Мирослава Тодорова като неконкретен случай за конкретна дискусия

Висшите магистрати в лют спор за случая с уволнената съдийка
Обновена: 16 юли 2012 16:56 | 16 юли 2012 14:00,
243
Мирослава Тодорова като неконкретен случай за конкретна дискусия
Тодорова стана конкретен пример по време на дискусията. Снимка: Булфото

Последователността на дисциплинарната практика на Висшия съдебен съвет беше обсъдена на днешното извънредно заседание на съвета, свикано от правосъдния министър Диана Ковачева.

Тя поиска да бъде направена дискусия по темата, след като миналата седмица членовете на ВСС освободиха дисциплинарно председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова заради забавяне на дела и допускане на изтичане на абсолютната им давност.

Още по темата

Съдийката е известна с острите си критики към съвета и конфликта си с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Освобождаването на Тодорова обаче предизвика съмнения, че върху ВСС е оказвано въздействие и уволнението й е неправомерно. Сред критиките към ВСС се открои мнението, че не се взима предвид натовареността на магистратите.

По време на днешното заседание министър Ковачева на няколко пъти подчерта, че не трябва да се обсъжда конкретният случай, а практиката като цяло.

Въпреки това ВСС не успя да излезе от конкретиката и в центъра на обсъжданията и споровете остана Мирослава Тодорова, нейната ангажираност и забавяне на дела, които е гледала.

По-голяма част от магистратите държаха на позицията за освобождаването й. При защитата на позициите те се позоваха дори на данни от медиите, защото по закон нямат право да разкриват факти от случая.

"Дисциплинарната практика се спазва, тя винаги е била последователна", заяви категорично Петър Стоянов, член на ВСС. По негови думи винаги при разглеждане на случай, когато магистрат е забавил дела, се взима предвид неговата натовареност.

Пламен Стоилов защити позицията на колегата си. Според него ВСС е бил поставен в една неблагоприятна позиция. Стоилов определи дори като “изстъпления срещу съвета“ заформилата се дискусия след уволнението на Тодорова.

В защитата на правомерността на уволнението й той се позова на публикации в медиите, подобно на Цветан Цветанов. Стоилов за пореден път припомни случая със забавяне на мотивите по дело за отвличане, което е довело до изтичане на абсолютната давност на случая.

Магистратът не пропусна да припомни и случая със сочения за наркобос Васил Маникатов, който и беше причината за спора между Тодорова и Цветанов. Тогава вътрешният министър обвини съдийката, че защитава интересите на организираната престъпност, а Тодорова от своя страна заведе дело за клевета.

След като изложи медийните данни за нарушенията на Тодорова, Пламен Стоилов също засегна темата “кой чии интереси защитава“. Той призова гражданите да разберат защо се води тази битка и чии интереси се опитва да защити ВСС.

Иван Колев пък се опита да опровергае натовареността на съдийката. Той изнесе данни, според които тя никога не е разглеждала повече от 260 дела годишно. По негови думи Тодорова най-вероятно не може да съвместява задълженията си като съдия и задълженията си като преподавател.

“Всичко опира до организация“, поясни Колев. Той определи случая с Мирослава Тодорова като прецедент в забавянето на дела. По думите му няма такъв случай в световен мащаб - съдия да пише мотиви по дело близо пет години.

На другия полюс застанаха Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев. Двамата неколкократно изразяваха несъгласието си с освобождаването на Тодорова.

По думите на Груев от случая с освобождаването на съдийката “не е спечелил почти никой, а са загубили почти всички“. Според него са загубили добросъвестните съдии, гражданите пък са загубили ориентация за работата на съдиите, а ръководителите вече не знаят дали да внасят предложения за наказания на магистратите, защото се чудят как ще завършат случаите.

Груев попита защо никой не е обърнал внимание на натовареността на съдиите преди скандала, при положение, че той постоянно се опитвал да насочи фокуса натам.

Той защити Тодорова, като обясни, че наказанието има две функции – възмездие и въздействие върху нарушителя и останалата част от обществото.

Груев намекна за неправомерно освобождаване на Мирослава Тодорова, като обясни, че е много жалко, когато някой се осъжда, само защото се казва по определен начин.

Борис Велчев пък определи днешната дискусия като “предварително обречена“. По негови думи няма как дебатът да излезе от конкретния случай. Главният прокурор обясни на колегите си, че с тази дискусия “изглеждат идиотски“, защото не могат да оповестят конкретни факти около уволнението на Тодорова.

Според Велчев дебатът за натовареността е обречен, защото мандатът на сегашния Висш съдебен съвет изтича, а през последните години не е направил нищо, за да реши проблема.

“Ние не знаем каква е натовареността на магистратите“, обобщи обвинител №1.

На фона на споровете правосъдният министър Диана Ковачева всячески се опитваше да отклони дебата от конкретния случай и на няколко пъти призова колегите си да спрат дискусията за Мирослава Тодорова.

Въпреки това Ковачева оповести, че е получила писмо от съдийката, в което Тодорова приветства дебата за натовареността на магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала Тодорова! Всички интелигентни и свободни хора те подкрепят в борбата ти срещу милиционерската хунта!
119
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За първи път държавата застава зад жертвите на престъпленията, а не зад престъпниците. За първи път правителство критикува най- корумпираната институция- съда. За това ще гласувам за ГЕРБ
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГАТО ВСС НЕ СЪДИ С ДВОЕН АРШИН КОЕТО ИСКА И ТОДОРОВА, ТОГАВА ЩЕ ИМА И ПРАВОСЪДИЕ В БЪЛГАРИЯ! 5 ПЪТИ ОТ ЕВРОПА КАЗАХА ПРЯК ИЗБОР НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ВСС! НЕ ГИ ПОСЛУШАХА Е ТОВА Е ПРОБЛЕМА СЕГА! ИЛИ СПРАВЕДЛИВ ВСС ИЛИ ПРОТЕСТИ НА СЪДИИ , КОИТО НЕ СА ПРОТЕСТИРАЛИ ОТ 21 ГОДИНА ( ТОЕСТ НИКОГА) ДА НАКАРАТ ВСИЧКИ СЪДИИ ДА МИНАТ НА КОНКУРС КАКТО СА МИНАЛИ ВСИЧКИ КОИТО СА В СИТЕМАТА СЛЕД 2004 ГОДИНА - ДА АМА ТРЯБВА ДА СИ ИДАТ МНОГО КАТО ЯНЕВА, КРЪНЧЕВА И ДР.
117
2
 
0
 
! Отговори
orce преди 11 години
Nesto ne gledam Evrodeputatite na celo so Evgenij Kirilov da komentirar ovaa komedija od sudstvo i toa od najvisok rang a usti si skrsija od kritiki za sudenjeto na kurvetinata Spaska Mitrova.Kade e sega toj civiliziran pristap kon sudskite instanci i zatoa nemojte vise da gledate vo tugi dvorovi a gledajte si ja vasata sudbina
116
5
 
7
 
! Отговори
DEDI преди 11 години
И ТАЯ И ВАРНЕНСКАТА- В СЛИВЕН
115
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала Тодорова! Всички интелигентни и свободни хора те подкрепят в борбата ти срещу милиционерската хунта!
114
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
Айде стига пропаганда. Във ВСС винаги е имало двоен аршин. От как има ВСС как едно правителство е дойдело на власт така го е сменяло, слагало си е свой и са почвали едни гонки над неудобните. Е верно Тиквеното правителство е първото, което не ги смени, ама пък ги хвана за далаверите и сега правят каквото им кажат :). Или сега ще вземеш да ме убеждаваш, че Костовия ВСС е бил по-готин и по-принципен от този или предишния? Използам за пример именно Костовия ВСС защото той лансираше бездарната крава Куцкова, която е патрон на овцата Тодорова. Та когато по туй време ги пробутваха нагоре по стълбицата всичко беше ОК, а сега като са я хванали в крачка рев до небесата :))). На мен пък така направения прецедент ме кефи и го приемам за стъпка в правилната посока. Сега Тодорова, при новия ВСС и Куцкова може да си замине, пък като минат изборите ще дойде друг на власт, ще си направи свой ВСС и току-виж и Янева и Г. Колев дали фира по същия прецедент. Това трябва да стане стабилна практика.
113
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Класическа милиционерска разправа!
112
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много готина мацка! Дори повече от Фидосова:)
111
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов командва в България. Борисов не смее да гъкне и само рита топка. На Цветанов са дали ръкавели от тайните служби на щатите. На бойко най-много една топка и снимка за спомен.Тази съдийка може да е виновна, може да не е. Но бе уволнена, защото - причетете първото изречение
110
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая лелка ми е много гадна...
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някъде беше написано, че всеки народ си заслужава съдбата.Като чета коментарите виждам, че наистина е така.В по-голямата част от света явни крадци и техните покровители от НЕЗАВИСИМИЯ български съд щяха ад ядат яко бой, а другаде направо щяха да висят от дърветата.Аз всъщност за почти 30 години единствените протести, които видях са при "ПОЛИЦЕЙСКОТО" управление на Б. Борисов. Е, имаше и някакви дето БСП не им объраха внимание и застроиха плажовете и дадоха част от България на Сакскобурготски
108
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе гербери! Ккаво стана с онова дете дето го давели два дни в кофа с вода и после го сложили във фризера! Цялата ви работа такава - нефелна! Нищо не става от вас!
107
3
 
5
 
! Отговори
115 преди 11 години
Ще разбие на баба си фърчилото :))). Цуци не случайно си назначи симеоновеца Г. К. за шеф на ВАС :))). Считай, че уволнението на тая *** вече е уредено и се пишат мотивите. А иначе всички са един дол дренки - фани Янева, та удари Куцата, че да падне Мирославка. Казал съм го и пак ще го повторя - ако бг иска да има правосъдие да поиска европейски съдебен борд от ЕС - профита като Куцкова, Явева, Тодорова и т.н. да не се допускат в съдебни учреждения дори като чистачки на кенефите.
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 118НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ! ДВОЕН АРШИН В "ПРАВИТЕЛСТВОТО" НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЕ МОЖЕ , НЕ ТРЯБВА И НЕ БИВА ДА СЪЩЕСТВУВА, А Е НАЛИЦЕ!
105
1
 
9
 
! Отговори
119 преди 11 години
Съда съди по закон, съобразно предоставени доказателства, а не по герберски прищявки! Като знае за Масларова, Р. Овч, Ковачки, Алексей Петров, Доган, върви свидетелствай! Ама май знаеш само слухове и каквото са ти дали от герберската централа:))))
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колев като изнесе данни за всички съдии, колко дела имат разпределни, колко са забавили и какви наказания са им наложени ТОГАВА ЩЕ МУ ПОВЯРВАМ! СЕГА ДА ВАДИ ДЕЛА ОТ АРХИВ ЗА ДА ОКЛЕВЕТИ ЕДИН СЪДИЯ ЗА ЗАБАВЕНИ ДЕЛА ЗА ДА СЕ ХАРЕСА НА ЦВЕТАНОВ Е ЖАЛКА ИСТОРИЯ!
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хубава е!
102
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Масларова, Р. Овч, Ковачки, Алексей Петров, Доган ...Все хубави хора, оправдани от бг съда нищо, че цяла България знае за какво става дума. Сигурно, щото са хора на ГЕРБ си мисля аз или просот съда е НЕЗАВИСИМ?
101
6
 
3
 
! Отговори
110 преди 11 години
Е значи най-после изплю камънака - не ти е болката що един некадърен магистрат е уволнен, а пищиш що не са уволнени и други :))). Ами бегай на протест пред ВСС и искай същото наказание и за другите и аз ще те подкрепя. Ама хорица като тебе са ми много ясни - хем ви сърби, хем ви боли. Оня ден като ДПС поиска публично да се изнесат данни за делата и съдийте, които са забавени и прекратени сто процента си плюл гадните турци, нали? :)