Полицаите невинни за смъртта на Чората

Униформените действали правомерно по време на ареста
Обновена: 9 юни 2011 15:03 | 9 юни 2011 13:24,
188
Полицаите невинни за смъртта на Чората
Снимка: Булфото

Върховният касационен съд оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров (Чората), съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението на съда е подписано с особено мнение от съдията Пламен Паунов.

В решението си магистратите посочват, че Димитров е починал при полицейска операция, а "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта".

ВКС приема становището на петорната експертиза по делото, че смъртта на Ангел Димитров се дължи на "позиционна асфиксия" (задушаване), а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата".

Съдиите цитират и заключенията на експертите, че Ангел Димитров е имал редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност".

Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

"Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия", мотивират се съдиите.

ВКС стига до заключението, че полицаите са действали правомерно по време на ареста, тъй като са разполагали с правото да приведат Димитров в позиция "легнал на земята с ръце на ърба" в рамките на един час.

Операцията по задържането е продължила около десет минути, а смърт при асфиксия настъпва за около 3-4 минути, пише в решението.

Още по темата

Според съдиите полицаите не са могли да предвидят смъртта на Димитров и в случая липсва непредпазливост или немарливост на действията им.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Подсъдими за смъртта му бяха полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС.

Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: Ангел Димитров-Чората
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
2
 
! Отговори
вълко преди 12 години
аде сега съдиите дето издадоха 82г. затвор да си земат багажеца и право на село,щото е нагло да дадеш 82г затвор и после да се окаже че не било така,ами иначе. Е тва е съда в БГ,прави квот си иска и никой не му дири сметка ! Плюят ги от цял свят,те йок,не били зависими,не били корумпирани...не били даже и съдии се оказва на практика.
59
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На зла круша, зъл прът....по-добре да утрепат един ***, отколкото той да трепе другите....Чората си беше ***, от който беше пропищял целият окръг.Дали ченгета или потърпевши - това трябва да е закономерният край на престъпниците.
58
7
 
10
 
! Отговори
Mimi преди 12 години
За мен милиционер и мутра са едно и също нещо! Дано се видят на оня свят със Чората! Може и да е престъпник, но и милиционерине са същите престъпници! Защо не го арестуваха, а се правят на смелчаци и бият беззащитен човек, пък било то и престъпник? Така е защото са смели, само, когато бият хора. Нека някой да каже една добра дума за ченгетата, на колко хора хомогнаха, когато имаха нужда. Полицай в БГ = престъпник!
57
6
 
12
 
! Отговори
47 преди 12 години
Стига с тази дрога! На мен за вече над 30 г. никой никога не ми е предлагал такива неща, не ми ги е сипвал в питиетата, не ме е дърпал по барове и кръчми (с изкл. на 2 пияници и бързо се справих с тях), не ме е принуждавал да проституирам, не ме е отвличал. Аз не ходя по баровете по цели нощи, не пия по кръчмите, живея нормален и спокоен живот. Как пък вашите деца станаха наркомани и *** майна. Вие като родители къде сте били. Моите родители са ми най-добрите приятели и винаги са до мен!
56
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оттук нататък ще се кефя на смъртта на всеки полицай! Ще отварям по бутилка шампанско!
55
4
 
1
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 50-ти вече прекаляваш-пожелавам ти да ти се случи същото, както с мене и ще ти се случи-ще видиш
54
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре стига ревете срещу полицайте, колко пъти са ме арестували /за дребни неща/ никога не съм ял бой. Когато не бият наглите и крадливи ***, тогава пък ревете що не бият, и вия не знаете какво искате.
53
4
 
9
 
! Отговори
до Иван преди 12 години
Не виждам връзка между коментара ти и статията. Разбирам, че дъщеря ти е жертва на дрогата. Проблема е, че ако не си я купи от Чората, ще си я купи от някой друг. А нали знаеш, че полицията и политиците са в основата на нарко разпространението в България?
52
6
 
7
 
! Отговори
Bo преди 12 години
Ама тоя не беше ли умрял щото получил сърдечен удар или нещо подобно.От прекомерна дългогодишна употреба на наркотици.Даже е и бягал от полицайте когато са го задържали.В някоя нормална страна да са го застреляли докато бяга ако е класифициран като опасен и вероятно въоражен.Тука всички плачете за Чората?Тоя не беше ли някакъв "едър мафиот" ?Ама иначе ревете че "мутрите ви бият и ви рекетират и пречат на бизнеса" алеле коолко сте сбъркани .
51
1
 
7
 
! Отговори
СЪДИЯ преди 12 години
ДОКАТО НЕ ПРОРАБОТИ СЪД СИСТЕМА В БГ ----ТАКА ЩЕ Е !СЪДЪТ НЕ РАБОТИ ,ВЕЧЕ 22Г.,---ЩО ЛИ ?щОТО АКО ЗАРАБОТИ ЩЕ СПРЕ .....ДАЛАВЕРАТА!
50
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чората бил наркотрафикант! Ми то и за Боко се твърди същото! защо не го претрепят полицаите и него:) Защото по-голяма мафия от ГЕРБ в симбиоза с МВР няма!
49
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
45Това че си *** полицай е ясно.Но дано някой като този те вкара в гроба!Повярвай никой няма да скърби за теб продажен ***!
48
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***-убийци!!!Дано скоро *** им прънат *** тикви!!
47
6
 
4
 
! Отговори
до 44....КОКО преди 12 години
Не отваряй тази тема ,няма да те разберат ,докато не ги стигне ,а то е много близо ,но хората се крият от тази тема ,.....КОЛКО СМЕ НЕЩАСТНИ В БГ !
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи преди опрадвдаваха едни убийци, а сега оправдават другите убийци - с униформите:) *** държавата! Все убийците кярат в тази държава!
45
9
 
7
 
! Отговори
До ЮЛИЯН ВУЧКОВ преди 12 години
ОТКЪДЕ ЗНАЕШ, ЧЕ ТОЙ НЯМА ДА УМРЕ ПРЕДИ ТЯХ? А ЧЕ СИНЪТ МУ СИ ЗАСЛУЖАВАШЕ ДА УМРЕ - В ТОВА СПОР НЯМА. КОЛКО ЖИВОТИ ОТНЕХА БАЩА И СИНОВЕ ЧОРЕВЦИ... И ВСИЧКИ ЗА ИЗМРАТ, ПАК НЯМА ДА ИЗКУПЯТ ГРЕХОВЕТЕ СИ. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ СА ВИНОВНИ ИЛИ НЕ ПОЛИЦАИТЕ, НА ТОЗИ ТАКА МУ СЕ ПАДАШЕ. АКО БЕШЕ ЖИВ, ОЩЕ ЩЕШЕ ДА ПРОДАВА ДРОГА И ДА ПРЕВРЪЩА В *** МЛАДИ МОМИЧЕТА. НО СИ ПРАВ - СТАРИЯ ЩЕ СЕ ОПИТА ДА ЛИКВИДИРА "УБИЙЦИТЕ" НА СИНА СИ.
44
1
 
10
 
! Отговори
31 преди 12 години
Но, полицията е тази която олицетворява закона (поне така би трябвало), ако ще е да бъде убит това можеха да го направят и "разплаканите майки". Въпроса тук е принципен (ще разбереш ако изобщо имаш принципи). А в полицията бият и профилактично, България вече е платила достатъчно на такива профилактично бити по арестите. Ако ти имаш пари за даване, е, аз нямам и не искам да плащам заради полицейски произволи.
43
7
 
6
 
! Отговори
НОРМАЛНО преди 12 години
След като съдиите не си вършат работата ,то всепак някой трябваше да я свърши ,та до там се стига ,ако го бяха вкарали в затвора /който заслужаваше/ нямаше да се стигне до тук ,....това е истината !
42
6
 
5
 
! Отговори
Иван преди 12 години
до 24-няма да ти пожелая това, което се случи с мойта дъщеря-жертва на дрогата, защото и на тебе ако се случи същото няма да разсъждаваш така
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
31Близките на този човек не трябва да се сърдят!Те трябва да вземат правосъдието в свои ръце.И да започнат от теб *** такава!