Мирослава Тодорова като неконкретен случай за конкретна дискусия

Висшите магистрати в лют спор за случая с уволнената съдийка
Обновена: 16 юли 2012 16:56 | 16 юли 2012 14:00,
243
Мирослава Тодорова като неконкретен случай за конкретна дискусия
Тодорова стана конкретен пример по време на дискусията. Снимка: Булфото

Последователността на дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет беше обсъдена на днешното извънредно заседание на съвета, свикано от правосъдния министър Диана Ковачева.

Тя поиска да бъде направена дискусия по темата, след като миналата седмица членовете на ВСС освободиха дисциплинарно председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова заради забавяне на дела и допускане на изтичане на абсолютната им давност.

Още по темата

Съдийката е известна с острите си критики към съвета и конфликта си с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Освобождаването на Тодорова обаче предизвика съмнения, че върху ВСС е оказвано въздействие и уволнението й е неправомерно. Сред критиките към ВСС се открои мнението, че не се взима предвид натовареността на магистратите.

По време на днешното заседание министър Ковачева на няколко пъти подчерта, че не трябва да се обсъжда конкретният случай, а практиката като цяло.

Въпреки това ВСС не успя да излезе от конкретиката и в центъра на обсъжданията и споровете остана Мирослава Тодорова, нейната ангажираност и забавяне на дела, които е гледала.

По-голяма част от магистратите държаха на позицията за освобождаването й. При защитата на позициите те се позоваха дори на данни от медиите, защото по закон нямат право да разкриват факти от случая.

"Дисциплинарната практика се спазва, тя винаги е била последователна", заяви категорично Петър Стоянов, член на ВСС. По негови думи винаги при разглеждане на случай, когато магистрат е забавил дела, се взима предвид неговата натовареност.

Пламен Стоилов защити позицията на колегата си. Според него ВСС е бил поставен в една неблагоприятна позиция. Стоилов определи дори като “изстъпления срещу съвета“ заформилата се дискусия след уволнението на Тодорова.

В защитата на правомерността на уволнението й той се позова на публикации в медиите, подобно на Цветан Цветанов. Стоилов за пореден път припомни случая със забавяне на мотивите по дело за отвличане, което е довело до изтичане на абсолютната давност на случая.

Магистратът не пропусна да припомни и случая със сочения за наркобос Васил Маникатов, който и беше причината за спора между Тодорова и Цветанов. Тогава вътрешният министър обвини съдийката, че защитава интересите на организираната престъпност, а Тодорова от своя страна заведе дело за клевета.

След като изложи медийните данни за нарушенията на Тодорова, Пламен Стоилов също засегна темата “кой чии интереси защитава“. Той призова гражданите да разберат защо се води тази битка и чии интереси се опитва да защити ВСС.

Иван Колев пък се опита да опровергае натовареността на съдийката. Той изнесе данни, според които тя никога не е разглеждала повече от 260 дела годишно. По негови думи Тодорова най-вероятно не може да съвместява задълженията си като съдия и задълженията си като преподавател.

“Всичко опира до организация“, поясни Колев. Той определи случая с Мирослава Тодорова като прецедент в забавянето на дела. По думите му няма такъв случай в световен мащаб - съдия да пише мотиви по дело близо пет години.

На другия полюс застанаха Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев. Двамата неколкократно изразяваха несъгласието си с освобождаването на Тодорова.

По думите на Груев от случая с освобождаването на съдийката “не е спечелил почти никой, а са загубили почти всички“. Според него са загубили добросъвестните съдии, гражданите пък са загубили ориентация за работата на съдиите, а ръководителите вече не знаят дали да внасят предложения за наказания на магистратите, защото се чудят как ще завършат случаите.

Груев попита защо никой не е обърнал внимание на натовареността на съдиите преди скандала, при положение, че той постоянно се опитвал да насочи фокуса натам.

Той защити Тодорова, като обясни, че наказанието има две функции – възмездие и въздействие върху нарушителя и останалата част от обществото.

Груев намекна за неправомерно освобождаване на Мирослава Тодорова, като обясни, че е много жалко, когато някой се осъжда, само защото се казва по определен начин.

Борис Велчев пък определи днешната дискусия като “предварително обречена“. По негови думи няма как дебатът да излезе от конкретния случай. Главният прокурор обясни на колегите си, че с тази дискусия “изглеждат идиотски“, защото не могат да оповестят конкретни факти около уволнението на Тодорова.

Според Велчев дебатът за натовареността е обречен, защото мандатът на сегашния Висш съдебен съвет изтича, а през последните години не е направил нищо, за да реши проблема.

“Ние не знаем каква е натовареността на магистратите“, обобщи обвинител №1.

На фона на споровете правосъдният министър Диана Ковачева всячески се опитваше да отклони дебата от конкретния случай и на няколко пъти призова колегите си да спрат дискусията за Мирослава Тодорова.

Въпреки това Ковачева оповести, че е получила писмо от съдийката, в което Тодорова приветства дебата за натовареността на магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
2
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 11 години
ТАКОВА ЛИ Е СЪТРУДНИЧЕСТВОТО НА ТРИТЕ ВЛАСТИ ПО КОНСТИТУЦИЯТА В СЛУЖБА И В ИМЕТО НА НАРОДА ? С КАКВИ ДОСТОЙНСТВО, СЪВЕСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ РЕШАВАТЕ НАРОДНИТЕ ДЕЛА !?ИЛИ РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТТА Е В СЪЮЗИ, ГРУПИ ПО ИНТЕРЕСИ И ПРОФЕСИИ ЗА ПРИМЕР И ДЕЙСТВИТЕЛНА БЕДНОСТ НА ТОЗИ НАРОД !
159
1
 
1
 
! Отговори
Rosen VS Sifko преди 11 години
ei pi4ove ski kvo stava:"Запознат съм с това, какво е заявил по случая със съдия Мирослава Тодорова вътрешният министър Цветан Цветанов, но това не променя моята позиция", заяви в Добрич президентът Росен Плевнелиевiavno Plevniata oste nemoje da prosti na Ceco onazi istoria okolo predlaganeto na podkup na Plevnev
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
случаят показва че ставаме нормално общество,защото не беше нормално повече от 20 години да става това безобразие и корупция в съдебната система,корумпираните вън,стига са срамили България пред Европа
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според Закона за съдебната власт(ЗСВ) наложеното от ВСС наказание се съобщава незабавно на наказаното лице. Незабавно означава да се предприемат действия за уведомяването в следващите работни часове след налагането на наказанието. Това предполага, че законът не допуска отделянето на време за преразглеждане от ВСС на наложеното наказание преди евентуалното му обжалване. Втори аргумент за този извод е, че наложеното наказание се смята за наложено от съобщаването му на наказаното лице. Т.е. целта на закона е наложеното наказание незабавно да произведе действие, а не да се предостави време на наказващия орган за преразглеждането му.Според ЗСВ за неуредените в този закон случаи се прилага АПК. В АПК също не се предвижда административният орган да може да оттегля акта си, освен в определен стадий на съдебното му обжалване, в случай че актът бъде обжалван.Обжалването на наложените от ВСС наказания става по реда на АПК. Според АПК, едва ако наказанието бъде обжалвано, административният орган може да оттегли изцяло или частично оспорения акт, т.е. може да отмени наложеното наказание и преди първото заседание по делото. Тъй като наложеното наказание няма материалноправно действие по отношение на лицето, по чието искане е образувано дисциплинарното производство, това лице не е страна в производството пред ВАС и поради това оттеглянето ще зависи само от волята на ВСС. По силата на специална разпоредба на ЗСВ лицето, по чиято инициатива е започнало производството във ВСС, може да участва като страна в производството пред ВАС само като жалбоподател при отказ на ВСС да наложи исканото наказание.
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РАЗБРАХТЕ ЛИ НОВИНАТА:ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС ПОДАЛИ ОСТАВКИ,А М.ТОДОРОВА ИМ ГИ ПРИЕЛА.ЩЕ ЧЕРПЯ БАНИЦА
155
3
 
7
 
! Отговори
MVBD преди 11 години
Игрите на лошото и доброто ченге между герпери е за да се потули скандала с ПЕДОФИЛСКИТЕ желания на пожарната да вкара в леглото 14 годишни момиченца, прочетете в нета платените драскачи какви оправдания измислят за батман от банкя . Тези простащини са ново много по дълбоко дъно на падението наречено герб, много майки и бащи ще им припомнят тази гавра на изборите. Ако има господ тези *** ще се пеквт в ада вечно.
154
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най после да доживееме уволнението на един корумпиран съдия
153
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колев като изнесе данни за всички съдии, колко дела имат разпределни, колко са забавили и какви наказания са им наложени ТОГАВА ЩЕ МУ ПОВЯРВАМ! СЕГА ДА ВАДИ ДЕЛА ОТ АРХИВ ЗА ДА ОКЛЕВЕТИ ЕДИН СЪДИЯ ЗА ЗАБАВЕНИ ДЕЛА ЗА ДА СЕ ХАРЕСА НА ЦВЕТАНОВ Е ЖАЛКА ИСТОРИЯ!
152
3
 
7
 
! Отговори
173 преди 11 години
Не им харесва на герберушковците истината:))))
151
6
 
1
 
! Отговори
171 преди 11 години
Забавен :))). Ти знаеш ли що е то Съюза на съдийте в държавата :))). Айде ще те светна - обикновено дружество с нестопанска цел, едно от няколкото със схъден предмет на дейност, в което видно от протоколите на общото им събрание членуват между 200 и 240 човека, не само съдии, от някъде къде хиляда и кусур съдии в цяла България. Като видиш и кои са ще ти светне, че голяма част от тях са стари кримки с неизброими грехове и доста известни с далаверите си :)).
150
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази само за визията и трябва да получи 5 г., като първата, да е на строг режим.
149
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оправдателна присъда за всички подсъдими по всички обвинения произнесе днес състав на Софийския военноокръжен съд с председател съдия Ванко Ангелов по придобилото скандална известност 15-годишно дело за грабеж в софийското село Чепинци. Точно това дело министър Цветан Цветанов използва, като обвини съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), че е виновна за провала му, въпреки че дори беглото вглеждане в историята на извършените по него действия сочи, че съдия Тодорова е първият и доскоро единственият магистрат, който е работил добросъвестно по този процес.Нападението над семейство Анчови от Чепинци e извършено на 31 януари 1998 г. около 19 ч вечерта, взети са около 100 000 лв., злато, бижута, а двете дъщери - на 11 и на 16 г., били брутално изнасилени. Както вече стана известно, подсъдимите по това дело са 7 на брой, а обвинението е за квалифициран грабеж по чл. 199 Наказателния кодекс. Обвинение за изнасилване няма, ако и министър Цветанов да преквалифицира целия процес в дело за изнасилване на две непълнолетни момичета. Един от подсъдимите е с обвинение като помагач на изнасилване, извършено от неизвестен извършител. Делото е внесено в съда чак през 2003 г., разпределено на съдия Даниела Атанасова, която не сколасала да му даде ход. През 2004 г. делото е разпределено на съдия Тодорова, току-що постъпила в съда след майчинство. Тя провежда 23 заседания, докато през 2005 г. случайно става известен един факт, който прокуратурата е проспала - единият от обвиняемите е бил полицай по време на извършване на престъплението и делото е подсъдно на военния съд. Съдия Тодорова прави единствено възможното - връща делото на прокуратурата. Чак през 2007 г. то е внесено във военния съд. В медиите тия дни беше написано, че делото във военния съд се е отлагало многократно, защото свидетелите и подсъдимите не се явявали. Не беше споменато, че има много протоколи от заседания, които са запечатали простичкия и необорим факт, че прокурорът нееднократно е искал да не се дава ход на делото, също и повереникът на частния обвинител.Тепърва ще се пишат мотивите по това дело, но произнесената оправдателна присъда потвърждава всички заявления, направени досега, че делото е съсипано още с разследването, което е водено безобразно, че са налице множество груби процесуални нарушения, някои от които просто не би трябвало да могат да са извършени от който и да е юрист.На практика няма доказателства, които да свързват обвиняемите с престъплението, твърдят адвокати. По време на извършване на престъплението бандидите са били с маски, първото разпознаване е извършено чак две години по-късно без маски.Първият оглед на местопроизшествието е бил извършен от 20,30 ч до 3,30 през нощта, но пак по това време същият разследващ е извършвал и разпит на едно от изнасилените момичета. И двата протокола за извършени действия се елиминират, обясняват юристи.През 2001 г. един анонимен свидетел дава показания за извършителите на престъплението, през 2002 г. пише декларация пред нотариус, че казаното от него не е вярно, но е дал такива показания, защото е бил обвиняем за убийство и трима души от дирекцията на полицията всеки ден идвали "да работят" с него, да го подготвят за свидетел на грабежа. Казвали му какво да говори, какви факти да потвърди.Засега равносметката е, че всички нарушения, недоглеждания и обикновена мърлящина (има дори данни и за престъпления, ако се потвърди, че полицаи са оказвали натиск за лъжесвидетелство), извършени от прокуратурата и разследващите по това дело, остават анонимни, въпреки усилията на министър Цветанов да хвърли светлина върху тъмните страни на процеса. Съвсем наскоро ВСС и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет започнаха проверка на това дело, както и на процеса срещу Васил Маникатов, дружески определени в съвета като "горещ картоф".
148
3
 
2
 
! Отговори
152 преди 11 години
Ти май много си гледал Али Магбил и Адвокатите от Бостън :)))). Хал хабер си нямаш от правосъдната система в САЩ. Абе ти изобщо си толкова далеч от тоя проблем, колкото Боце от сърдечната хирургия :))). Ти май разлика между устройствени закони на една правораздавателна система и процесуални закони за правораздаване разлика ич не праиш :))). Айде вземи пиши с още по-големи букви и плесни още някоя глупост, защото ти развеселяваш горещия ми следобед :)))
147
3
 
8
 
! Отговори
74067 преди 11 години
Сравнете лицето на Тодорова с физиономиите на Ковачева, Янева и Фидосова -все герберки юристки и извода е налице: жалки под*оги срещу жена с излъчване и достойнство, избрана за председател на Съюза на съдиите в държавата!Комунизма се завърна в най-противната му форма!
146
3
 
1
 
! Отговори
BGto преди 11 години
Трябват закони като при Чингиз Хан. Те да са с едно единствено наказание. Провалено делосмьрт
145
1
 
3
 
! Отговори
SSSSS преди 11 години
имайки предвид и днешната условна присъда на варненския съдя, която я хванаха с белязани банкноти, вкъщи и намериха злато, и пари на стойност 150 000 лева. Е днес съдът я осъди на умопомрачителната присъда с 3 години УСЛОВНО ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК! Кой създава това чувство на безнаказаност. Няма ли да излязат сега съдиите в протест на тази присъда, произнесена срещу тяхна колега!!! А да видим до колко имат гражданска съвест да протестират, другото е цинизъм. Който го видяхме в петък миналата седмица когато същите съдии протестираха. . но за какво?????
144
3
 
2
 
! Отговори
166 преди 11 години
Тя си осигури старините още като оправда шефовете на фалиралата ТС Банк преди години :))). Интересно ми е дали и вложителите с изгорелите пари в тази банка я смятат за толкова чист и справедлив магистрат :)))
143
6
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
И да ривете и да ни ривете съд. система остана с един некадърен, корумпиран и компрометиран пишман магистрат по-малко. Малко, но от сърце. Надявам се докрая на мандата на тоя ВСС да разчистят още малко плява, пък като дойде другото правителство и си сложи своя ВСС да разчисти част от плявата, набутана от тия.
142
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Груев попита защо никой не е обърнал внимание на натовареността на съдиите преди скандала, при положение, че той постоянно се опитвал да насочи фокуса натам.Той защити Тодорова, като обясни, че наказанието има две функции възмездие и въздействие върху нарушителя и останалата част от обществото." -------КОЛКОТО ДО ВЪЗМЕЗДИЕТО, ЩЕ И П....АТ НА С....ТА, ТЯ СИ Е ОСИГУРИЛА СТАРИНИТЕ. А ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОБЩЕСТВОТО, ЩЕ ИМА АКО СИ УСТОЯТ НА СПРАВЕДЛИВО ВЗЕТОТО РЕШЕНИЕ, ПОНЕ КАКВОТО ТВЪРДЯТ ЧЕЕ
141
2
 
3
 
! Отговори
161 преди 11 години
Ми кат толкова те кефи вземи си я в къщи. И без това никой за сега не е проявил интерес към нея :))).