Топим се като нация, но броят на оръжията у нас расте

В България са регистрирани 700 хил. оръжия
14 май 2024 17:00, Нели Христова
67
Топим се като нация, но броят на оръжията у нас расте
Снимка: Pixabay/Pexels

Близо 700 хиляди оръжия са регистрирани в службата за контрол на общоопасните средства в МВР и въпреки намаляването на населението те нарастват през последните години, пишат от "24 часа. А инцидентът с детето на Явор Божанков не е единствен през последните години.

Последният подобен случай беше във Враца на 13 април. Тогава 11-годишно момче взе въздушната пушка на дядо си от двора и неволно простреля в главата 2-годишното си братче.

Пневматичните оръжия се регистрират в МВР, въпреки че няма процедура за разрешително за притежанието им. Дядото стрелял с нея да гони гаргите. Малкото дете бе оперирано в “Пирогов” и лекарите три седмици се бориха за живота му в реанимацията на болницата, изписано бе едва преди дни.

Ситуацията е подобна на тази с оръжието на бизнесмена Димитър Бонзов, който оставил револвера си без надзор в двора на къщата, докато близките празнували. Имало няколко деца, едно от които - това на Божанков, стреляло неволно. Личното оръжие на Бонзов е законно. Дори да бъде обвинен за причиняване на средна телесна повреда и предоставяне на оръжие на малолетно, наказанията в тези случаи са условни присъди според съдебната практика у нас. Особено при хора с чисти досиета, какъвто е Димитър Бонзов. При обвинение разрешителното му ще бъде отнето. Пистолетът вече е иззет като доказателство по делото му, но няма да може да носи други оръжия.

В закона за огнестрелните оръжия ясно са посочени забраните за носенето им.

Недопустимо е откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност. Това важи особено за масови мероприятия - спортни, политически, културни, синдикални и други.

Забранено е влизането с оръжие в заведения, както и в църкви и манастири. От тази година с промяна в закона не може да се ходи с пищов и в лечебни заведения, училища, университети.

Законът наказва също и носенето им след употреба на алкохол и наркотици.

В случая с бизнесмена Бонзов той е бил в дома си в Арбанаси, а не на обществено място, но е нарушил другата важна разпоредба на закона - за съхранението на пистолета, който, както стана ясно, е бил с патрон в цевта и свален предпазител, оставен на достъпно място.

Оръжията се съхраняват в метални каси, които са неподвижно закрепени и заключващите се. Това важи за физически лица на постоянния им или настоящ адрес.

Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по настоящ адрес, физическите лица подават заявление за уведомяване до районното управление на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а бе, нема кво да коментираме. има си закони и следствени органи нека да си свършат работата! ...и на мен ми се иска на такива неадекватници никво оръжие, даже и воден постолет! а *** не ги решавам аз ти работи ...само искам за да има справдливост и тоя дето му е дал разрешителното да си понесе наказанието!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки у нас иска да е въоръжен. Защо? Защото няма сигурност , защото полицията и прокуратурата работят избирателно и хората не се чувстват защитени. Защо така не е в съседна Гърция например?
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много бойно оръжие и разрешителни за оръжие са дадоха по време на великите демократични промени - 35 години вече - бизнесмени, на партийни величия, партийни секретари и шофьорите им даже още от времето на СДС, после масово на ГЕРБ без да има необходимост , мутрите също се въоръжиха. Много от тези дори не са ходили в казармата и нямат навици за боравене с оръжие.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
заглавието е безсмислено
51
0
 
3
 
! Отговори
Петърчо - 10 годишен преди 2 месеца
Миии,кът няма армия и адекватна некорумпирана полиция,все някак и с нещо трябва да се защитаваме
50
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 2 месеца
"бил с патрон в цевта" ... това е револвер, ВИНАГИ ИМА ПАТРОН В ЦЕВТА!!!
49
0
 
1
 
! Отговори
Фибуначи преди 2 месеца
До ПРЕЗ 2002 г. ДПС,Викаш ако има детски по 50лв на месец по 5 деца ще. "Белите" не им е проблем 50 те лева детски. Там жената иска пъво кариера да направи и да търси некой принц, иска принца да има мезонет в Драгалевци и вила на Халкидики или поне в Лозенец. Принца требва да е забавен, мил ,но и мускулест мачо и да обича майка и също и тнт... Принца пък ако има теа доходи въобще няма намерение да слага халка и шари по млади първокурстнички дошли да учат "нещо в Софията" и така -разминавка...
48
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
От тях 650 хиляди са газови "оръжия" останалите 50 са раздадени на мутри и партийци.
47
1
 
1
 
! Отговори
Идеално преди 2 месеца
Топят се малцинствата - Германия ги зове
46
1
 
5
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 месеца
От Германия може да се закупи за 2500 лева полуавтоматичен арбалет, 7 стрелички с пълнители, лазерен скоуп. С малко тренировка, презареждането е за около 1 секунда. Няма разрешителни и други глупости. От 40тина метра дупчи дъски и сваля сърни. МВР го ду хат.
45
0
 
5
 
! Отговори
Ббб преди 2 месеца
А ножовете и брадвите колко са.. ***..
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подготвяме се за "великото дело".
43
2
 
3
 
! Отговори
Невъоръжен преди 2 месеца
И ако ги питаш за какво се въоръжават? По цял ден пишат по интернета, че искат да имало МИР, а пък те с пушките.
42
0
 
5
 
! Отговори
д-р. Марко Садов преди 2 месеца
Топенето като нация е задето не стреляме в целта , а около мишената или в заглушители марка дурекс. Или в мишените зад стрелбището или в горния вход на стрелбището Има и дето стрелят в банята или с газов пистолет.
41
0
 
8
 
! Отговори
Демокритос преди 2 месеца
Ами Рашков ПП закриха районните полицейски участъци в малките населени места и има голям брой населени места, където полицията може да дойде най-рано след час и то в сухо време. Зимата само с хелекоптер при сняг. Бандитите знаят това и в този един до 2 часа или седмица при зима разчиташ само на себе си и 9 милитровия...
40
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 2 месеца
до 39, Ти ще ми кажеш какво да споделям, каквото си искам това ще правя, да не си цар
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добра чудесна новина . Каймакът, елитът и интелекта и без това живее навън така,че това е много добра статистика.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз имам чифте пищови!
37
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 2 месеца
До 38, От хляба се дебелее, не може да бягаш.Ама от красивите жени, не. По-дебре ще си
36
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
За нациите които споделят евроатлантическите ценности, това е добре! Бъдешето им може да бъде само едно, при това и заслужено!