Пенгезов напът да се върне в Апелативния съд

Бащата на "бедната" съдийка не е нарушил етичния кодекс, твърди ВАС
Обновена: 26 апр 2011 13:38 | 21 апр 2011 16:23,
80
Пенгезов напът да се върне в Апелативния съд
Веселин Пенгезов е невинен, твърди ВАС. Снимка: архив Булфото

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на Веселин Пенгезов от шефския пост във Софийския апелативен съд.

Пенгезов бе отстранен от поста от Висшия съдебен съвет на 18 януари, след като се оказа, че дъщеря му Анна е получила право на строеж в Приморско като „нуждаеща се“.

Бяха разкрити четири случая на "бедни" роднини на магистрати, на които общината е дала право да строят край морето.

Още по темата

Дъщерята на съдията единствена е получила парцел в ромската махала и не го е застроила.

Мотивите на съда са, че съдебният съвет не е формулирал достатъчно добре наличието на нарушенията му.

Според магистратите, съдебният съвет не е мотивирал с кои точно действия Пенгезов е нарушил Етичния кодекс на магистратите и съдебния закон.

ВАС напомня, че основно правило при налагане на дисциплинарно наказание е, че дисциплинарната отговорност е лична и се носи за лични действия, а в решението на ВСС са установени единствено действия на дъщерята на Пенгезов.

Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано пред състав от 5-има съдии. Тогава ще стане ясно дали Веселин Пенгезов ще се върне на шефския пост в Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За разлика от мънкащите в тоя форум, съдът МОТИВИРА решенията си. И в статията е ясно казано какви са МОТИВИТЕ за такова решение. А мотивирането става на основата на ЗАКОНА. Законът НЕ Е предвидил бащата да носи отговорност за действията на дъщеря си и съдът е ДЛЪЖЕН да постанови, че няма нарушение. Вместо да мрънкате, че съдът постановеява нещо, което не ви харесва, мрънкайте че НЯМА ЗАКОН, който да го принуди да постанови друго.И на мен не ми харесва Закона на Ом, но не обвинявам ЧЕЗ за това.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАФИЯ
17
2
 
3
 
! Отговори
живко сталев преди 13 години
правото е онова нещо с което са се занимавали мъдреците.а сега глупците,Пенгезов трябва да отговаря и за това,че всички ни сме били зле!!!МОЛЯ ВИ,,бъдете разумни!!
16
0
 
5
 
! Отговори
Боб преди 13 години
"Бяха разкрити четири случая на "бедни" роднини на магистрати, на които общината е дала право да строят край морето."Е това немога да го разбера..Щом има и други престъпници значи няма проблеми????
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Екстра!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че естествено е невинен! Някой да е чувал, че отговорността е лична:) Да си правят дъщеря му каквото си искат като е сгафила!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И после коментари как може посланик да дава оценка на съдебната ни система?Ами така,може,дано спрат с безобразията и изцепките си,тия наглеци!Докато не започнат да се отчитат пред НС да речем за работата си ,няма да го бъде!В това съсловие липсва морал,не се ли нагушиха вече с пари!И преди 89-та пак беше същото ,но не се чуваше,никой не смееше да говори за това,не че сега когато отвсякъде ги плюят и хокат нещо се е променило!
12
2
 
11
 
! Отговори
Читател преди 13 години
1..Магистратите, в частност съдиите, като правило се смятат за деполитизирани, макар че един висш магистрат в миналото се хвалеше че е СДС-ар, и гледат да не навлизат в територията на политиците. Пренебрегвайки това правило, ген.Пенгезов безцеремонно, по генералски, навлезе в чужда територия пускайки в домашен арест Ал. Пет ров, и давайки му по този начин възможност заедно с Я.Янев и екип да стреля от упор по правителството на Бори сов.. Мисля,че това му действие няма да остане без отговор от политиците независимо от коя партия са, защото нито на СДС,нито на ДСБ, ГЕРБ, Атака, ВМРО и т.н., ще им бъде приятно магистрати да се намесват в тяхната дей ност, преследвайки лични цели или такива на някоя тяхна дружка и/или икономически кръг/кръгове.В пресата бяха изнесени данни за връзки на генерала с престъпността, по-конкретно, че навремето Трактора беше помогнал той да бъде избран за шеф на САС, а по-късно генералът му върна жеста, като негов състав пусна в домашен арест Трактора и започна да сипенето на компромат след компромат по адрес на законното правителство. От състави на САС бяха освободени групите "Всичко коз", Килърите, Баретата. САС беше и съдът, чиито състави стояха в пози ция "Стендбай" (Standby - готовност) и ако СГС случайно обвинеше някой престъпник, а това се случваше доста рядко, съдийките от САС веднага "поправяха грешката". 2.Шефът на САС беше суверен на СГС и под ботуша му пъшкаха 8 окръжни съда, на практика цяла Западна България. Така че състави на този съд носят отговорност за оневиняване или пък пускане в "домашен отпуск" на важни престъпници, скривайки се непрекъснато зад придоб илата печална слава "Липса на убедителни/категорични доказателства" и "намаляване на чувството ми за винов ност на обвиняемия". Преди Алексей Петров, САС освободи всичките му авери, арестувани в акция Октопод. По- голямата част от задържаните при операция Наглите също бяха освободени от Апелативния съд на Пенгезов. А Антон Петров Хамстера - цели два пъти безпроблемно излезе от ареста. Не смятам, че основната причина за ос вобождаването на генерала-шеф на "цивилните гарги" от САС е гафът в Приморско.Много други изцепки има гене рал-лейтенантът и очевидно на ВСС накрая му е писнало да прикрива греховете му. А съдиите от ВАС са нагазили в тиня до шията. Трима от тях бяха заловени с далаверите по ОПС-имотите в Приморско. ВСС ги погали с перце, но очевидно отговорът на техните колеги от ВАС е направо гавра с Висшия съдебен съвет. Сетне троен и петорен състав на ВАС опрости 2 млн лв хонорар на Сокола, с което се дава старт всеки политик, депутат, чиновник от висшия и средния ешелон на министерствата да краде от държавата пари под формата на хонорар независимо от размера на хонорара. Човек да се чуди първо защо въведоха административните съдилища, та те бяха направо излишно, и второ, защо попълниха щата на апелативните и върховния административен съд с неособено качествени и морални хора!!
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
една къртечница и няколко автомата всички ''бедни'' магистрати до стената ииииииииии ОГЪН
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Херувимка!
9
1
 
28
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Този съдия беше един от малкото,но множащи се напоследък съдии, които непрекъснато влизаха от скандал в скандал,започвайки от самото му назначаване, което беше скандално. Първо през 2009 г. се самопредложи пред ВСС за шеф на САС, където 2 години преди самопредлагането му имаше дисциплинарно дело за уронване на престижа на съдебната власт заради опит да въздейства върху дело с голям материален интерес точно в апелат ивния съд. Досъдебното дело беше спряно поради давност. Иван Колев ,бивш военен съдия и член на ВСС подкрепи самопредложилия се Пенгезов, който "умеел да сплотява хората и да ги стимулира да работят".От ВСС си плюха на сурата и само с двама "против" го избраха за председател на САС. Последва жалба против избора му; там пък съдия от ВАС, по-късно един от "героите" на Приморско си плю в лицето и потвърди избора.През същата година, точно в деня на катастрофата на Бакаджик, когато загинаха 18 човека, той беше насрочил банкет за навъ ршени 50 години. Не го отмени и съдии и висши полицаи ядяха и пиеха, когато хората плачеха. На банкета участ вуваше и бившият министър на МВР, сега "голям демократ" и моралист М.Миков. Миков е бил поканен от ген. Веселин Пенгезов, избран наскоро за шеф на Софийския апелативен съд. За частното парти рожденикът наел резиденция "Лозенец". Сред гостите му имало членове на ВСС и колеги магистрати. Ген. Пенгезов през 2004 г. искаше Военен съд да съди мафиотите, сетне работата на съдия му хареса и се отказа от тази си идея. Също през 2009 г. той заяви, че ще се радва, ако е приятел на Първанов.Тази му изцепка не беше забравена. В интервю в Стандарт той заяви, че 4 съдии клатят стола му. Съдия Куцкова, която се осмели да каже, че Пенгезов би спечелил, ако не се държеше като фелдфебел и която написа открито писмо до ВСС за недостатъците на генерала, се наложи да търси пристан в Софийския окр.съд. В по-ново време си заслужава да се отбележи интервюто му , дадено по случай твърдението на ЦЦ, почерпено от разговор на трима арестанти в следствения арест,че шеф на софийски съд има връзка с престъпността. Генералът крещеше "Нека дойде Цветанов да ме арестува, да видим как ще ме арестува". Е, всяко нещо си идва на мястото. Учуден съм,та дори и слисан от навлизането на председателя на САС в политиката, пускайки в домашен арест Ал.Петров, и давайки му по този начин възможност заедно с Я.Янев и екип да стреля от упор по правителството на Борисов.
8
4
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Гарван гарвану око не вади...
7
3
 
13
 
! Отговори
Хейтър преди 13 години
Не съществува дума "напът", неграмотници.Това са две думи "на път".
6
5
 
16
 
! Отговори
ВАРНА преди 13 години
Пенгезов е пръв приятел на Гоце, не се учудвайте
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТО ДРУГО НЕСЕ ОЧКВАШЕ, МИЗЕРНИЦИ
4
4
 
13
 
! Отговори
mery преди 13 години
Доста време съм отделил по въпроса с избора и действията на този генерал-съдия. Започнал е работа през 1986 г.като военен следовател, сетне е назна чен за член и шеф на Окръжния военно-апелативен съд - София, впослед ствие е бил негов председател. Станал е член и после шеф на Военно-апелативния съд ВАС.Към този съдия имах въпросите бил ли е член на БКП и нейн номенклатурен кадър, защото да си военен съдия е задължително да си номенклатур ен кадър на БКП; като член на ВАС дали е осъждал военни и какви тежки присъди е произнесъл. Смя там,че и там се е "проявил". Девет години работа във ВАС му стигат да стане чак генерал лейтенант: през април 2007 г. В. Пенгезов, шеф на Военноапелативния съд, е предложен за повишаване в чин ген. лейтенант и на Гергьов ден 48-годишният юрист става ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ. Да направим сравнение: ген.Колев,прославеният шеф на конницата по време на I-та световна война. Неговата наричана желязна дивизия печели битките при Добрич, Курт бунар,Карапелит,Кюстенджа, Черна вода, Мачин. Генералът винаги в битките е бил начело,той е водил просла вената си конница в атака. Става ген.майор на 51 години, а ген.лейтенант на 54 години.От 1912 г. е непрекъснат участник в сражения;многократно награждаван. Ген.Пенгезов става ген.лейтенант на 48 години,не е бил участник в експедиционните военни поделения нито в Ирак,нито в Афганист ан. Бил е военен юрист,последна военна длъж ност шеф на Военно-апелатив ния съд ВАС. Повишен в чин ген.лейтенант от президента,когато армията ни брое ше по-малко от 30 хил.щика и висш офицер с такъв чин може да командва цялата БА, а не ВАС. Интересно защо г-н президентът е повишил в такъв висок генералски чин военен съдия. През 2009 г., в интервю пред в-к Стандарт, ген.Пенгезов изплюва камъчето: Бих се гордял да съм човек на президента.
3
4
 
13
 
! Отговори
х преди 13 години
*** и тоя *** се връща. Е нема такава държава. То дъщеряму какво общо има с него. Ама в български съд морал, етика Това са непознати думи там. А ние чакаме правосъдие, е няма да дочакаме , та те се занимават само с това колко да се налапат , друга грижа нямат. Срам за нацията , е ако я има още
2
1
 
18
 
! Отговори
Приморско преди 13 години
Чичо Митко дето раздаде местата на висшите магистрати в Приморско пак се стяга да се кандидатира за кмет. Делата с/у него са прекратени.
1
2
 
15
 
! Отговори
Миро преди 13 години
Калеко Алеко се завръща! Хайде на купона!