Мирослава Тодорова като неконкретен случай за конкретна дискусия

Висшите магистрати в лют спор за случая с уволнената съдийка
Обновена: 16 юли 2012 16:56 | 16 юли 2012 14:00,
243
Мирослава Тодорова като неконкретен случай за конкретна дискусия
Тодорова стана конкретен пример по време на дискусията. Снимка: Булфото

Последователността на дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет беше обсъдена на днешното извънредно заседание на съвета, свикано от правосъдния министър Диана Ковачева.

Тя поиска да бъде направена дискусия по темата, след като миналата седмица членовете на ВСС освободиха дисциплинарно председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова заради забавяне на дела и допускане на изтичане на абсолютната им давност.

Още по темата

Съдийката е известна с острите си критики към съвета и конфликта си с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Освобождаването на Тодорова обаче предизвика съмнения, че върху ВСС е оказвано въздействие и уволнението й е неправомерно. Сред критиките към ВСС се открои мнението, че не се взима предвид натовареността на магистратите.

По време на днешното заседание министър Ковачева на няколко пъти подчерта, че не трябва да се обсъжда конкретният случай, а практиката като цяло.

Въпреки това ВСС не успя да излезе от конкретиката и в центъра на обсъжданията и споровете остана Мирослава Тодорова, нейната ангажираност и забавяне на дела, които е гледала.

По-голяма част от магистратите държаха на позицията за освобождаването й. При защитата на позициите те се позоваха дори на данни от медиите, защото по закон нямат право да разкриват факти от случая.

"Дисциплинарната практика се спазва, тя винаги е била последователна", заяви категорично Петър Стоянов, член на ВСС. По негови думи винаги при разглеждане на случай, когато магистрат е забавил дела, се взима предвид неговата натовареност.

Пламен Стоилов защити позицията на колегата си. Според него ВСС е бил поставен в една неблагоприятна позиция. Стоилов определи дори като “изстъпления срещу съвета“ заформилата се дискусия след уволнението на Тодорова.

В защитата на правомерността на уволнението й той се позова на публикации в медиите, подобно на Цветан Цветанов. Стоилов за пореден път припомни случая със забавяне на мотивите по дело за отвличане, което е довело до изтичане на абсолютната давност на случая.

Магистратът не пропусна да припомни и случая със сочения за наркобос Васил Маникатов, който и беше причината за спора между Тодорова и Цветанов. Тогава вътрешният министър обвини съдийката, че защитава интересите на организираната престъпност, а Тодорова от своя страна заведе дело за клевета.

След като изложи медийните данни за нарушенията на Тодорова, Пламен Стоилов също засегна темата “кой чии интереси защитава“. Той призова гражданите да разберат защо се води тази битка и чии интереси се опитва да защити ВСС.

Иван Колев пък се опита да опровергае натовареността на съдийката. Той изнесе данни, според които тя никога не е разглеждала повече от 260 дела годишно. По негови думи Тодорова най-вероятно не може да съвместява задълженията си като съдия и задълженията си като преподавател.

“Всичко опира до организация“, поясни Колев. Той определи случая с Мирослава Тодорова като прецедент в забавянето на дела. По думите му няма такъв случай в световен мащаб - съдия да пише мотиви по дело близо пет години.

На другия полюс застанаха Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев. Двамата неколкократно изразяваха несъгласието си с освобождаването на Тодорова.

По думите на Груев от случая с освобождаването на съдийката “не е спечелил почти никой, а са загубили почти всички“. Според него са загубили добросъвестните съдии, гражданите пък са загубили ориентация за работата на съдиите, а ръководителите вече не знаят дали да внасят предложения за наказания на магистратите, защото се чудят как ще завършат случаите.

Груев попита защо никой не е обърнал внимание на натовареността на съдиите преди скандала, при положение, че той постоянно се опитвал да насочи фокуса натам.

Той защити Тодорова, като обясни, че наказанието има две функции – възмездие и въздействие върху нарушителя и останалата част от обществото.

Груев намекна за неправомерно освобождаване на Мирослава Тодорова, като обясни, че е много жалко, когато някой се осъжда, само защото се казва по определен начин.

Борис Велчев пък определи днешната дискусия като “предварително обречена“. По негови думи няма как дебатът да излезе от конкретния случай. Главният прокурор обясни на колегите си, че с тази дискусия “изглеждат идиотски“, защото не могат да оповестят конкретни факти около уволнението на Тодорова.

Според Велчев дебатът за натовареността е обречен, защото мандатът на сегашния Висш съдебен съвет изтича, а през последните години не е направил нищо, за да реши проблема.

“Ние не знаем каква е натовареността на магистратите“, обобщи обвинител №1.

На фона на споровете правосъдният министър Диана Ковачева всячески се опитваше да отклони дебата от конкретния случай и на няколко пъти призова колегите си да спрат дискусията за Мирослава Тодорова.

Въпреки това Ковачева оповести, че е получила писмо от съдийката, в което Тодорова приветства дебата за натовареността на магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
Абе ГЕРБ аджийски нещастиник, вашият вътрешен министър не можа да обясни/по точно не пожела с подкепата на другите крадци и милиционери в парламента/ несъответствие между доходи и материално състояние, а ти си тръгнал да пишеш глупости по форумите!Този ***, облечен с власт, е срам за съвременна България!Ще стане всичко ясно след доклада за България!!~!
199
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледашлицето на тази жена и се чудиш, какво я е принудило цели 4,5 години след произнасянето на присъдата да не напише едни мотиви и да вкара в панделата седем изнасилвачи и бандити?Странно какво имотно състояние е декларирала дамата и съответства ли то на получаваните от нея доходи??вВ БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ВИСШИ МАГИСТРАТИ КОИТО НЕ МОГАТ ДА ОБЯСНЯТ НЕСЪОТВЕТСТВИЕТО МЕЖДУ ДОХОДИ И МАТЕРИАЛНО СЪСТОЯНИЕ.От тях ли е и въпросната съдийка ?Ако да значи нещата са безусловно ясни.
198
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не герб със псевдо министрите ,а на цецо персонално е заслугата в борбата с престъпноста.Бойко му дава рамо негласно защото защото туко виж се заровили в нечистото му минало.
197
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала Тодорова! Всички интелигентни и свободни хора те подкрепят в борбата ти срещу милиционерската хунта!
196
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само съдия Тодорова, трябва да бъдат уволнени всички съдии/ вкл. и от ВКС/, които бавят дела, има съмнения за корупция или решенията им по дела са незаконни. Сега съдиите са недосегаеми, при незаконни решения не носят отговорност, а ние пращаме обещетения/ от данъците/след като пострадали от незаконните им решения, или забавено и съсипано дело, осъдят България в Страсбург. Чакаме още уволнени съдии/ и прокурори/ и осъдени, но на ефективни, а не на условни присъди!!!!!
195
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боже, доживях да видя уволнен съдия за некадърнос както и осъден съдия за корупция (варненската административна съдийка). НАЙ СЕТНЕ. мислех че ще си умра преди да се случи такова чудо.Браво ГЕРБ продължавайте да друсатебдървото за да изпадат гнилите круши. Пак ще гласувам за вас.
194
9
 
4
 
! Отговори
Иан преди 11 години
Господи прости ги , *** от герб не знаят какво правят , щото аз няма да им простя , яко ритане ги чака , много малко им остава на просташката ***.
193
4
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Какво хрисимо и самарянско излъчване има лицето на тази жена.Как да вкара в затвора седем изверга гаврили се с децата на нападнато семейство.Сърце не и дава. Спазила е и християнските закони - не съди за да не бъдеш съден.Оставила е нещата в ръцете на Бога.Той да ги съди.Защо тя да си създава кармична обремененостЗАЩО ЛИ НАИСТИНА ТАЗИ ЖЕНА НОСИ КРЪСТ КОЙТО НЕ Е ПО СИЛИТЕ И ?Тя не е Атила за да каже: "АЗ СЪМ БИЧ БОЖИЙ"А каква си тогава Тодорова - случайно попаднала на неподходящо место
192
6
 
9
 
! Отговори
vessela преди 11 години
GERB, GERB I SAMO GERB I 4ERVENITE *** AUT ZAVINAGI.
191
4
 
6
 
! Отговори
storm преди 11 години
Както виждам проблема не е осъзнат ! Кой да го обясни - др.Вишински ли ?Въпроса е -Дали да се легализира диктатурата или не ! И ние в диктатура ли да живеем или не !Разбира се не работническо -селска , а олигархично-полицейска .
190
3
 
9
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 11 години
И КВО ПРОЙМ СЕГА?Да я върнем да си довърши делата, щото е поела ангажименти и към други бандити.Абе това съда да не се е превърнал във фабрика в която на някои им плащат за да произвеждат присъди освобождаващи от отговорност лица които трябва да са в затвора?ИЗОБЩО ЗА КАКВА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНА СИСТЕМА СТАВА ВЪПРОС.Някакви клоуни с черни тоги се разхождат като богове и раздават така както намерят за добре.НЕ ИМ ТРЯБВА ЗАКОН, ЗАЩОТО ТЕ САМИТЕ СА ЗАКОНА
189
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
интересно,как глупавите и неграмотни европейски съдии успяват, да съвместят съдийство и преподаване в институти и университети? може би защото,тъка се повишава качеството на образованието,или средното натоварване в процесуалата дейност е по-малко?кратко казано *** европейци,те и без това пак са в криза,а ние сме отличниците на ес.
188
1
 
5
 
! Отговори
ДО 210 преди 11 години
НЕЩО ДА НЕ БЪРКАШ - "СЛАБА", ЩОТО ДРУГИ РАЗПРАЯТ, ЧЕ Е БАЯ ОЯДЕНА, НЕ ЗНАМ .... ТАКА ЧУВАМ .... ВЯРНО ЛИ Е .... КАЗВА ЛИ ТИ НЯКОЙ ?
187
1
 
10
 
! Отговори
osata преди 11 години
Много способна личност - съвместява съдийство, преподавател, председател на Съюза на съдиите и кой знае още колко дейности! Интересно как успява и в кои часове да работи като съдия и преподавател? Най-малкото това би означавало да не е на основното си работно място куп часове, за да може да преподава и изпитва!Странното е друго - защо едва сега ВСС забелязва нейните очевадни пропуски и нарушения в работата й. И още - колко са останалите такива като нея, които работят на 2-3 места едновременно?
186
1
 
5
 
! Отговори
.....? преди 11 години
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПОМИСЛИ:"ПОНЕЖЕ И ----ДРУГИТЕ ,ЗАТОВА И АЗ",....ПРОСТО НЕ ВЪРВИ !
185
0
 
8
 
! Отговори
само в Бг преди 11 години
Съд. система в Бг ,......това е БЕРЛИНСКАТА СТЕНА за Бг ,....по пътя към -----ЕВРОПА !ЕВРОДОКЛАДЪТ ,ВЕЧЕ ----23г.,ЗА Бг,като 1-ва константна точка:"СЛАБА СЪДЕБНА СИСТЕМА в Бг"
184
0
 
8
 
! Отговори
само питам ? преди 11 години
А бай дядо,--- Лазар Груев -----кога ?
183
0
 
10
 
! Отговори
ПОДОЗРИТЕЛЕН преди 11 години
Тая шия ,май не е от ---туршия!?
182
3
 
4
 
! Отговори
....?.....205 преди 11 години
Защо ли се отърваха /Съд.система/,...от Константин Пенчев ,който бе единственият ДЕМОКРАТ И ОТЛИЧЕН МАГИСТРАТ---- в Бг?
181
0
 
2
 
! Отговори
ДО 204 преди 11 години
АМИ ЧАКАХА СЕ ДА СТАНАТ ПО ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ, ДА НЕ ПАДА ЦЕНАТА - И НЯМА ДА ХАБЯТ ДЕЛА Я!!! ИКОНОМИКАТА ИКОНОМИЧНА ..... ДЕЛО НА ВСЕКИ.....