Теодора Нинова и Димитър Фикиин са новите членове на ВСС

Те влизат от съдийската квота на мястото на Капка Костова и Галина Захарова
Обновена: 12 сеп 2011 17:23 | 12 сеп 2011 17:23,
9
Теодора Нинова и Димитър Фикиин са новите членове на ВСС
Теодора Нинова получи най-много гласове в днешните избори. Снимка: БТА

Теодора Нинова и Димитър Фикиин са новите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съда.

Общото събрание на съдии от цялата страна избра Нинова – сега съдия във ВКС, и колегата й от Военно-апелативния съд, без да изслуша и без да дебатира по концепциите на тримата кандидати за членове на ВСС.

Теодора Нинова и Димитър Фикиин получиха съответно 120 и 93 гласа, а за третия кандидат – съдията от ВАС Марина Михайлова, гласуваха само 63-ма делегати.

От общо 164 пуснати бюлетини, 22 бяха недействителни.

Двамата новоизбрани членове на ВСС ще заемат местата на безпрецедентно напусналите Капка Костова и Галина Захарова. Те се оттеглиха от съвета след избора на близката до вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

Днешното делегатско събрание, както и при избора на кандидати за попълване на съдийската квота, бе бойкотирано от представителите на Върховния касационен съд, Софийския градски съд, Апелативния и Районния съд в София и Окръжния съд в Благоевград.

Още по темата

В първия си брифинг като член на ВСС Фикиин заяви, че вижда "проблемче" в заниженото обществено доверие и липсата на комуникация с обществото. По думите му причината била в липсата на информираност и затова предлага ВСС да има говорител, който да "свежда" решенията на съвета до хората на по-популярен език.

Според него след "сътресенията" в съдебната система, тя ще заработи още по-прозрачно и открито.

Теодора Нинова пък каза, че ще прецени с какво би допринесла за подобряването на работата на ВСС, след като встъпи в длъжност и призова всички институции да работят заедно.

Заяви, че не я притеснява фактът, че едни от най-големите съдилища бойкотираха избора на нови членове на ВСС.

По-рано, преди да гласуват за членове на ВСС, делегатите на съдийското събрание получиха пълна справка за тримата кандидати, изготвена от Българския институт за правни инициативи на база информация от публични източници.

От справката става ясно, че Теодора Нинова и Димитър Фикиин никога не са работили извън съдебната система, никога не са наказвани дисциплинарно, за тях няма данни за наличие на конфликт на интереси и нямат агентурно минало.

Нинова е магистрат е от 1974 г., в момента гледа граждански дела във Върховния касационен съд. Член е на Съюза на съдиите. Димитър Фикиин е съдия от 1987 г.. Работил е почти само във военното правораздаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
Бог да прости честта българска щом Фикин,го дарихте с толкова власт.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изглежда българинът го интересува само външния вид... ццц
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това на снимката ни е висшия съдебен съвет МАЛЙЙЙ.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв е тоя травестит!?
4
3
 
0
 
! Отговори
123212 преди 12 години
свинкя
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то и за оная съдийка, дето я пробута Цветанов (тъй както е върл противник на съдийската колегия), нямаше отначало никакви индикации за конфликти, пък после се оказаха сериозни налични такива , и кво от това ? продължава да си е там, дето я сложи Цецко. не му е проблем на Цветанов, че съдиите били не знам какви си, проблем му е че не са негови хора, или поне такива, дето да може да държи из късо (разбирай да шантажира с определена цел при необходимост)
2
8
 
13
 
! Отговори
ЗА 3 преди 12 години
ако са от греб значи са корумпирани
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво е това на снимката ??