Пенгезов напът да се върне в Апелативния съд

Бащата на "бедната" съдийка не е нарушил етичния кодекс, твърди ВАС
Обновена: 26 апр 2011 13:38 | 21 апр 2011 16:23,
80
Пенгезов напът да се върне в Апелативния съд
Веселин Пенгезов е невинен, твърди ВАС. Снимка: архив Булфото

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на Веселин Пенгезов от шефския пост във Софийския апелативен съд.

Пенгезов бе отстранен от поста от Висшия съдебен съвет на 18 януари, след като се оказа, че дъщеря му Анна е получила право на строеж в Приморско като „нуждаеща се“.

Бяха разкрити четири случая на "бедни" роднини на магистрати, на които общината е дала право да строят край морето.

Още по темата

Дъщерята на съдията единствена е получила парцел в ромската махала и не го е застроила.

Мотивите на съда са, че съдебният съвет не е формулирал достатъчно добре наличието на нарушенията му.

Според магистратите, съдебният съвет не е мотивирал с кои точно действия Пенгезов е нарушил Етичния кодекс на магистратите и съдебния закон.

ВАС напомня, че основно правило при налагане на дисциплинарно наказание е, че дисциплинарната отговорност е лична и се носи за лични действия, а в решението на ВСС са установени единствено действия на дъщерята на Пенгезов.

Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано пред състав от 5-има съдии. Тогава ще стане ясно дали Веселин Пенгезов ще се върне на шефския пост в Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Хенри преди 12 години
Неграмотни ***, не ви ли е срам, че от гугъл сте единствения резултат с измислената от вас дума "напът"?! Не се ли научихте, че такава дума няма?Пише се "на път".
78
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Това не е правосъдна българска система това е "ОКТОПОДА" НА БЪЛГАРИЯ.......
77
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Да ще се върне, защото всички са еднакви!!! ВСИЧКИ СА МАФИОТИ "МАФИЯТА" РАБОТИ ЗА ТЯХ.......
76
0
 
4
 
! Отговори
справедлив преди 12 години
Пенгезов е невинен.Той не е знаел и ,че има дъщеря.Не е знаел и с какви пари ще се застроява имота.Изобщо знаел че незнаел, или незнаел ,че знаел.Бе с две думи-Пенгезов президент,президент.
75
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 13 години
ми неам против - хайде сега да му се даде да избира: или той има пръст (за което да сдаде всички постове, имоти и благини от тях) или няма пръст и дъщеря му 2-3 години в Сливенския пандел - нека си направи избора!
74
0
 
5
 
! Отговори
Vesso преди 13 години
А дъщеря му щеше ли да получи статут на "нуждаеща се", ако Пенгезов не бе на този пост?Как така не е отговорен за случая????Само като го чух по телевизията се ужасих.Как може юрист да има такъв език и речник?На всичко отгоре е и шеф в правораздаването.Та,то една чистачка има много по-правилен изказ.За да станеш юрист държиш най-малкото изпит по български.Не мога да скрия любопитството в коя бивша съветска република е купил дипломата си???Не искам да коментирам прокурорите,които са още по-зле.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТОВА Е БЕЗКРАЙНА НАГЛОСТ, НСО ВСЕ ПАК ЖИВЕЕМ В РбЪЛГАРИЯ, СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ. АКО ТАЗИ ГАД ЗАЕДНО СЪС ТЪПАТА И НАГЛА ДЪЩЕРЯ СЕ ВЪРНАТ ОБРАТНО НА СЪЩИТЕ ПОЗИЦИИ - ПРЕДЛАГАМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ИЗБОРИТЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ДРУЖНО ЗА МАРГИНИТЕ! ТОВА ВЕЧЕ НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА, ТАКА СА ЗАХАПАЛИ КОКАЛИТЕ, ЧЕ НЯМА ПУСКАНЕ! КРЪВ ПОВРЪЩА, ПАРИ НЕ ВРЪЩА! МАМИЦАТА ИМ ПРАВОСЪДНА НАГЛА!
72
0
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 13 години
*** наглия............само куршум за такива
71
0
 
8
 
! Отговори
elica1204 преди 13 години
Бива наглост, ама чак толкова явно...Всичко опира до *независимостта* на съд. ситема, която за жалост се обслужва от морално-изгнили личности, незаслужаващи тази независимост, изродила се в недосегаемост за непровмерните им действия.
70
3
 
2
 
! Отговори
Трайков преди 13 години
НЕТРАЙКОВ,ти предлагаш полицията да набие съдиите, така ли? гениално! И много демократично. Ти сигурно си гербаджия. Те точно така си представят демокрацията: полицията да правораздава.
69
1
 
12
 
! Отговори
И Пенгезов се връща! преди 13 години
Това показва колко дълбоко загнила, законспирирана и неконтролируема е цялата съдебна власт у нас ! Отделна държава,по-скоро частно ООД Българско балканско правосъдие което е "независимо" от българската държава ! Нужна е много яка метла за тотално прочистване на авгиевите обори ! Щом и най-скандалният шеф на съд се връща на работа...-какво повече?! ХОРА РАЗБЕРЕТЕ , на път сме да задминем и Зимбабве, отворете си очите и вижте какво прави ВЕЛИКИЯТ,НЕПОДКУПЕН И НЕДОСЕГАЕМ СЪД!!! Тези същите които грабиха, лапаха, лъгаха и защитаваха социализъма и комунизъма 45 год, те и сега продължават да раздават правосъдие, само че вече не са членове и номенклатурни кадри на БКП, а НАЙ-ВИДНИТЕ ДЕМОКРАТИ и са на най-възловите постове! Всички топ магистрати,та дори и шефът на НС юристката Ц.Цачева, при заплетени положения реват: Нека съдът да реши, независимия, надпартийния съд! Дайте да ги видим тези "НЕЗАВИСИМИ" от ВАС,а и напишете какви са им "мотивите" за това тяхно решение! Прав е американският посланик като казва,че у нас има съд за бедни и за богати! За обикновените граждани и тези с малко пари има съд и присъди, докато за другите с голям интерес - минаваш през определена кантора...
68
3
 
10
 
! Отговори
Нетрайков преди 13 години
Струва ми се, че трябва малко бой по съдийските кратуни, както ВМРО направи със сектата в Бургас.В България някой хора само от сопа разбират.
67
2
 
14
 
! Отговори
Зъбчо преди 13 години
съда да осъди съдия - де се е чуло и видяло в БГкакто и лекарска комисия да каже, че лекар е виновентакива чудеса не стават
66
0
 
2
 
! Отговори
stefan преди 13 години
i kakvo stana sega .tozi go ikaraha sveta voda nenapita.nyama opravia nyamaaa.edinstveniat nachin e tozi narod da se sabudi i kakvoto sabya pokaje da tova e reshenieto vav balgaria cherveni sini pimbyani rozovi jalti vsichko pod noja tova e.
65
0
 
10
 
! Отговори
Скапан американецо преди 13 години
Уорлик, Уорлик докато не ни окупирате и избесите ***, както Садаам все ще си прав..........да се *** и будалата дето съм се родил в таз ***
64
0
 
14
 
! Отговори
попа преди 13 години
Кофти е че тия горе в вас и в горните съдилища никой не може да ги пипне - стоят в тайнство, не се показват публично и си правят каквото искат - избори не ги бутат тях...сплели са се като рибарска мрежа, пазят си гърба и ако някой му се подпали под дупето, си дават отводи един на друг и се оправдават срещу съответната сума...ОПРАВЯ ГИ САМО ПУБЛИЧНО ИЗНАСЯНЕ НА ИМЕНАТА ИМ СЪС СНИМКИ ПО ТАКИВА ВАЖНИ ДЕЛА - ТОВА Е СВОБОДНА ДЪРЖАВА И ИМАМЕ ПРАВО ДА ЗНАЕМ КОЙ РАЗДАВА ПРАВОСЪДИЕ.
63
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Ясно е,че моралът в тази държава е презирано понятие. Той не се включва нито в преценката за законосъобразност, нито за целесъобразност на обжалваните решения. Това решение на 3-членния състав на ВАС, постигнало целта си - оправдаване на Пенгезов, не е изолирано. И то важи не само за дела като воденото. А моралните качества на съдиите и на подалия жалбата не се включват в процедурата, те са по същество.
62
0
 
13
 
! Отговори
Съдебен абсурд преди 13 години
Вече с пълно основание не може да има доверие в съдебната система. Крумпираност, поръчковост - какво друго, ако не поръчка е това решение на ВАС. Присъдата на тричленния състав на съдия Вачева си е пълен абсурд, както и да я погледнеш! Пък после хората ще чакат справедливи решения от съда само че на куково лято. Както статията за избора на Пенгезов и купона в Лозенец отиде при свободата на словото и при независимостта на съдебната власт.
61
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 13 години
bratvezi....pi6ete samo detaili...iasno e na vsi4ki za *** koga 6te zapo4nete da pi6ete kakvo smiatate da napravite ,kade da se saberete ....koi da pritisnem da usetiat tezi gore 4e e do6lo vreme razdelno....naistina stiga tolkova...pred ka6tite im na maslarova ....na pengezov .....ne v nedelia pred narodnoto sabranie.........
60
5
 
3
 
! Отговори
Ruja преди 13 години
Искам справедливост, не възмездие! Да оставим съдиите да работят спокойно, а това, че на много от вас не ви харесват крайните резултати, може да е следствие на различни причини. За мен обаче е ясно, че държавното обвинение издиша. Което също може да се дължи на различни причини. Но да се каже, че гражданския иск на държавата ( срещу Масларова ) е неграмотно написан, съставителят да вземе да си хвърли дипломата! Сега ние ще плащаме