натиск върху съда

Отстраниха ме, защото така беше наредено, заяви Веселин Пенгезов
Обновена: 18 яну 2011 18:34 | 18 яну 2011 18:34,
85
Отстраненият шеф на САС обвини Цветанов в натиск върху съда
Снимка: Булфото

Веселин Пенгезов, който днес бе отстранен от поста председател на Апелативния съд в София, заяви, че решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов.

„Отстраниха ме, защото така беше наредено“, коментира магистратът пред журналисти.

Той твърди, че решението за свалянето му от председателския пост е незаконосъобразно и необосновано и ВСС не е взел предвид някои факти от съществено значение.

„Мястото, което е отстъпено на дъщеря ми, не е на морския бряг, а в ромската махала и не е атрактивно, не са предприемани никакви действия за строителство и тя се отказа от правото на строеж”, обясни той.

Според Пенгезов с отстраняването му се цели да бъде сложена ръка върху две от най-големите съдилища – Софийския градски и Апелативния.

„Виждате, че сега става битка за поста на градски съдия, ще стане една сериозна битка за поста на апелативен съдия, а овладеят ли се тези два поста, позициите са овладени”, категоричен бе магистратът.

Той припомни атаката от средата на миналата година, когато се появиха информации, че е свързан с някои от задържаните в акция „Октопод“ и проверката на ВСС, която показа, че не познава тези хора.

Пенгезов заяви, че му е оказван натиск по някои дела, на който не се е поддал, след което са започнали ударите срещу него и семейството му. „Първо изгониха жена ми от ДАНС, после започнаха атаки срещу мен”, посочи Пенгезов.

Той добави, че не е в добри отношения с МВР-шефа Цветан Цветанов от февруари миналата година.

По думите му всичко е започнало, когато Софийският апелативен съд е гледал мярката за неотклонение на сочения за приближен на Алексей Петров Антон Петров–Хамстера, който бе задържан при спецоперация „Наглите“.

Още по темата

Пенгезов заяви, че тогава министър Цветанов е разговарял с него и му е оказвал натиск Антон Петров да бъде оставен в ареста, но съдът го пусна.

„Той не беше задържан и оттам започна голямата битка“, отбеляза Пенгезов.

По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов определи като несериозни твърденията на Пенгезов.

Първоначално Цветанов отказа да отговаря на въпроси, свързани с бившия председател на САС, но след това заяви, че не е разговарял с него за това дали Антон Петров–Хамстера да остане в ареста или не.

„Ако г-н Пенгезов има някакви други факти и обстоятелства, нека да ги споделя”, заяви Цветанов и предположи, че днешното решение на ВСС е взето въз основа на фактите и обстоятелствата от извършената проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Пенгеза преди 13 години
Ами сега как ще си плащам наема в онова къще?
83
0
 
1
 
! Отговори
do potkupniq преди 13 години
zatvor za PANGEza,toi znae kakvo vyrhihe a nie mu se po4inqvahme MRASNIK,mnogo ima ohte takiva bokluci
82
0
 
0
 
! Отговори
Zdr преди 13 години
Ти да не си търговец на цветя?
81
0
 
2
 
! Отговори
Донита преди 13 години
АЗ НЕ ИСКАМ да решават съдбата на детето ми по телевизията АЗ НЕ ИСКАМ да продължават да ми хвърлят прах в очите АЗ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ, а не в бегло нейно подобие. КАКВО ИСКАТЕ ВИЕ? Бъди с мен и ти. На 21.01.2011г. в 12:00ч. ИЗЛЕЗ и сложи два карамфила на най близкото кръстовище. Покажи, че си ЖИВПокажи, че си НЕ СИ БЕЗРАЛИЧЕН към собственото си бъдеще и това на децата ти
80
0
 
2
 
! Отговори
vqra преди 13 години
Davai bat BOIKO naroda e s teb i tiq ot D.S. gi sloji na mqsto to im.
79
3
 
3
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
браво! само така! значи, много издавате фронта тука. нещо пак са се разшавали герберите! не им давайте мира! нулев интелект имат, така че смело!
78
2
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
ТОЯ СРАМ НЕМА ЕЙ.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анелия преди 13 години
Афанасий- вземи се стегни малко . Мина времето на комунизма, крадат ти от хляба ..
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
извинете, вие сте крайно заблуден народ :) Пенгезов не живее в Белия Дом, както вие го наричате , живее в кв. Симеоново. И малко се замислете преди да плюете, кой всъщност манипулира цялата схема :) Защото само като чета коментарите на злобари, който изобщо не са навътре в нещата и вярват на манипулирани медии.. аплодисменти за вас , по много интелигентен начин постъпвате :) А за манипулираните коментари, браво, евала ! Поздрави на Ц.Цветанов, добрия стар учител по физкултура, и на Пожарникаря
75
0
 
1
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
защото им плащат така да си мислят. и за да сподерят тези мисли
74
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Не мога да разбера, защо мисилите, че само и единствено Боко може се справи с мафията? Има индикации, че може да се бори със себе си или що?И защо не бихте подкрепили друг кандидат за борба с Мафията, като сте толкоз ербап?Тежко на тоз народ, който чака само на един човек...
73
0
 
3
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
облъчени, не ви ли стана ясно, че не е важно кой, кога, как и защо изкарва флашката или друго, а защо и какво е говорено и най-вече кой го е казал. уикилийкс в български вариянт нещо не ви изнася. долни мошеници. нахлупете миличионерските фуражки и да ви нема от тука! марш ***! не ни омърсявайте с долните си милиционерски лафове! има все още разумни хора!
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Погледнете само каква бруталност и алчност излъчва този човек.Отврат отвсякъде!!!Бой по зурлата!!!В рамките на закона!!!
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОТТУК НАТАТЪК КАКВОТО И ДА ИЗЛЕЗЕ КАТО КОМПРОМАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ЗАСЯГА ХОРАТА ОТ МИНАЛИТЕ 20 ГОДИНИ ДОРИ ИТЕЗИ КОИТО ГИ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ВЕЧЕ ЗАПОЧВАТ ДА СТАВАТ ЯСНИ ЗА ВСЯКО ХЛАПЕ ,КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЛА"НА ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ МИРИШЕ,,,,, ОЧАКВАТ СЕ СЕНКИТЕ ОТ МИНАЛОТО ДА ПРОГОВОРЯТ НА ЖИВО И ДА ПОСОЧАТ ВОЛНО ИЛИ НЕВОЛНО АНОНИМНИТЕ ДОСТАВЧИЦИ НА ФЛАШКИТЕ
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В "Гореща точка" частният детектив Марин Маринов показа нагледно колко е лесно да се подслушва.Той представи устройство, подобно на аларма за кола, с което обикновено се подслушват бизнес партньори. "Можеш да го оставиш на масата и да излезеш, а да следиш какво говорят партньорите ти дори онлайн", каза още Маринов.
69
1
 
6
 
! Отговори
стинг преди 13 години
Отвратителен мазник!
68
1
 
8
 
! Отговори
Софроний преди 13 години
Като видя мазната мутра на Пенгеза и като проследя всичките му изяви в миналото, историята с назначаването на дъщеря му, кинтите които е получил от Октопода и подобни структури м виналото, оставането му в съдебната система дори и като редови съдия е недопустимо. Както писа един човек по долу - нека поведе хорото къв "софийски градски затвор"
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В нормална държава този мустакат охранен *** никога повече нямаше да може да бъде съдия.А тука не стига че остава съдия пък даже и натиск имало.
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Единсвената надежда е открояващата се нискограмотност на изживяващите се като партийни воини на Герб словоблудстващи.Това означава или пубертет и ниско образование или затънтено селско развитие с модерен интернет достъп.При всички положения - колкото по-агресивни, толкова повече подкрепящи горните наблюдения.Обективно всичко доказа,че вождът е мутра - социалният експеримент върви към логичен край.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изборът на Пенгезов за шеф на съда преди две години наистина не беше бе посрещнат еднозначно. Тогава 26 съдии изразиха разочарование от избора му в отворено писмо до Висшия съдебен съвет."При наличие на две кандидатури на съдии, доказали своята професионална компетентност и почтеност, уважавани от колегите си, изборът на ген. Пенгезов буди най-малкото недоумение", се казваше в писмото.Пенгезов стана известен и с това, че направи шумното парти за рождения му ден в деня на катастрофата край Бакаджика, когато загинаха 17 души и бе обявен национален траур.Дъщерята на Пенгезов Анна Пенгезова пък бе замесена в скандал с имоти в Приморско. Под натиска на общественото недоволство тя декларира отказ от отстъпеното й от предишния кмет на Приморско Димитър Димитров право на строеж върху общински парцел на брега на морето като крайно нуждаеща се" заедно с роднини на други магистрати.