До месец ВАС решава за уволнението на Пенгезов

Ексшефът на САС бе уволнен заради имота на "бедната" му дъщеря
16 юни 2011 19:46,
21
До месец ВАС решава за уволнението на Пенгезов
Веселин Пенгезов. Снимка: Булфото

До месец Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по делото за отстраняването на Веселин Пенгезов от поста председател на Софийския апелативен съд.

През януари Висшият съдебен съвет отстрани Пенгезов заради нарушаване на етичния кодекс на магистратите и уронване на престижа на съдебната власт.

Още по темата

Уволнението дойде покрай имотния скандал с „бедните“ магистратски роднини. Дъщеря му – Ана Пенгезова, е една от сдобилите се с имот в Приморско, регистрирайки се като крайно нуждаеща се.

Според становището на ВСС магистратът е накърнил престижа на съдебната власт, знаейки, че дъщеря му се е сдобила с имота.

Веселин Пенгезов обжалва решението и в края на април тричленен състав на ВАС отмени уволнението му, като в мотивите си посочи, че ВСС не се е мотивирал с кои точно действия Пенгезов е нарушил Етичния кодекс на магистратите и съдебния закон.

Тогава съдиите отбелязаха, че дисциплинарната отговорност се носи за лични действия, а в случая с Пенгезов са установени единствено действия на дъщеря му.

Петчленният състав на ВАС ще се произнесе по делото в законоустановения едномесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
39
 
! Отговори
55 преди 12 години
Мутра с пагони!